Saturday, August 31, 2013

Duit raya ke SSPNi

 
 
Yippieeeee!!! Dapat duit rayaaaaaaa. Huhu....tapi anak-anak punya :p 4 keping jer sampol nan hado. 2 Kakak, 2 adik. Tapi isi nya berkepuk2. Bak kata "Warigh", Duit Den Bertingkek2....Masih dalam mood raya kan. Kiter soh seh soh seh pasal duit raya plak. Dah 5 tahun kiter terjebak ngan agenda ngutip duit raya anak nih. Kiter gak la yg jd kalkulator nya. Ngeh3 :p
 
 
 Yg ni assistant kiter. Kui...kui..kui...jd assistant kira duit sendiri ye kakak. Pantang nmpk ibu ngan duit2, mula lah dia nk nyibuk sama. Dasar mata duitan btol!!! Time org sibuk packing duit raya lam sampol dia nk menyelit, nk wat kira2 angpow pon dia nk tumpang skaki. Bukan reti kira pong. Abis2 sampai 10 jer no nya. Tapi sebab duit dia sendiri, kiter bg la dia wat apa yg patut. Atas nun kakak ngah gigih mengosongkan sampol raya yg dia collect. "Take out the notes kakak & pass it to ibu" Suka benau dia ibu bg arahan gitu. Kemain laju tangan bekerja. Sampai nk tersiat2 duit raya tu. Hiks. Lagi 1 yg wat dia xcited gilos nk wat sumer tu sbb in the end nya nnt dia nk kan sampol kosong tu. Katanya nk simpan letak lam beg dia. Apa2 lah kakak.....
  
 
Nampak tak kesungguhan & kerajinnan nya di situ. Seyes giler muka bekerja. Soh pandang kamera posing2 pon x mo. Siap warning ibu soh jgn kacau dia. Adiknya ntah kemana main kat luar. X diherannya pon nk join kakak & ibu. Jadinya kakak tolong ibu sorting duit raya adik gak. Masyuuuukkkkkkkk....budak2 ni. Alhamdulillah rezeki depa kan. Jauh beza ngan collection ibu dolu2. Kiter siang2 lagi dh pesan berpesan ngan dorang (esp kakak) soh menabung apa saja duit yg depa dapat. Last year ada buka saving akaun dorang kat RHB. Tapi duit raya tahun nih x ke sana pon perginya. Kiter cari pot lain plak nakkkkkk.
 

 
Haaaah! There u go....Abis membilang duit, dia menghitung sampol plak. Seronok dia dapat simpan sampol duit raya,  sama seronok cam dpt duit raya. Ingat nak kasi budak2 ni joli katak 10% duit raya dorang. Tapi cam x sampai hati lak. Ibu la yg kene blanja anak2 lps raya. Kakak mintak sling bag & adik nak atomen lagiiiiiiiik!!! Haishhhh
 
 
 
Al kisahnya, tahun 2008 kiter ada bukak akaun SSPN tuk Sara. Bukak akaun kat PTPTN KL Sentral. Dapatla gift pencil case & alat tulis. Pastuh ada niat cam nak tutup akaun tu sbb nak bukak ASB tuk dorang. Tapi sampai kesudah x tutup2, padahal PTPTN dah dok menapak opisnya 1 building ngan opis kiter. Lalu lalang depan PTPTN ada plak promo Merdeka-Raya. Setiap deposit simpanan yang dibuat akan dpt gift. RM50 akan dpt tabung telor, RM100 dapat tumbler air, RM200 dpt payung (kalo x silap ler). Lagi byk saving lagi best gift kowang dpt kot. Sebab ada PTPTN display kan beg sekolah la, payung pelbagai size. Cer kowang log in kat www.ptptn.gov.my Hehe...atas nun 1st bej tabungan anak2 kiter. Alhamdulillah....maceh PTPTN. Lepas2 tu...sowang, sowang opismate kiter lak p kuar masuk PTPTN nk dptkan gifts tu-while stocks last yer kawan2. So, dptlah Sara & Aqil sowang 1 tabung telor. Half-full dah pon tabungnya tapiiii duit ibu/ayah ler. Balik umah kiter wat pertandingan "masuk duit dlm tabung". Saper paling cepat penuhkan tabung memasing, duit2 tu dorang punyer la. Kakak pemenang!!! Adik slow motion jer kutip duit dari tabung lama masuk lam tabung telor tu. Happy la kakak dpt pow syiling ibu ayah bebanyak tu (^_^). Ok sekian~~~~~~~
 
