Thursday, June 20, 2013

PESTA FLORIA PUTRAJAYA 2013


 
Info selanjutnya DI SINI
 
 



Wednesday, June 19, 2013

KEMPEN JOM BACA @ JUALAN BUKU & KNOWING YOUR LIBRARY 2013



 
Mari manfaatkan masa yang ada dengan membaca
Membaca itu kan jambatan ilmu
Selamat membaca :)
 
 
 


Monday, June 17, 2013

NSTP Motorhunt 2013

 
 
Alhamdulillah. Tahun ni kali ke-2 kiter join treasurehunt ni. Kali ni anjuran sotkabar NSTP. Seperti tahun sudah, kiter join ngan team member dari opis lama kt KL. Yehuuuuu!!! We meet again gurls. Acara on 16.6.2013 seawal 6.30 pagi lagi kiter dah tercegat kat Dataran Merdeka. Dari umah naik LRT sampai Mssjid Jamek. Fuhh....setengah tahun x naik LRT nih. Sampai2 orang dah ramai. Kiter risau senyap sunyi x der org pepagi buta nih. Hiks. 2 org team kiter dah sampai lag awal. Shasha & Fazrina.
 

 
Sampai2 dorang p daftar dulu team memasing. Amik car sticker bagai & this is our ride-rescue 191- Black Myvi Shasha Sim. Last year nye event kami naik kete yg sama gak. Citer last year leh tengok SINI.
 
 
 
 
Siap daftar kami di suruh amik sarapan kt sini haaaaa
Mekaseh organiser sbb sediakan sarapan kami :)
 
 
Inilah sarapannya, karipap seketul ngan mihun
Di bagi sama ngan 4 kotak air & 4 botol mineral water
Alhamdulillah...jadilah wat alas perut sebelum memulakan perjalanan
 
 
Hunters lined up. Di kabarkan lebih kurang 268 buah kenderaan yang turut serta. This event ada 4 kategori iaitu Regular, Closed, Media & Beginners. Regulars among those yg dah join more than 20 tresurehunts & pernah emmenanginya. Closed for those among the sponsors nyer kaum kerabat. Media opkos la for media like TV3 & The Beginners are those yg amatur mcm kiter ni ha. Hiks :p More info uols can go HERE.
 
 
Jam 6.30 pagi pendaftaran bermula. Then jam 7.30 pagi ada briefing from Clerk of Course (CoC) iaitu The Purple Antzs . Go & checkout their blog too :) Then at 8.00 am flag-off, officially the hunts begin.
 
 
 
Ni kumpulan kami The Sweet Mommies. Weeee~~~~
Pic ni diambil bukan suker2 jer yer
 Its a MUST for all hunters that day
We all kene posing depan kete with the sticker
Then have to post it in FBwall for FB Challenge
To be shown to the CoC as 1 of the task of the day
Muka masih fresh lagi niiii
From left: Shasha the navy, Fazz the cracker,
mummy Nurul the tulip & Me the 2nd crackers
 
 
Acara ni ada 5 task yg perlu disiapkan:
1. Route challenge
2. Treasure challenge
3. NST challenge (all answers in NST)
4. VW challenge (all answers in the VW website)
5. FB challenge (post pic kat FB)
 
 
Ni for Route Challenge. Gambar atas ni the indicators dlm mencari jwpn. Korang diberi beberapa soklan . Jawapan kepada soklan kene cari kat setiap route yang berbeza. Utk sampai ke tetiap destinasi tulip tadi kene baca panduan yg disediakan. Kiranya tulip ni kene well-known pasal jalan ler. So navy akan drive ikot arahan tulip lorr. Salah baca arahan boleh sesat dibuatnya. Bila dah sesat, rugi lah masa. Hunters only have 6 hours from flagg-off time to complete all 5 challenge. Lain flag-off time lain routenya dan lain time-outnya...but the questions are all the same. Kat atas nun the indicators yg leh bantu korang utk crack the questions. Yaaaaa....hampunnnnnn, susah kemain soklan2 nya. Kdg2 soklan cam x der kene mengena ngan jwpn. Adushhhh!!!
 
