Thursday, September 26, 2013

My bread pizza

Haiiish...nak masak apa ni. Nak masak lauk pauk bagai macam kenyang & kurang kerajinan. Minggu ni rasa mcm terkejar2 jer. Penat & letih plak rasa badan. Dah la plan nk cuti terbatal. Huhu. Nak makan kat luar pon macam malas. En somi lagi ler pulak, dia kalo hari bekerja mmg nk makan di umah jer. Dia bukan yg cerewet sgt. X kisah pon makan apa janji perut terisi. Ok, keputusan muktamad kiter wat kan spageti & nk try wat pizza roti lah! Teringat semalam memborong brg dapor dh siap2 beli bahan2nya. Jom ke dapor saya. Hihi :p
 
 
 
Bahan utama opkos ler roti
 
 
Yang ni sos yang digunakan utk disapu atas roti
 
 
For toppings, kiter letak la sosej ayam blackpepper Ayamas
 
 
Kiter saute sket sosej tu kasi garing
Ikot suker la kannnn
Kalo rasa2 nk letak je yg fresh tu x salah pon
Pastu susun2 ler satu persatu atas roti
 
 
Ni veggies yg kiter pakai
Potong dadu & carrot tu kiter parut jer
Tabur la sumer2 tu atas roti yg dh asa sosej tadi
 
 
Next, taburkan keju parut atas bahan2 tadi
Ni ler 1st time menjinak2an diri dengan keju parut
X tahu yg mana bagos, main amek jer
 
 
Last sekali kiter tabur sket blackpepper
Nak kasi cam ada pedas2 sket la kan
 
 
Okeh...ini hasil yg saya dapat
Lom ble makan lagi
Kene bakar dlm oven la pulak kannnnn
Suhunya main ikut suka hati & ikut oven memasing la
Pandai2 la ejas ekkk
Tapi yg ni kiter bubuh suhu 150 for 10 mins
 
 
Finally!!! Tadaaaaaaaa~~~
My Home Made pizza 
Ni hasil yg dah boleh ditelan. Hiks
 
 
Pasta ni santapan en somi
Dia x berkenan plak nk merasa pizza kiter :(
X per lah...kiter ngap ngan anak2 sudah!
 
 

Wednesday, September 25, 2013

Philips Garment Steamer with AEON points

Hari Gaji yang ditunggu-tunggu adalah hari paling best kan. Hari yang membahagiakan & leh jadi hari yg menjahanamkan. Gulp! Patutnya nak cuti hari ni. Tapi tuntutan kerja byk sgt & siap ada Task Force pulak. My team plak sorang dh stat cuti kawen today. Soooo...tinggal kami bertiga sajo. Sian plak kat depa nanti kan. Walau pon Task Force berjaya disiapkan within due date. Tapi feeling & mood memang x der plak nk proceed cuti. Berattttt je asa hati ni. Ngapa ntah! Sudahnya amik time off jer setelah mendapat panggilan keramat dari sang somi yg syok bercuti sensorang hari ni. X aciiii kannnn. Jempot bala tentera kt umah mak & berdesup kami ke AEON Maluri. Tempat wajib tuju hari gaji. Kami memborong barang2 dapor kat sini je. Senang, sumer ada. Leh kumpol points. Kene plak hari ni hari Rabu, so ada diskaun kat Market & for every RM50 spent bule dpt RM2.50 vaucer.
 
 
 
Hasil tuaian di AEON RM120.00. Ok la kan value for our money sepanjang berbelanja di sini. Ada gak pulanganya. Kat Market tadi dapat vaucer RM15.00 pulop. Mana nk joli ngan gasil gini ek? Emmm...pikir punye pikir sudahnya g rembat barang letrik 1 wat hadiah kawen kawan & belen plan nk belanja anak2 & belanja diri sendiri.
 

 
Tup..tup...en somi soh beli ni plak.
 I:Ayok! Mana cukop yang oiii.
S:Alah...org top up la bakinya tu
Uisshhh awat mahal benor?
Jom tengok yg lain dulu nak?
 
