Friday, September 30, 2011

Potluck ke Shah Alam


n3 lately asik berkisah pasal makan & raya je kan. Tu sebab badan ku ini semakin membesar. Kat opis makan, kat luar makan, kt umah makan. Alhamdulillah...rezki yg Allah bagi. Ni story Isnin lepas. Opis somi aku ada wat jamuan raya. Masing2 kene bawa potluck sendiri. Wajibla aku yg kena masak kan. En somi telah mengoder spageti goreng. Alahai...bercinta  tau nk masak pagi2 buta ni. Hehe...tp aku buat gak sbb dolin nye pasal. Malamnya aku sediakan bahan2 & simpan molek2 lam peti sejuk. Esoknya bangun kol 5 masak laju2. Mintah mahap la yer kalo terkurang rasa & rupa. Aku ni tidaklah pandai sgt masak. Apa yg biasa makan jer reti aku jamu kat org. En somi kata habis-Alhamdulillah. Tahun depan ntah apa plak menu bakal dioder (mcm kompem jer thn depan ada jamuan lg kan). Tetibe rasa cam nk makan nasi hijau laaa....hmmm (mode: mengidam)



Thursday, September 29, 2011

Syawal Far Away...Deep in Heart








Thursday, September 22, 2011

Syawal ke 21



Selamat datang ke Majlis Rumah Terbuka opis saya
Event berlangsung pada Syawal yang ke-21 (Selasa lepas yer)
Lokasi di multipurpose hall kami kt Kompleks No. 1 :p
Acara ni menggabungkan skali acara tradisi kami-Birthday party
Bagi mereka yg sambut birthday bulan Mei, Jun & Julai
Ekceli semasa hari kejadian aku dlm keadaan yg huru hara
Dgn kehadiran klien yg x tentu masa sedikit mengganggu aturcara majlis
Seb baik job aku time tu sediakan buah2an jek & mengemas...opkos
X der mood sebenarnya nk celeb time tu sbb pala ngah serabut
to many things to be done wif time contsrain (i mean my workloads)
Banyak nou dateline nk kene kejar & time tu la mcm2 yg x der
make me super serabot...ok back on trek pasal jamuan yer
Ini lah rupenyer kek yg ditempah dari bakery @ Maju Junction
on top kek cekelat yg aku x jamah pon
1 g tu kek strawberi yg juga aku x jamah
naper ntah cam x selera sgt nk melahap kek2 tu

 Air kami namanya sarbat (aikem soda+sirap+susu cair)
Ngah serabot minum air sarbat. Emmm
Kami ada cup cakes yg comey (pun aku x mkn)
patu stdardla kuih muih raya, kek2 berlapis2, puding jagung
Buah2an (aku yg potong yer :p), agar2
Rasanya ni sumer dh ada pembahagian siapa bwk apa
Team aku kene sponsor buah2an
Oh yer...jamuan ni berbayar yer, RM10 sowang
Top up gak la guna duit tabung opis sket

Ni plak main course kami - Nasi Daging
Sedapppppppppppp sgttttt
Kami ada gak mee kari (sedikit masin)
Selain tu ada juga nasi impit, kuah kacang & masak lodeh
Nasi impit aku x makan gak time tu
mee kari merasala sket
Emmm...ulasan selanjutnya diteruskan secara bergambar ye
Mari kiter perhatikan kami & gambar2 kami....
 Yg dok kendong anak tu my best buddy a.k.a Mummy Nurul
Anak dia Adam Nufhail hari tu x der saper nk jaga
Cian dak tu kene heret sama ngan mummy p opis
AP bornday to Noor Hafiza Osman, Siti Norlia, Sakina Che Sab, 
Wan Nahdatul, Shifak, Izan, Kak Rosidah, 
Kak Umi Kalthum, Noridawati, Erin & Nurhaiza Ibraim

Finale gambo aku & teman2 seperjuangan
Kiter sambung nnt dlm sambutan hari raya Jabatan plak
Ni baru unit kami je, x campor ngan owang kt ting 5 & 8 lagi
Terima kasih la kepada opis krn mengadakan event ini

Sekian, terima kasih



Wednesday, September 21, 2011

Malaysian boys


(Altimet)
Salam si anggun si gadis ayu
Dari kotaraya ke pedalaman kamu
Dari Likas ke Pekan Rabu
Di carta aku kau nombor satu
Aku berikrar aku berjanji
Teman-teman aku menjadi saksi
Jauh di mata dekat di hati
Jadi izinkan aku pergi berlari
Keliling dunia dua tiga kali
Ku tahu hanya satu perkara pasti
Selagi bumi di atas paksi
Bila tiba masa aku kembali

(Ila Damiaa)
Bawaku ke mana saja kau suka
Timur selatan barat atau utara
Dampingi aku selalu
You’ll be my Malaysian boy
Malaysian boy

(Point Blanc)
问边度系屋企
梗系马来西亚呢块土地
全世界
呢度最掂 无问_
俾你大开眼界
靓女如云 唔使头痕
饮茶食饭 heh番一晚
生活唔使烦 系o甘
我地识搏杀仲识玩
去到边度 唔会改变态度
响我o既脑 你系最好
马来西亚系
我o既国土 亦系我o既宝

(Point Blanc – Translation)
If you ask Point Blanc where is home
It’s definitely this land called Malaysia
This is the best place in the whole world
There ain’t no problems
Just open up your eyes
There are plenty of beautiful women around
Enjoy all kinds of food and drink everyday
There’s no worries in our lives
We know how to work hard but we also know how to enjoy life
Wherever I go it will never change my view because in my mind you are the best
Malaysia is oh my homeland and is most precious to me