 



Friday, August 30, 2013

Ambang Merdeka @ Putrajaya

 
Jommmmmm semua kiter g :)
 
 

Tuesday, August 27, 2013

2 hari di Hari Raya

 
Raya ke-2 dah x rancak sgt kami bejalan. Kalo ada pon umah2 yg dekat2 jer. Lagi pulak, memasing now ni byk yg dh berkeluarga sendiri & 2nd day ni dorang berangkat ke umah mertua masing2 puloks! Me & hubby je x kesah nk pikir2 pasal turn or umah mana sebab tetiap tahun rutin nya sama jer. Dalam masa 1 hari leh g umah dedua belah gak. 2nd day ni budak2 dh melaram baju kasual. Pic atas nun masa umah adik ayah, Pak Ngah Zul kat Taman Tuanku Jaafar. Dia jemput dtg raya makan mihun tomyam, roti jala & begedil kentang. Kami 2 family jer. Pastuh kami menyinggah umah Cik Azmah yg dok area2 situ gak. Hehe...citer cam 1 donia kenal jer ek kaum kerabat den ni. So...end up ngan makan2...minum2...borak2...sampai pengsan!!!
 
 
Puteriku melaram baju kasual ngan kasut pilihan hati
Kasut tu ler sarung ngan baju kurung sama
Hahaa...x agak2 pakai kasut kasual ngan baju kurung kan kakak
Lantak situ, asal kan dia suka & pakai
Kang beli yg pilihan ibu x pakai pon x guna jugak kannnnn
Dia panggil kasut tu, kasut pelangi a.k.a kasut purple
Siap request stokin Barbie pon nk kaler purple juga
Adik tu, kasut nya di suggest oleh mak pak & dia approve
Asal ada gaya2 cam ayah punya kasut, adik on jek
Suker plak ibu nengok adik pakai kasut tu
The kaler ibu yg pilih. Hehe...i loike RED!!!
Adik nk stokin gak, tapi dia idamkan stokin tema 'Atomen'
Manolah ibu nk cekau stokin gaya gitu dik
Puas merata cari hingga saat2 akhir Ramadan
lepas raya sambung carik gak
Tapiiiiii stil x mendapat :(
Ayahnya kene hangkut kete & motor balik kg gak
Kete adik kiter drive balik ngan batalion b4 raya
Kami berdua plak merempit balik kg 1 hari sblm raya
Best2 naik motor all the way from KL to Seremban
Kelainan sket dari tahun2 sudah
Ok, watamat 2 Syawal nyer story mory
 
 
 

Monday, August 26, 2013

Raya pertama

 
Raya pertama kami di kampung ayahanda. Kg Selemak bukan Lemak Kg Santan yer :p Tahun ni sama jer mcm tahun2 sudah. Kami akan ke rumah ahli keluarga yg paling veteran. Atok & uwan ler kan...sapo laie. Tapi sejak 5 tahun lepas, kami hanya ada uwan belah my ayah je. My mom dah anak yatim piatu. Same goes with my MIL & FIL. Both dah x der mak pak lagi. Cuma tinggal ayah kiter jer yg masih ada ibu je lah. Jadinya....kami akan ke rumah uwan Ijah dulu sebelum langsung ke rumah ma pak sedara yg lenlain. Tahun ni kami wat raya shoot lat luar jer. 2 tahun sudah bergambor ria ria dlm umah. Asalnya....x sempat nk bergambor lam umah. Abis yg lelaki solat raya, kami salam-bersalaman, maaf bermaafan then kami 4 beranak ke umah mertua dulu kat Seremban Jaya. Repeat the same then baru lah ke umah uwan di Kg Selemak nun. Ni posing belakang kete paksu kat laman uman uwan. Aqil tu mula lah...wat pasal bila ibu nk bergambor. X abes2 ngan atomen.
 