 
Yang ni ok tak? Much more cheaper kot
Nak wat gosok baju je pon kan
Yg ni ada bg glove tuk protect tgn
Ada 2 tahap suhu
 
 
Eh..ehh..ehh...ni pon ada gak
Tapi lebih murah dari yg tadi ler
Beza RM68.00 jer
Phillips ngah buat promo Less 20%
Yg hijau ni x der glove & 1 tahap suhu jer
 
 
Ish..ish..ishh...seterika sapo lah ni
Dah berkarat siap
Wayar dia pon dh mula berbulu2
Ni Phillips jugak, 5 tahun dh umurnya
Masih setia berkhidmat
wlupon tuan dh ada kadam baru :p
 
 
Beli steamer percuma penyangkut baju
Promoter tu ckp few places x bg penyangkut ni
Promotion ni end September yer
 
 
Haaa...gini lah rupanya when both get together!
Maceh yer kanda mendapatkan khadam baru tuk sy
Selamat menggosok :)
 
 

Monday, September 16, 2013

Selamat Hari Malaysia

 
 
Wajah segar bugar kami 3 beranak di pagi Hari Malaysia
Selamat Hari Malaysia kepada semua warganya
Today is our bonding time!!! Lets have fun
Where toooooo???? 
 
 
Ok2...ini bukan di litar Sepang yer uols. Ni trek kete kawalan jauh di Taman Tasik Titiwangsa, KL. Haha....my kiddos keto nya x dok, menempek je tepi trek tengok org main. Gigih mereka2 ini pagi2 buta main kete kontrol ni ha. Asalnya kami nk ke Zoo Negara. Dengarnya entrance free on Malaysia Day. Yeker korang??? Ada yg pergi? But then kami dh 2X mengulang ke Zoo Negara tahun2 suda. Soooo....ibu lah yg bertggjawab menukar hala tuju hari ini :p Tgk org meligan ngan kete kontrol tu, budak2 ni mulalah berzikir kt telinga ibu ayah minta dibelikan kete kontrol jugak. Huh! Anak2 sekalian, kalo dibeli pon ayah mung dulu yer yg take incharge. Komer2 x cukop haul nk join main. Okeh, abis 15 minit situ moh kiter gerak ke sudut lain pulak yer.
 
 
Hoooo....ini persinggahan wajib!!! Mohon berhenti yer kalo mau selamat :p X pernah puas & x pernah jemu ngan playground. Kalo demam boleh cargas jer kat sini kannnnn. Playground sini mmg kebabom besaunya. Belambak & luas kawasan playground nya. X lah semak & sesak or mayb waktu tu pagi lagi kot. Riang gumbira la 2 kanak2 di atas bermain tanpa mempedulikan ibu ayah. Si ayah la yg gigih berkejaran sana-sini monitor the kids. Ibu??? Jadi reporter & tukang amik gambar. Hiks. But be carefull k, sbb ada alatan yg not in good condition & bule mengundang bahaya. X well maintain I guess. 
 
 
Spot my 2 kids~~~~Haha...not in the pics lorrr. Ni view from gazebo. Ibu ler tuuu yg rajin dok panjat gazebo 2 tingkat nk snap2 pics. So this the 2 part of playground yg ado. Ada 1 lagi belah kanan x tersnap plak gambo nya. So x yah lah gado2 or rebut nk main playground kan. Enough for all the kids nak lompat2, panjat2 bla...bla..bla...My 2 kids tu kalo dok sini sampai ptg pon x ngapa. Ibu ayah la yg letih. Mayb ayah letih lebih lagiiiiii kot.
  
 
Gazebo yg dimaksudkan bagi kegiatan ibu sebagai reporter & jurugambar. Hahaha :)Wokeh...next, moh kiter move on ke next trek! Oooppsss....B4 that, apa kata kiter sarap dulu nak? Lapor kan. Kiter dok lepak2 mkn2 kt tepi tasik mejamu nasi lemak 2 bungkus, kuih 3 macam, sandwish telor, teh tarik, nescafe tarik & milo ais.
 
 
Woraite....mayb this is new to us. Never try B4. But kami tau ler sini leh naik kuda. Few time dh dok kabor ke budak2 sini ada kuda & leh naik kuda. Only today the lucky day we got chance to do so. So be alert on the schedule ya uols & the ongkosnya oso :) So cheappppppp kan???