(Rabbit Mac)
Vanakam everybody hi hello
Oru suthe pollam jom let’s go
Okay yen pearu Malaysian boy
Yethe senjalum kita sempoi
Tambi tangachi
Mumy dady akka tata patti vanthachii
Dari kampung ke kota machi
Sabah sampai PNG
Sigappu nellam velle manje
Nerathil vaanavil yen nattil theriye
Vadakku kilaku east and west
Nambe naadu malaysia
We the best

(Rabbit Mac – Translation)
Greetings everybody hi hello
Come let’s go for a tour around the nation
Okay my name is Malaysian boy
Whatever we do we are always good
Brothers sisters
Mommy daddy sisters grandpa and grandma have come
From the village to the city
From sabah till penang
Red blue white and yellow
You can see rainbows of these colors in my country
North south east and west
Our country Malaysia
We are the best


*sumber*

Tuesday, September 20, 2011

Raya 2011 @ TTJ Selatan

Kiter masih dalam mood raya walaupun dh suam2 kuku
Ada la dlm 10 hari lg kot hari raya ni
Hari ni aku keje lepas mengELkan diri semalam
Hari ni gak opis aku ada wat jamuan raye
Dap3...makan besar kami 1 unit di tkt 6 lunch nnt
Kalo dan nnt aku wat n3 lam ni
n3 yg ni byk gambo aku tepek wat comic
hehe...baru upload kekretipan lam diri guna comic life

semua di atas disiapkan sehari sblm raya
p shopping kat JJ S2, wat rendang daging & masak ketupat pulut
Patu deco bersama eILa jap, men tampal2 kat dinding 
hehe...ruang yg jd sasaran ialah bilik sdri
ada bran nk wat kt area lain? 
Huh...kono hobin dek omak den kang x pasal. Ngeh3
Nk dekat senja kami setting pelita buluh 
malamnya kami men bunga api
Wajah2 bahagia kami di pagi raya
Pinky gurlz wif maroon 5 maroon boyz

My best family ever... ni 1st time rasanya btol2 dpt posing as 1 big family
Abis je acara bergambar ni kami pon memulakan acara ziarah di 1 hari raya
  
To be continue in Raya 2012 :p

Monday, September 19, 2011

Selamat Hari Malaysia

Salam 1 Malaysia semua. Hari ni amik cuti kecemasan sebab nk jaga budak2 & bapak budak yang demam, batok & sesema. Semua dh beres jd nk isi kebosanan ni apa kata hapdet blog jap. Minggu lepas kebanyakkan dari kiter bercuti panjang dari hari Jumaat-Ahad kannn.....Samalah kiter. Hehe. Apa plan uols hari tu? Pepagi hari Jumaat tu bangun awal & aku ngan anak2 nengok tb perarakan sambutan Hari Malaysia @ Dataran Merdeka. Kami x der event yg spesel pon. Invites for open houz pon x dok. Jadinya ingat nk memerapkan diri jew dlm umah. Kene plak cuaca lately ni memanjang ujan kan. Tup2, alih2 terlajak gak kuar mengaktifkan diri di shopping mall. Kami wat acara JJCM @ Kenny Rogers, ViVa. Hari tu den gantung periuk belanga :p Dasar malas masak kan 2nd time sampe ViVa ni. 1st coming ms tu x byk kedai bukak g. La ni semakin maju & meriah. Syiok plak cuci2 mata nengok perabot kt c2. Sempatla bangan2 interior umah banglo yg ntah tahun bile nk siap. Ngeh3. Kenyang pewot kami pon p ronda2 & tawaf 1 mall tu. Mainly mall tu jual perabot & segala macam isi rumah. Tp beberapa spot tertentu lam mall tu ada gak kiosk2 yg jual cenderahti, baju, tudung, kerongsang baju...aihh....sumer mende la ado. Kami round sumer floor. Ada MBO cinema gak. Beraturnya kemain ramai org time tu. Kalo x silap tkt atas skali MBO, share floor ngan Food court & produk2 IT. Kt c2 ada gak DiGi Centre. Atas ni juga ada tpt nk kasi anak2 gumbira. Ala...tempat menan yg bentuk cam kandang besar tu la. Kowang leh drop anak2 lam tu for 1 whole day (dah kuar pastuh masuk balik pon boley, janji dlm hari yg sama) - RM10/kid & pastu g ler shopping. Hehe. Si Sara dh ternampak plak tpt tu & dia eagerrrrrrr sgt nk masok. Burn duit den doploh hengget. Dh kasi kakak masuk adik plak heboh nk itot kakak. Sudahnya ngan ibu ayah skali menebeng lam tuh (mak ayah x yah byr). Sblm balik tu kami p beli brg sket kat Giant. Beli brg2 makan & brg2 umah apa yg patut. Nxt stop kat Guardian lak. Cari penimbang berat. Dpt la 1 mini scale Guardian. C2 lak ngah ada stock clearence sale. Dari RM50.++ jadi la RM 38.++ regenya. Penat aih menaip, layan gambar plak.









Balik umah masing2 pakat tenggek atas penimbang nk test. Hik3. Akunyer berat hari Jumaat lepas 60.3kg & hubby lak 56.3kg. Alih2 hari ni timbang berat dh nek lagiii. Ni al-kisah beraya 4 buah umh over d weekend la ni. Adoiii, stress mak. Hmm....takkan beli penimbang asik nk nengok berat bertambah kan?? Haishhh.


Berat hubby from 56.3 kg up to 56.9kg

Mine from 60.3 kg up to 61.4 kg. Hmmm.....




Thanks for reading


Friday, September 16, 2011

Aqil's happy time



Published with Blogger-droid v1.7.4