 
Ni contoh soklan for Route Challenge. Haaa...cer korang try jwb
Dpt soklan, crack & go cari the answer kat route yg diberi
The jwpn adalah nama-nama kedai kt tempat yg korang singgah tu
Kiter adalah crakcer yg x cemerlang yer
Join pon baru 2X
Memula join dulu blurr abesss! 
 
 
Ni soklan for Treasure. For this part korang kene g beli sumting & kene bagi pada depa. Besernya yg ni meant for charity ler. All items received akan diamal jariahkan kepada pihak2 tertentu. It can be cokelat, sabun, alat tulis bla...bla...bla...the list go on. Hehe...kalo x tau bantai jer la beli apa pon. At least dapat pahala amal jariah. Cume x dpt point jer la kan. Haaa...cerla craked soklan tu. Agak2 korang apalah yg depa soh beli ek? Hari tu, arahannya items must be purchased at Petronas mart. Yelaaa...dah kata Petronas 1 of the sponsor. Ohhh...ckp pasal sponsor, this event sponsornya gah2 belaka. Main sponsor is Volkswagen (VW), Kenanga Investment, Maybank, Air Asia X, Sushi King, Philips, Celcom, Blackberry, Starcruise, Sime Darby dan banyak lagi laaa.....Hadiah lucky draw pon dah bombastik, hadiah tuk pemenang lagilaa masyukkkkk.
 
 
Ni masih di bahagian Treasure Challenge
Jawapan soklan T4 tu ialah sabun Fab
Haha...aku mmg X kenal mamat lam gambar tu
Upanya pemain bolasepak-Fab apa ke ntah namanya
Yang tang tong gas tu korang join kan ngan nama si Fab tu
Thats how to crack the soklan...paham ke idak???
 
 
Soklan for T5 tu PENSEL ye
T6 jawapannya cokelat wafer Nestle
Jadinya sumer2 brg2 yg dpt dijwb korang kene p cari kt Petronas Mart
& serahkan kpd dorang
Each item got 5 points kalo x silap
 
 
Acara tamat dl kol 2.30 ptg. Closing venue kat Dewan Sri Siantan, Putrajaya. Sampai2 jer kami makan dlu. Lapaaaaaaarrrr to the max! Dahla dlm kete masa odw nk ke penamat tu aku muntah lam kete. Aduiiii....kiter dah mabuk. X leh nak tahan2 dah. Bluekkkk!!! Bertambah lapar la kannnn. Pastu badan mula rasa cam nak demam. Menu for lunch doang bagi nasi gorang kampung, roti jala, ayam goreng ala2 KFC, buah2an, air laici, air teh, sandwish & sosej. Food not well cater laaa. X cukup ok! seb baik kami x la lambat sgt sampai. Rasanya ada g yg dan makan tapi food dah abes. Siap catering kene p cari food lain kasi tambah. Final nya abes lam kol 8 mlm kot. Dari kol 2.30 ptg sampai mlm tu kami dok tunggu luck for cabutan bertuah. Kat kiter best2 gak lucky drawnya. Ada home theater dr Philips, yg aku nk dok sgt air fryer Philips pon ado, hp Blackbery Torch, Nokia Lumia, tiket AirAsia p Busan, Korea, China, 3D2N stay in few hotels & resort kt Kuantan, Putrajaya, Kelantan, akaun pelaburan kat Kenanga Inv worth RM10K!!! Arghhhh...stress plak aku menaik sumer2 ni tapi 1 pong x dapat :( Not my day. Nemai kiter try nxt time ok. Yg dapat tuuuuu......goddy beg VW tu jer. Jadilaa. Huhu. Apa isi dalam ek????
 