 
Orang nk tema purple dia pon nk tumpang skaki. Al maklum la....nk set tema sendiri lone ranger la puloks! Kui...kui...kui :p Nasib badan la pak ngah kan. Doa ler bebanyak. Saper2 dok bekenan kt mamat posing ngan kiter tu roger2 la ek. Hiks :p
 
 
Yang ni adik bongsu skali
Melunjai tingginya dh ngalahkan kak yong
Yg ni not recommended ler
Sendiri pon x stable, acaner nk jg anak org
Dia now ni menjadi baby sitter helping my mom
 
 
Haaa....yg ni mmg kiter dh cop yer. Jgn saper2 ngengade nk kacau. Ni kasi nengok je pon dh untung. Hehe. Ni mmg terbaek dari ladang. Dunia akhirat.... InshaAllah. Alhamdulillah dah tahun ke-7 sambut Syawal sesama kan laling. Banyak tahun lagi ni nk tempoh.  I LOVE U!!!
 
 
Ni time kami2 je kat umah ngan family Paksu
Sambil makan2, borak2, cam bese ler posing2 kannnnn
Uzur benor dh umah uwan ni
Kopak sana, kopak sini, byk jasaya
 
 
Eh! Eh! Muka ni lagiiiiiiii. The 4 of us in purple. Unggu pelbagai tone. Apalah yg cayang sy dok terteleng2 tu? Kakak X abes2 mengunyah lagi. Menu kami di sini ada nasi impit, rendang ayam, kuih muih raya. Tapi tahun ni uwan cam x buat kuah kacang la. Aisehhh, kurang kick sket. Faktor usia mayb kan. Maksu yg dok situ pulak demam time raya. Nemaiii....kiter cari kt umah lain ler menu tu kan. Sudahnya memanjang hari tu org dok hidang nai impit ngan kuah lodeh sama kuah kacang.
 
 
Haaaahaaaaahahaaa....kakak yg cranky sebab kain dia dok lekat ngan kemuncut. Ibu dh ready nk posing2 tgh laman, dia wat kerahan tenaga soh clearkan kain dia dari kemuncut. Caner nk jd Kg Girl ni? Kemuncut pon dh bising2. Ayoooo. Ok, settle umah uwan, kami serang umah mak lang, pakcek, cik midah etc...etc.... Itu lah serba sedikit raya pertama kami di kampung halaman.
 
 

Friday, August 2, 2013

Ramadhan ibu bersama Sara

 
Haiiiii....kakak! Wat per tu??? Tajam benor tenung bubur lambuk tu. Lapooorrrr yerrr. Shiannn anak ibu. Haaa....jgn x tau, anak dara sy ni dah mula berposa tau tahun ni. Alhamdulillah. Masa ni minggu pertama posa. Awal2 tu mmg payah gak ler nk kejutkan dia sahur & nk motivate dia bertahan sampai waktu buka. 4 hari pertama posa tu dia cuma larat separuh hari jer. So, kiter bagi jer la dia buka gak. Kol 10 ++ pagi dia dah bising lapar & haus. X sampai hati nak soh dia teruskan. Uwan pon soh jer dia makan. X per kakak, permulaan mmg cenggitu kan. Gambar atas tu dah nak masuk waktu buka. Kegemaran dia bubur lambuk tu. Tu yg dihadapnya bubur sampai camtu skali. 
 
 

Kakak, kakak nengok sini! Hihi...muka cengang dia. Apa ibu bagi tau Sara tuk posa? Hmmm....kiter bagi tau apa yg sepatutnya dia tahu. Citer ngan dia kewajipan berpuasa bg umat Islam. Pehtu citer kan ganjaran pahala & syurga bagi mereka yg berpuasa. Terangkan apa tu syurga. Terang lagi pasal akibat x puasa. Apa respon dia??? Dia terima seolah-olah dia paham dgn sebenar2nya. Mayb kat skolah ustazah dah selalu cerita pasal syurga/neraka. Lagi pulak, kat sekolah dia sepanjang Ramadhan ni x disediakan makan & minum. Cikgu2 nak melatih anak-anak ni berpuasa. Sebab tu ibu pon decide nk ajar Sara posa diusia 5 tahun. Ramai yg cakap x perlu paksa anak2 seawal Sara berposa. Tapi kiter x pernah paksa dia. Selain tu, ada gak kiter bagi tau dia kalo x posa x leh raya. Bila x leh raya x leh pakai baju raya, x dpt duit raya. Time sahur plak kiter kejut dia dgn lemah lembut. Masuk bilik dia dengan bagi salam. Usap lembut pala dia. Pastu panggil dengan nama penuh dia. X jalan gak kiter jentik la sket ibu jari kaki kanan dia (dapat info ni dari Ustaz Kazim Alias). Ahamdulillah, dia x nangis2 or cranky masa bangun. Pastuh, kene dukung dia ke dapur/bilik air basuh muka & tangan bagai sebelum makan.
 
