Sunday, May 5, 2013

PRU 13

 
Ok, hari ni big isu is to mengundi. Secara personal ni kali ke 3 aku layak mengundi. Tetapi secara amalinya ni kali ke-2 aku membuang undi. Kiter layak mengundi umur 21 tahun kan. Masa tu aku muda remaja lagi. Ngah study kt UiTM. Kengkawan la ngajak aku p daftar mengundi. 1st time ngundi dlu p sesama ngan ayah. Tahun bila ek?? X ingat ler....sekitar 2003 kot. Nxt election tahun 2008, aku x leh ngundi sbb time tu ngah sakit nak beranak kan si Sara. Yang ni aku ingat benor tarikh electionnye, to be exact on 8.8.2008. Hehe :p Jadinya, tahun ni kali ke 3 la aku jlnkan tggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Pilihanraya kali ni mmg havoc kan. Memacam hal. Nemai, kiter X minat nak berhujah hal politik. Motor lam gambar atas nun di pinjamkan khas dari Seremban. Ngeh3. Kenderaan kami ke pusat membuang undi. Senang & pantas je pergerakkan kan. Kalo p ngan kete jenoh la nk mencari parking bagai.
 
  
Ni lah tempat ngundi aku tahun 2008
Sek. Men. Yakob Latif a.k.a Sek. Men Cheras
Sampai2 jer, tulah pemandangannya
Panjang dah barisan. Cuaca plak ngah membahang time ni
Adusss!!!
Last ngundi dulu kat sekolah juga
Sekolah adik aku, Sri Permaisuri
Moh ler kiter berbaris
 
 
Ni tempat daftar & checking2 nama & no. I/C yer. Dah jenuh beratur, baru lah petugas2 SPR ni wat pengumuman kata saper2 yg dah print slip dari web site SPR leh terus g check point memasing tuk membuang undi. Halahaiiii...asal la x di kaborkan siang2 tadi. Kalo tau siap2 print dari umah & sampai tros p undi jer. X yah buang masa & tenaga nak beratur. Haishh :(
 
 
Ok2....next is my turn. Time2 ngundi ni pon leh jadi jejak kasih tau. Ramai la muka2 yang dah lama x jumpa time sekolah rendah, menengah & universiti dolu2 kan. Hiks. Best2. Adalah sorang dua yg aku nampak tp x dan nk borak panjang sbb dtg ngan encik somi kan. Dia bukan boleh lelama tercegat cam patung. Kang dia soh aku berkawat tgh padang tu pulak. Jadinya...kene cargas. Hehe :p
 
 
Kiter nyer line 7 tuk mengundi.
Alhamdulillah...ni line org yg baya2 aku.
Muda belia. Sap2 sui jer dah siap pangkah.
Naseb la ayah, pakcik, makcik yg lelain tukan.
Line depa mesti jem & slow motion jer.
 
 
Line 7 tu kat level 1 yer kwn2
Dok elok x ramai lagi org masa tu
Time aku dah dok sampai atas nun, nampak gak ler barisannya  
 
 
 
Haaa...ni time dah dok level 1
Orang kat bwh masih berpusu2 nak berbaris
Siap berpayung bagai, yelah panas kan!
Tahun nigak 1st time tok somi aku ngundi
Tahun lepas kot baru dia daftar masa kat kampung
So kali ni aku ngundi ngan suami plak yer.
 
 
Hahaa....tangan gini trending jap kat fb hari ni yer
Memasing dok posing2 ngan jari yg kaler2
Aku pon nak gak tayang2 jari gemuks ni :p
Abis ngundi kami p bekfes jap kt McD Tmn Midah
Selesai 1 job being a Malaysian
Sape kiter pangkah??? Tettttt........
Kepada pemenang, TAHNIAH diucapkan
Selamat menjalankan tanggungjawab dengan AMANAH yer
 
 
 
 

Friday, May 3, 2013

I-City Water Theme Park - Part 2

Part 2 ni x der citer apa pun
Nak tepek 1, 2 pic yg dok ada lam fon
 
 
 
 
Rambut memasing time ni kering lagi
Ni minit2 terawal masuk lam kolam
Pelampung kepit g memasing time ni
 
 
Haaa...tudiaa, ibu dh jd tukang kepit pelampung plak
Sorang pak guard sorang mak guard
Mengekor je mana cinonit2 tu pegi 
 
 
Asalnya baju renang kakak ni 1 piece jer
Sebab dia dh besor panjang, kiter soh dia pakai 2 peace
kasi add itu legging pink
Molek sket :) 
 
 
Yapadaaaa....sumer gambar blakang jer
Nama pon nak berendam kan
X koser la ibu nk kulu kilir ngan kamera
Ni pon pak ngah yg tolong snap...awal2 je pon
 
 

Rombongan tadika Sara

 
 18.4.2013 lepas Sara & the geng di bawa dek cikgu p melawat Bengkel membuat pizza & Kilang Roti. Hiks...basi dah pizza tu ek :p Ibu ayah x dapat ikot ler sebab tuntutan kerja. Jadinya gambar ni jer yg ada sebagai bukti rombongan dak Sara. Bekalkan dia ngan RM10 wat blanja. Penyudahnya, duit RM10 x guna pon tapi bekal lam gambar tu sampai ke umah. Sebenarnya cikgu dah minta sumbangan dari mak pak sebelum event, katanya x der fi tuk masuk bengkel & kilang piza tu tp nak sumbangan utk sediakan goodies bag tuk kanak2 yg p melawat tu. Kami pon dah hulur la juga sama cikgu. Sajer je kasi lagik duit blanja kot2 ler ada plak pot lain depa melawat & tetiba Sara nak membeli belah plak kan.
 