 
Haaaaah! Ni jer yg ada
Kepok, biskut, air tin, keychain, buku nota
botol air, sabun antiseptik kot yg Asepso tu 
 
 
Ni buku nota from Exim Bank
Sara dok aim nak ni sbb ada post-it sticker tu
Oh, nonononooooo dear...ibu nk bwk p opis yer nak
Kang abes sepah 1 umah dia koyak2 kertas & men tampal2 segala 
 
 
Ni 1 lg item lam beg tu
100% cotton tshirt pon dari VW
Overll best la kan tuk suka2
Dpt jalan2, mkn2, jumpa memember lama
Thanks to all my besties sbb sudi ngajak kiter join
Len kali sudi2kan la ajak kiter lagi yer
 
 
 

Saturday, June 15, 2013

Gulai lemak cili api

Selamat hujung minggu. Dah makan??? Apa menu tengah hari ini? Hari ni kiter ngah mood rajin nak masak. Lagi pulak umah kiter ada adik pompuan kioter yang dok ngan kiter ni ha. Meh tunjuk rajin sket. Bangun pepagi ajak orang umah p pasar. Hangkut ngan askar2 skali. Cadang-cadang nak menggulai. Lama plak X makan masak lemak cili api. Slalu oder je ngan mak...X pon p la umah dia, ada rezeki dia masak lemak dapat ler join semangkuk. Hihi :p Kiter ni x pernah lagi menggulai. Slalu wat gulai kari jer. Nama nak menggulai lemak ni X kompiden lagik. Jom nengok kiter wat 1st try nak...Cekidouttt the bahan-bahan yer
 

 
1 biji bawang kecik
1 biji bawang putih
sedikit halia
sebatang serai (di titik kan)
1 keping asam
 
 
dannnn...opkos ler ayam kan heronya!!!
Ni aku lumur ngan kunyit & garam dulu
pastu aku basuh balik & lumur semula ngan bahan yg sama
mak den yg ajar, basuh ayam sama kunyit dulu
kasi hilang bau2 yg X enak tu & leh hilangkan lendir2 ayam
den ikot yooor :)
ni aku pakai setengah ekor jer ayamnya
cukup tuk makan berlima
Leh cover lunch & dinner terus :p
 
 
Heroinnya mestilah santan yer
kalo ikot resipi emak kiter, dia soh perah santan sendiri
tapi kiter nak cepat malas sebenarnya
jadi beli jer santan RM2
 
 
Haaa...ni bahan wajib gak ni
Sekali lagi sbb malas kiter blend jer dlm mesin
kalo mak/uwan sah2 dorang tumbuk
Alaaa....masok dlm perut sama jer sudahnya
 


Sila sediakan kunyit secukupnya juga
 


kentang sesedap rasa
kot gila kentang letak la banyak
Ni 3 biji kentang yg cumel2
leh gak ganti kentang sama belimbing buluh
 
 
Cara masaknya senang jer. Tapi X kompiden nya pasal, berkali2 kot aku roger mak nak tnya camana nak masak. Dah lah mak ngah outing kt KL p cari kain nk buat bju raya. Marah dia kacau dia shopping :p Korang kecutkan ayam tu ngan bawang2, halia, serai, cili api & kunyit dulu tanpa minyak yer. Menu ni mmg x pakai minyak. Taruk la air skeeeet jer. Sbb nnt ayam tu akan kuarkan air gak.
 
 
Pastuh boleh la masukkan santan tadi
Cenggitu la rupanya yer
Kasi campor ngan air sket
Kang berlemak sgt & pekat plak gulai nya
agak2 dah nk dekat masak tu masukkan asam keping tadi
masukkan garam secukup rasa sama ketang tadi
 
 
Tadaaaaaa...siap untuk di makan 
Selamat mencuba. Hihi
 
 

Tuesday, June 11, 2013

Bowling 2013

 Yesss!!! Bowling lagi. Suker btol kiter men bowling ni. Tahun ni acam bese, kiter join aktiviti anjuran opis. Sukan 3 penjuru-Bowling. Tiga penjuru sebab tahun ni ada 3 big games iaitu bola jaring, bowling & futsal. Bola jaring dah settle bulan 4 lepas.  Kiter x dpt join sbb dh ada xktvt lain. Bulan May depa jln kan bowling plak. Ada kesempatan join, kiter wat 1 team. Wah3....this time my teammate hero2 uols.
 