 
Haha....dia tenung plak peha ayam. Tu pon feveret dia gak tu. "Kakak nk peha ayam cam Upin & Ipin ibu". Cuma Sara ni bila dh dekat2 waktu nk buka, dia 5 minit skali akan tanya jam dah pukul baper & bila nk azan? Now ni plak dok sibuk soh ibu buka citer azan (siaran azan Maghrib kat tv). Haduyaiiii la Sara oooiiii....azan tu bukan tiap2 masa ada. Memenag menguji kesabaran la kan bila berjam2 dia boleh tahan tapi lagi 5-10 minit nk buka plak dia soh seh seh seh camtuh.
 
 
 
Orang cakap pendidikan bermula di rumah. Jgn harapkan semuanya dari cikgu & sekolah semata. Lead by example. Alhamdulillah Sara belajar solat dulu baru belajar berpuasa. Dan dia mula kenal apa tu solat dari rumah (rasanya ustazah x ajar solat lagi kat sekolah). Ingat lagi, raya tahun lepas kiter stat belikan dia telekung. Since then ajak dia solat skali. Tahun ni belikan dia telekung baru lagik (sedondon ngan ibu). So, citer plak kat dia napa kene solat. Memula dulu dah citer tapi time tuh dia x skolah lagi & lagi la x paham kan. Now ni dah mula meningkat pemahaman dia. Cuma nk jadikan amali jer. Uztaz cakap x guna beriya ajar anak posa tapi x soh dia solat kan. Alhamdulillah, kiter bagi permulaan yang baik supaya dia ada pengakhiran yg baik juga nanti. InshaAllah! Terawih kiter x soh dia buat lagi. Pelan2 la kan kakak. X kan semua nk buat skali. X nak nnt dia letih sgt terus apa pon x mau. Dia abis Isyak pon dah syukur sgt. 
 
 
 
Cantik tak baju raya kami. Hehe...acah jer, kami x beli pon yg ni. Tapi the kaler is PURPLE laaaa. Konon2 nyer la amik pic ni nk tunjuk kat incik somi nk minta kelulusan beli gaya gini tuk raya nnt. Hurmmmm....tapi malangnya x diluluskan :( Ni baju kt kedai area PKNS Shah Alam yer kawan-kawan. Kalo berkenan p la rembat sebelum terlambat. Sudahnya kami beli baju raya asing2. Baju ayah & anak2 beli kt AEON Mid Valley jer. Baju ibu plak oder online sajor. Janji kalernya purple. Kakak Sara la yg paling hepi sebab dia ngah kemaruk kaler purple. Ingat! Purple tau, bukan UNGGU! Persiapan raya dh 100% siap :p Sumer dah ada. Nak tunggu raya jer... nanti kiter posing2 ek.
 
 
Ni odw nk balik Seremban. Minggu yang cuti Nuzul Quran tu ler. Selangor cuti. Yehuuuu. 1st time dapat cuti sesama nagan laling I. Slalu dia jer yg cuti & kiter kojer. Minggu tu dapatla balik buka posa ngan family memasing. Adik Aqil x posa. Slalu nyakat kakak nk makan macam2. Tapi dari hari ke hari kakaknya x heran pon. Awal2 tu jer la dia merengek2 nk minta makan minum gak bila tgk adik menyuap. Gambar di atas adalah cubaan pertama ibu nk pakai inner magic ngan shawl/halfmoon tu. Ok tak??? Heeeee :)
  
 
 Cayang bucuk ibu ni dah 20 hari posa penuh
Puasa ibu kali ni bertambah meriah & hepi
Love u baby. Hehe...