Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Alhamdulillah, usai sudah Ramadan 1432. 
Ya Allah, semoga ini bukan Ramadan terakhir buat kami 
& semoga Syawal esk pasti bg kami. 
Kami semua telah selamat berada di Seremban bg meraikan Lebaran 2011. 
Dikesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Kami menyusun jari sepuluh mohon ampun & maaf andai ada tersilap kata & tersalah laku. Sesungguhnya yg baik itu dari Allah swt & yg buruk itu adalah kelemahan kami sendiri.
Semoga lebaran ini terhapus dosa & sengketa sesama kiter selama setahun yg lalu & berdoalah agar kiter bertemu di Syawal yg seterusnya.

~::~ Barakallah ~::~



Sunday, August 28, 2011

Raya dan yang sewaktu dengannya

Hoyeyyyy....dah nak raya la. Feeling2 cam kanak2 riang dh nih. Persiapan raya kowang caner?? Ada g yg x siap ker? Me & my family dh 100% siap. Hehe.  Baju raya 1st week posa lg dh siap anak beranak. Tggl 2 helai baju yg tempah kt butik je la x hambik lg. Tp semasa n3 ini kowang baca dh dok elok baju2 tu digantong kt umah omak den kek Soromban. My baju raya thn ni 4 pasang yer. 1 kurung pesak gantung kaler pink sedondon ngan Sara 3 helai kurung moden. Baju hero2 sy beli redy made jer. En somi aku belikan kt Wisma Yakin. Anak teruna sy baju nyer from PKNS Shah Alam. Selokasi ngan baju kurung aku & Sara. Ahamdulillah, en somi setuju nk berbaju melayu baru tahun nih. Kalo tidak tahan jer dia sarong baju zaman sekolah dulu. Kasot raya aku 2 pasang (2-2 wedges from ELLE & Sembonia). Wahhh...meriah sungguh. Gasakkannnn. Balas dendam sbb  thn lepas x beraya sgt coz baru je abis pantang. Aci ker alasan tuuu?? Kasot kakak & adik memasing dr BATA & OshKosh. Ayah sarong je sipar jepon.  Hmm apa lagi yer tok raya?


Oopppsss...tahun ni siap terbeli hbag plaks kan. Suker3.
Kehlasss ko nyah raya mak tahun nih :p


Angpow raya ni sumer ehsan dari kwn2, sepupu sepapat & sykt2 tertentu
RHB mmg tetiap tahun dpt dari sepupuku Kak Ija
UiTM di Hatiku pon tetiap tahun kasi angpow
Genius Aulad tu geng2 En somi la kot yg kasi
Maxis & Alliance Bank...tq all


Sampol duit raya dh siap, wajib la duitnya pon ado kan
Tahun ni kami tukar duit Raya RM500
Share2 la mana yg ada ni yer
Kalo masa dpt nnt isinya cam x memuaskan, mohon maaf yer
Sbb yg nk dihulur nyer tersgtlah ramai
Mak2, uwan2, adik2, ipar duai, ank2 buah, sepupu sepapat
haishhh....berjela plak n3 ni kang kalo sumer aku nk list kt cni


Ni antara kuih raya yg sempat aku abadikan pics nya. Ada g sebenarnya, tp dh pos kt umah mak. Maruku tu kwn opis bg, almond london tu 1 vendor encik somi bg & 1 g kwn aku bg. Yang 2 balang kuih cornflakes tu aku beli dr bos. Dap3. Sape nk rs meh la dtg raya umah k. 1 lg kuih raya yg aku sebat>>> coklat buble rice (my all time fav) sblm ni x raya pon aku beli wat kudap2 mkn kt umah. Mak & adik2 aku pon gila suka ngan buble rice ni. Kuih raya ni akan dibahagikan kat mak hajjah & mak aku gak ler. Saki baki barulah eden yg punyer. Sharing is caring maaa. Ha?? Apa lagi jang? Emmm...rasanya tu jer ceklis raya aku thn nih. Paling best raya tahun ni ialah kerana kami sekeluarga akan beraya di rumah baru mak. Alhamdulillah. Sakan la kami melayan org kg yg dtg tahun nih. Momantaiii....meh2 dtg raya umah mak den yo. Alamat???? G foursqure sudaaa....Kowang laks, apa yg paling best bout raya tahun 2011 ni? Paper pon kpd perantau yg nk blk kg halaman tu make sure condition kete tu molek2 k. Yg nek kenderaan awam pon harus cek gak kondisi bas/ketapi/kapal tebang/teksi/angkot yg kowang tumpang tu tau. Kang terkandas lak. 

Ehh...hokey la ek update story pasal raya2 nih.

~:~ Selamat berayerrr ~:~



Saturday, August 27, 2011

Tenqiu Maxis


Isk3...lama tol x terima kad raya. Sejak meninggalkan alam persekolahan & alam universiti ni. Kene plak skunk ni jaman teknologi canggih menggih kannnn. Sumer men tenet2 jer. Klik2 enter2. Tahun ni ada la seketol kad raya dpt dari MAXIS. Kemain tebal isi nyer. Haishhh...kad raya ke perutusan raya yg aku dpt nih? Musykil mak nyah. Hiks. Meh kiter terjah apa isi dalam yg kemain tebal En Maxis ni bagi.....