 
Game mula katanya kol 11.30. Kami sampai awal hari tu. Biasa la kalo ajak en somi join mmg dia eraly birds. Dia x mo susah payah ngan paking segala. Kol 9 ++  dah selamat kami kat Alamanda, Putrajaya tu. Hmmm...ni je la venue feveret dorang time bolwing ek. Perut yg lapar wajib diisi dulu. Kami p sarap kat food court. Alaaaaa....atas dari venue boling tu je. Kiter mkn yg light2 jer. Kiter oder la wafer tu ha. Nampak cam kecik jer kannnn. Tapiiiiiii, besau kemain wafer ni, ngan tebal nya lagi. Wuiiii...mmg kenyang ler makan nye. Yang ni tuk kiter.
 
 
Yang ni kiter oder tuk laling kiter. Dap3.
Harga lam RM5 ++ la
 
 
Siap sarapan, baru la kami p masuk lam venue
Daftar sesiap ngan amik no
Ada lucky draw gak abis game nnt
dapat la tiap team godie beg kaler ijau
Dalam tu ada 3 botol air mineral &
3 botol kepok mister potatoes
Team kiter no. 17
So kiter akan dok kt lane 17 ler kan
Apa laaaa no bertuah kiter hari ni ek?
 
 
Ada ong ker no ni? Hmmm...kelaut la jwbnya
Kiter x tunggu sampai event selesai
Abis je 3 frame tros cau cin cau
Hubby ada program lain plak
 
 
Time ni adik dah selamat dok ngan uwan
Kakak jer yang ada. Ajak pak ngah dia teman ikut skali
Jadi tukang layan Sara bila ayah dh penat
Dia sibuk soh ibu snap pic dia ngan otomen
Pastu duk canang2 nama adik bila nmpk otomen tu
Tapii...yg belakang tu bukan opis kami punya
Tu hadiah jabatan mana ntah yg wat event sebelum kami
Tunpang gambar sat yerrr :p
 
 
Ni 1st frame nyer points. Haha...org dah beratus
kiter terhegeh2 ngan 84 points jer
Team kiter ni ada En Raat Hamudy & En Muslil
Dorang bedua ni terer jer
Kiter la yg mencacatkan reputasi. Hihi
 
 
 
Okay....kakak sara dah dpt kawan
Sampai2 jer kat venue ni, dia dok bising tanya pasal Adam Nufhail
Ni anak my bestie, Nurul Aini
Tahun lepas depa komplot bedua gak
Masa tu kiter 1 team ngan mummy Nufhail
Tahun ni w/pun x 1 team ngan mummy nya
dapat gak depa main sesama
sbb lane kiter ngan mummy sebelah menyebelah jer :)
 
 
 Ni 2nd frame nyer scoreboard
Haha...ada la peningkatan sket
 
 
Ni last frame suda
OK...baru la merasa points ratusan. Ngeh3
 
 
Overall nyer points ni telah melayakkan kami dpt tempat ke-5 among 20 teams
Yehuuuu!!!! Bole la kannnnn
Selalu kalo join x penah tersenarai among top-10 pong
 
 
Habis game, kami gegas ke Mid Valley plak
Bersapau tunggu paking kosong dekat sejam kot!!
Mana taknya, sampai sana dah peak hour
Haram la nak dpt paking kan
Teman hubby shopping. Huhu
Kiter nengok sambil telan air liur je ler
Sara plak tukang bawak shopping bag ayah
Tu odw nk g solat ler tu
Sibuk nak hangkut beg tu kulu kilir
Ayah hepi2 dpt jaket Timberlands baru
 
 
Closing harus ngan pic sendiri :)
Tapi ni bukan dari kamera kiter
Opismate (Lin) nyer fon
 
~~Sekian~~
 
 
 

Monday, June 10, 2013

My combo pack

 
Haha...masak aper tuuu?? Masak sesedap sket ek. Ibu poser ni, balik kang nak makan. Laporrrrr!!! Syiok jer my 2 munchkin ni men masak2. Tu ekceli set masak2 kakak. Yang adik dah dok ada item lain tapi nak sibuk gak ngacau akaknya masak. Ni story masa schooll break ler. Time tu depa 2 org terpisah for 2 weeks! Sorang dok merantau ngan uwan belah ayah yg sowang lg dok menumpang umah uwan side ibu plak.Tapi dedua dok la kat Seremban. Yuhuuuu...ibu ayah honey to the moon jap :p Memang bengang la uwan2 komer kan sbb ibu ayah dpt can rilek2 kan. Panjang langkah kami anak2 x dok. Hiks. So....nak meninggalkan anak2 ni panjangla list depa nk demand ngan mak ayah kan. Jgn la ditanya "kakak nak apa?" or adik "adik nak apa?" Huhuhu....kecoh depa sebut satu2 apa yg diidam-idamkan. Dari ibu ayah kesian jadi hangin plak 1 badan kan nanti. So...kiter set the limit. Each 1 can hv 1 @ a time.
 