Balik bila sesi soal jwb, sara citer dia g tgk wayang plak.  Aikk??? Kompius ibu. Hihi...tapi cerita tang pizza & roti tu ader ler juga. Sara ckp dia diberi peluang buat piza. Katanya lagi, dia dpt letak nenas & ayam atas piza...pastu masak piza tu.
 
Balik umah Sara dengan bangganya tunjuk roti2 & piza yg dia dpt. Katanya, Sara tinggalkan sket utk ibu piza tu. Huhu...terharu ibu. Wlu pon piza tu dah liat kemain time ibu balik, ibu makan jugak demi krn sara. Ekceli kalo x tgglkan pon ibu x ralatnyer kakak. Roti tu plak dia ckp dia beli  tuk adiknya Aqil.  Ada la juga dia agih2kan kat sepupu dia yg dok sama mak aku jaga tu. Siap uwan pon merasa gak roti2 tu. Baper byk la gamaknya roti dia hangkut balik ek? Overall, Sara nampak happy dpt join lawatan tu. Dia siap ckp nnt nak bawak ayah ibu plak g melawat tpt tu. Hmmm...apa2 jer lah kakak.
 
 

Wednesday, May 1, 2013

I-City Water World Theme Park

Selamat Hari Pekerja yer. Cuti tengah2 minggu ni memang x kemana la. Time2 ni ler nak up n3 to date kan. Ni citer awal bulan April, to be exact on 13.4.2013. Kalo nak tahu...tarikh yang sama byk plak event yg berjalan yg perlukan komitment aku & family. Contoh mcm ada Karnival Sukan 3 Penjuru by my office kat SIRIM, Shah Alam. Depa dok ajak aku join main netball. Hmmm...2 tahun berturut2 aku join. Tapi kat opis baru ni nmpknya x der rezki nk take part. Nemai, later2 la k. If been invited again. Hiks :p Same date gak ada Sukaneka Tadika Islam Az-Zubair to be atteded by Sara. Tapi dedua2 kami x p & sudahnya kami end-up lepak kat Taman Tema Air I-City, Shah Alam. Hihi...nak awat cemana kan, dah di tempah & bayar awal2 lagi. 2 family yang patotnya join. My family & my iparnya nyer family. Tapi, biras & anaknya x dpt ikot lak last minit sbb anak buah den tu baru baik demam ke hapa, camtu lah rasanya. So my adik ipar je yg turun. Tiket beli for 8 persons, tapi yg muncul cuma 6 orang jer. Bzair tiket. Kalo tau den hangkot omak den samo. Huhu. Kol 8 ++ pagi dah kuar umah.
 
 
Hehe...bekalan la konon2nya. Tapiiii....x berusik pon. Belek2 blog yg dah up pasal I-City Water World ni katanya NO outside food. Makanan kemain mahal. So, ni cobaan utk seludup makanan-packing lam beg pampers. Ampun yerrr. Sebelum sampai tu kami dah sarap baik punyer nasi lemak umah mak kan. So memasing kekenyangan. Mcmtu gak lah kami bwk balik semula brg seludupan. Ngeh3.
 
 
 
X nampak la mcm bwk makanan ye dakk??
Nemai...bekas air tu diorang allowed la
 
 
Budak2 ni dah siap beruniform mandi sejak dari umah lagi. Senang keje, nnt sampi tggl bukak apa yg patut & dah boleh terjjun tiruk dlm kolam. Memasing diberi pakai jam. Jam kami kaler merah sebb kami amik tiket tu siap ngan loker skali. Boleh jer kalo x mo loker, tapi brg simpan luar jer la. Aku book tiket murah tru online jer. RM15 for Day Session (9am-4pm). G book tiket korang kat SINI!
 
 
Haaa...ni lokernya. Kunci loker ni ialah jam merah tadi.
 
 
Ni cara camana nk simpan barang lam loker
 
 
Jam merah tu korang touch ler kt alat kaler itam tu yer.
 
 
Huh! Wat per tu yang??
 
  
 
Hehe...budak paling seronok dapat beremdam lam air.
Ni kat area kolam kanak2
 
 
 
Time ni awal2 lagi, so x ramai sgt yg dtg
Tggu la lam kol 10 ++ tu org dh stat ramai
Area kolam kanak2 ni air dia sejuk giler
Kolam2 lain tu air suam2 jer
Tapi X dan ler nk snap2 kolam2 lain tu.
 
 
 
Eh!! Ibu kanak2 pon bersuka ria  gak ler :p
Hehe...kiter kene jaga anak ler (alasannnn)
 
 
Hokay...itu sajer yg sempat di rakamkan
Ada 6 kolam & aku main 3 jer
En Somi main la yg gelonggsor paling besar tu-TORNEDO
Aku nengok jer la sbb nak kene monitor anak2 kan
Tapi rsnya, aku x sanggup kot nak naik, cam seram je
 
 
Overall, best la kalo takat RM15 tu kan
Tapi kalo bayar harga tiket asal x la berbaloi kt aku
Baik p tpt lain. Ngeh3.