Eh2...ada angpow raya la kowangggg.....dpt duit raya ke aku nih. Ngeh3
"Selamat Berpuasa dan Salam Aidilfitri"-Danny Tang
Mekaceh la En Danny, ingat jugak nk kirim kad raya kt saya ek
Nk kene balas ker niii? Hehe. I balas kat blog hingusan ni je cukop la yer
Selamat Tahun Baru Cina la kat u En Danny. Tetiberrrr je kannn???
Melihatkan angpow kaler ijau tu lam pala ni dh terbayang keping2 note RM
Dan.........


Hmmm....patotlah sket punye kembong sampol nyer. 
Isi nyer pon sampol gak. Hampeh. Aku rupernyer yg nk kene bg duit raya.
Melepas impian nk dpt duit raya tadi. Huhu. Jadilah kannn. 
Sampol angpow pon saban taun makin kureng.
En Danny Tang, taun depan kasi isi yer angpow tu. X mo dah kosong2 tau :p

Sekian, terima kasih.

Friday, August 26, 2011

Al-Raqia Contest


Salam semua. Moga sihat menjelang Aidilfitri ni yer. 
Couple of weeks b4 telah dgn sengajanya menjengah fesbuk Al-Raqia
Empunya fesbuk tu ialah Siti Sara Ibrahim
Dia jual tudung, kain cotton yg comey & telekung solat pon ada
Siti Sara ni ada wat contest pasal tudung/hijab
Hehe...mulalah gatal tgn nk joinkan
Hadiah nyer pon menarik
Aku join tp guna pics my little honey starz a.k.a Nur Sara Afiqah


Ni pesanan Al-Raqia kepada anda semua....

"Alhamdulillah... juz nak update kan tarikh untuk contest ini telah berubah, flyers yg baru akan di uploadkan secepat mungkin, cepat2 hantarkan penyertaan ya. Terbuka untuk semua golongan, wanita, kanak-kanak, baby2 comel.. emailkan gambar anda ke contest.alraqia@gmail.com
Barakallah"

Saya saje tolong meriahkan contest Siti Sara Ibrahim ni. 
Apa kata kowang join sekaki. X pon apa kata p sini & LIKE my pic ya :p



Sekian & thanx 4 reading


Mau jadi macam ibu

Uhuk...uhuk...batok mak nyah masok sini. Berabok!
Haccummmm. Hmmm....al-maklum la yer
Mmg sesajer membiarkan blog ini usang.Hiks
Semoga yg membaca n3 ni sihat walafiat ek
Posa tak? Sesungguhnya sy sedang berpuasa
Modal tok bercerita arini pasal anak2 lg
Sbb pd aku anak2 jer yg paling membahagiakan aku
& sesungguhnya ingin aku kongsikan kebahagian itu disini



Hehe...nampak tuuuu. Penuh gaya, mutu & keunggulan anak dara sowang ni berdandan. 
Ikot pangai ibu sape la tu.  Ibu berdandan pon x la sampai sangkot hbag Bobby Franz cenggitu. Siap jari kelingking terkeluar tuuuu. Nila ragam anak2 yg wat aku senyum sowang2. Really make my day. Lumrah kanak2 kan. Mereka mmg akan ikot apa yg owang dewasa buat nak2 mak & ayah. Hmm...jgn dia ikot pangai hodoh aku sudah. Diwaktu kejadian, makcik ni ngah siap2 nk g keje. Nk g opis ibu katanya. Siap pesan bg tau aku yg nnt dia blk cepat. Huh!



Ngok tuuu...bersiap punyerla lama. X sudah2 lagik. Bersnap2 la ibu nyer pown. Usahla kowang sepah2 kan hdag cantik molek kowang tu yer. Sah2 di gantungnya kat bahu melaram ngan hbag kowang tu nnt. Hehe...tp mmg beg ibu je la yg slalu jadik mangsa. Ayah x pakai hbag kannn. 


Tadaaaa...diperkenalkan.......BABY SARA!!!!
Haaaaa...jgn tatau. Anak dara ni siap ada ank lagiii
Wajib la anak patung kan. Bagos tol mak teddy ni
Siap dia pakaikan nyer pampers 
Utk makluman, pampers tu mmg Sara yg balot sdri yer. 
X saper tolong. Hasil pemerhatian selama adik Aqil ada.
Memula pakai dulu compang camping pampers tu rupanya
Laa ni dh makin kemas balutan pampers.
Haishh...Sara...Sara....kdg2 nk marah pon x sampai hati.
Rasanya biar je la kan. Menunjukkan perkembangan minda dia
Selagi x memudaratkan bdn dia
Nama pon budak2...harusla begitu perangainya
Cuma kdg2 ada gaya2 org dewasa yg x seswai ditirunya mmg la aku hamok kan
Contoh mcm ada skali tu dia wat aksi hisap rokok
Hmmm....dlm umah aku x saper yg merokok
Tp atok & pkcik dia (kt umah uwam) 2 org tu merokok
Then aku tegur kan la. Ckp ngan dia x elok merokok, nnt sakit
Alhamdulillah...x de dia repeat action tu lagi
Pastuh kalo jumpa tudung lak, dia wat gaya semayang.
Alhamdulillah. That act aku puji dia. Melambong2 tingginya.
Sara pown senyum kemain lebar bila ibu puji.
Bagos2. Bertambh senang tugas ibu nk mendidik bila ank2 make a 1st move
Ya Allah, semoga anak2 aku membesar sebagai muslimin & muslimah yg baik.
Banyak g aksi2 mereka ni yg slalu wat me & hubby happy
Tp ini jew yg dpt aku sharekn wat masa ni. Jumpa lagii lain n3.

~ proud 2 b a MOM ~



Wednesday, August 3, 2011

Wordless Wednesday


Published with Blogger-droid v1.7.4