 
 
Yippie....5 tix amounting to RM5
RM0.50 x 2 kids = kereta kuda
RM1.00 x 2 adults = kereta kuda
RM1.00 x 2 kids = naik kuda
All for 1 round only
 
 
Beratur...beratur.....anak2
Tunjukkan tiket yer
This session anak2 je yg naik
Ibu ayah dok tengok dari tepi jer
Coz dlm tuh dh ada penjaga kuda
Depa yg dok round wif the kids
 
 
Adik naik dulu. Wahhhh...ibu ayah impress!!! Coz we tot dia akan gelabah & cuak or takot. Rupanyaaaa.....suker giler. Sebelum2 ni kalo jln kt Tmn Tasik Permaisuri tu bila jumpa kuda jer takot, lariiii. Soh tounch2 kuda pon nangis2 x mo. Mayb kuda tu besar sgt yer dak. Kuda kt sini kiut miut jer. Poney gituuu. Pastu ada plak podium tok dorang panjat naik kuda kan. Jadi nmpk cam kuda tu sama tinggi je ngan dorang ek. Eh..eh..ye ker? Hahaha. Sebab adik petot, ayah tolong up adik kasi dok atas kuda tros.
 
 
 
Okeh, mari kiter tgk gelagat kakak plak. Yg ni rasanya lagi terlebih berani. Kakak yg paling bising & kepoci nk naik kuda. Ekceli, kami dh on the way nk balik dh sbb dari kol 8 lebih sampai kol 10 kot kat situ. Tetiba nmpk ada kereta kuda lalu kt trek. Masa memula kami sampe trek kosong lagi.....so a bit frust di situ. But finally budak2 ni merasa gak experience naik kuda. Yehuuuuuu!!! Kids happy ibu ayah lagi ler happy (wlu pon ibu x dpt naik kan). Turn kakak lebih smooth sbb ayah just tgk kan aje. Kakak leh panjat naik sdri. sebelah tu pon dok ada pakcik bju merah yg tolong eskot kakak & kuda. Kakak pon sporting gak. X kekok , x cranky, x apa...sumer A/OK!!! Camnih kiter leh dtg naik lagi yer.  Tapiiii rasanya kuda kakak ni yg cranky a bit kot. Dlm byk2 kuda yg ada lam tuh, kuda kakak sowang jer yg leh stop dok kunyah2 daun & bunga bagai kt tepi padang. Yg pakcik bju merah plak leh dok lepas tgan jer rilek kasi Sara tunggang sendiri. Kuda2 lain dok elok pakcik2 pegang talinya jadi tak ler kuda tu meliar nk p mkn daun ke hapa kan. Haha...tapi memang kelakar la. Kakak dlm berani dia ada sket la cuak bila tang kuda p stop jap mkn daun tepi padang. Hahaha....bila kuda tu kene sergah dek pakcik, meloncat kuda nk pecut lari. Sebaik pakcik bju merah cepat tarik balik tali & control the kuda. Kakak plak being gud gurl pegang erat the tali.
 
 
Kakak dgn kuda yg cranky. Pakcik bju merah bukak pagar & hantar kuda masuk kandang. Kuda yg kakak naik kene kuarantin sbb not in good condition. Kuda tu x sarap lagi kot. Siannnn kuda tu. Budak lain stop 1 round kat podium tu, tapi kakak siap bwk kuda kuar padang & hantar tepi kandang. Then pakck tu kasi can la we all 1 family posing2 ngan kuda sebelum kuda say bye2. Ibu the fotograper yg amik gambar & yet sendiri nyer gambar x dok! Nemai...kompem kiter akan repeat & ibu plak posing & opkos nak naik kuda gak.
 
 
 
 
Turn ibu pose ngan anak2 kt area kereta kuda plak. Part ni ibu & ayah naik skali. Kami naik 1 round jer. Esok2 kami nk mai lagi. Banyak manfaat menunggang kuda ni. Dalam Islam berkuda merupakan 1 riadah yg sgt baik. 1 riadah yg juga menjadi amalan Nabi. Leh baca SINI pasal Terapi Berkuda. If we google dlm Quran pon surely byk mention pasal kuda. Klinik Bima Sakti add more info pasal aktiviti berkuda. Hah! Apalagi? Moh la kiter sesama amalkan yer. Ok for now & tata :) 
 
 

Monday, September 9, 2013

Bunga Api di Putrajaya.....Jommmmm

 
 
 
 
 

Friday, September 6, 2013

3rd Syawal

 
Posing depan umah pak sedara kazen 
Lokasi: Felda Jelai, N.S
Syawal ke-3
Me in Peplum turqois
Kakak tu dh siap nk sambung main bola ngan kazen
Ibu tangkap jap main cak2 depan kamera :p
 
 
 Anak dara ku yg sakan main bola ngan baju kurung
Kazen pompuan x dok
Padahal lam umah tu ada je dak pompuan baya dia
Nak juga campor ngan kazen laki sepak2 bola
X madan ngan kain belah dia tu
Tudung mmg dh lama terbang la kannn
 
 
Adik memanjang kena rebut bola
Dia kan kemetot ngan keciknya
Memang x lah nk dpt bola dr kakak & abang2 kan
Siannnnn....adik!!!
Tapiiiii tetap gigih nk melibatkan diri sama.
 