 
 
Jadinya kakak dok berzikir nak set masak2 & sek doter2 (doctor). Hmm...nak prektis jd doktor katanya. Hihi. Bawak la p Tesco. Kiter x sempat cari bg kiter diorg dah meluru p usha brg sendiri. Ayooo. Habis la camnih. Kakak lead, yg adik dok membontot si kakak. Nengok kakak amik brg, dia pon tarikh apa yg dia bekenan. Seb baik la, memasing masih boleh diajar & mau dengar kata. Arahan dipatuhi. Kakak dpt 1 adik dpt 1 shj. Tu yg kakak dok puas hati dpt men masak2 tu. Bila adik dtg melawat kawasan, naik la temper kakak. Start la gado2. Brg menan yg dibeli jadi mangsa.
 
 
 
Haaa...dia dia hero sowang ni. Dia memang menggila ngan otomen ni ha. P umah sepupu, abes menan kwn tu di punyakan. Bila x kasik, berzikir kat tinga ibu ayah minta dibeli. Tu muka ngah super excited dpt otomen besar punya. Yg dah dok ada  had yg kecik2 jer. Adik dok lama sket ngan uwan. Seminggu sebelum cuti sekolah, dia dh kene pos balik Seremban. Siannn, dia. Memula kene tggl tu nangis gak. Apa taknya, nengok kakak dok elok naik kete sama ibu ayah, tapi dia dok umah uwan. Huhu. Sedey plak ibu tengok. Ayah lagi ler pulak. Sbb ayah yg dok kamceng ngan adik. Men lawan2...tumbuk2 la bagai. So ayah la yg paling sendu bila adik x der. Kakak mmg berkepit jer ngan ibu. Kakak nyer turn bila schooll break start. Then baki lagi seminggu cuti sekolah dua2 dah selamat balik ke pangkal jalan. Hehe. Mekaseh uwan2 sekalian sbb tolong jg kan Sara & Aqil. Sempat la ibu ayah p dating ngan Ironman 3.
 
 
 
Apa la yg korang masak tu, sampai sudah x siap2.
Masak lemak ribena ker? :p
 
 
 
Ok2...Sou Chef Sara dah nk ngamuk
Master Chef Aqil masih gigih menyiapkan hidangan
 
 
Ni umah uwan Seremban. Kakak hepi sbb x kene tinggal. Adik monyok sbb nk kene stay lg 1 week. Tapi feedback from Mak Hajah, dak Aqil ni ok2 sajor dok kampung. X der plak nangis2 sakan cari ibu ayah. Dia leka jer main apa yg ada kt umah uwan. Pastu uwan know the trick oredy. Sogok ngan citer otomen. Lepak je la dia depan tv nun. But...uwan ckp very the demanding ler ini budak. Arah2 uwan cam big boss. Panasla, soh bukak kipas la, bwk g pasar mlm nk toys la. Dpt gak dia sebat otomen yg kakak pelok tu. Haishhh. Pastuh keje nak meligan si sepupunya Wafiy. Alololo...cian dah Wafiy kene buli ngan abg Aqil ek. Rupanya sepupu Aqil pon kene pos balik Seremban sbb ibunya p meteng nun jauh ke Sarawak. Sunyi sepi umah jadinya bila x der bdk2 2 org nih. Pastu clean & clear gak umah bila depa x der. Kalo tidakkkkkk.....umah cam kapal perang. Sana sini mcm2 hado. Now back to normal la kan. Sara dah start scholl. Lepas keje jer bertempik plak ngan anak2. Kejap ayah nyer sound...jap kang ibu lak up sound. Hahaha....kelakar plak bila ingat kan balik. Dah! Tu jer, babai.