 
Time tu dh mcm nk hujan
Tu yg depa dok main lam umh
Ni je la keje anak2 bila sekali skala berkumpol  
Ibu tumpang tengok jer laaaa
 
 
 

Thursday, September 5, 2013

3 keluarga & 3 generasi

 
Minggu ni last raya kannn...Sket lagi pasal raya. Ni agenda Ahad lepas di Bukit Sentosa Rawang. Kami buat lawat & ziarah umah kawan lama mak masa dok umah lama dolu2. Kami ke rumah Pn Junaidah (pic 1 dr atas: paling kiri) & anaknya Nor Adawiyah (pic 2 dari atas: yg tengah2). Mereka2 di atas adalah mereka2 yg dolunya menjadi jiran tetangga kami masa di Perumahan Awam DBKL, Sri Johor. Last aku dok situ masa umur 12 tahun. Sejak mak ayah aku kawen dorang menyewa situ sampai la tahun 1994 (kalo x silap). Then kami berpindah ke Sri Melaka plak (x jauh dari tempat lama). Pn Junaidah ni aku dok paggil Cik Ju jer & anak dia tu kami panggil Awin.  Cik Ju ni pindah dulu ke Sri Melaka (sebelum berpindah ke Rawang) dari kami. Yang menten dok Sri Johor tu sampai laaaaa ni, hanyalah Cik Ana (pic 1 dr atas: paling kanan). Jadi kami 3 family ni mmg akrab dari dolu hingga kini. Walau pon now ni dah dok jauh2 tapi tetap calling2 & jumpa2 bila waktu2 memerlukan. Masa kecik2 dolu Awin & Ina (pic 2 yg paling kanan) ni ler kawan sepermainan. Sama2 bergasak, bergaduh, pastuh baik balik, merajuk2, sekolah sama (aku & Awin jer)....ehhhh memacam lagi ler. Sedara-mara aku pon dh dok iktiraf dorang ni part of the family gak. Most of my kazen, mokcik, pokcik kenal mereka2 ini. Kekadang dorang kami jempot balik kg bila ada kenduri-kendara. Aku pon pernah ke kampong Awin kat Bukit Kucing. Kg Cik Ana x pernah la sampai plak, tapi Alhamdulillah kami dh pernah sampai Kuching, Sarawak. Arwah uwan (belah mak & ayah) aku pon kenai ngan depa ni. Aku percaya ramai yg ada hubungan yg cenggini kan: emak2 berkawan baik, then anak2 plak berkawan baik juga & now ni anak2 kami plak berkawan & kenal mengenal sesama sendiri. Tu yg jadi 3 generasi sudah hubungan kami ini. Cik Ju ni orang Jawa, Cik Anak plak keturunan Iban, Sarawak & mak pak aku opkos ler melayu tulen :p Anak aku Sara tu now ni ngan bff ngan anak Ina (Fiona). Depa 2 org 1 school & 1 kelas lagi. Jauh sungguh dah hubungan kami ni. Harap2 akan pergi lebey jauh lagi. Byk dah suka duka yg kami kongsi sesama setakat ni. Molek jer aturan kedudukan lam gambar tu kan...hihi. Purposely!!! aku yg susun gitu. Kami bertiga pon dh ada family sendiri ngan memasing ada 2 org anak2. Aku & Awin dh ada sepasang. Ina je yg dua2 pompuan. Awin ni biznes women. Dia niaga mcm2 jenis makanan (cekelat, kek, kerepek, ice blended dll). InshaAllah coming soon nk dok ada kedai sendiri. Ina plak dok keje kat DeBella. Alhamdulillah life masing2 A/Ok! Ok...gitu2 jer la hubungan kami yg leh aku update dlm blog ni. Adios!!!
 
 
 
 

Wednesday, September 4, 2013

WW: My Purplelish gurl