Monday, July 28, 2014

Aidilfitri 2014


1st Syawal kami


Satu-satunya uwan yg masih Ku punya


Permata hati bunda


Yang Ku hormati


Air dicincang X kan putus


Uwan with anak & menantu
X cukop sorang...Pak Ngah!


The Cicits
Pon X cukop korum


Friday, July 18, 2014

#PrayForMH17

 
 
 
Dari Allah kita datang & kepada Allah jualah kita kembali. Sekali lagi! Ohh Malaysia Ku, sekali lagi kita diuji oleh Nya di bulan yg mulia dan di penghujung untuk bertemu Al Qadar. Allah lebih mengetahui dan Dia lah pemilik segala rahsia! Kalo kita yg hanya melihat & mendengar dari kejauhan sahaja sudah merasa peritnya, apalah daya & kudrat mereka yg bersaudara dan ahli keluarga mangsa #MH17 tu kan. X mampu utk sy bayangkan. Semoga kalian tabah & sabar atas ujiannya. Islam atau pun bukan, mangsa tetap berupa nyawa. Bagi yg Muslim semoga mereka tergolong di kalangan hamba2Nya yg beriman. Zahirnya terlihat mangsa & keluarga shj berdukacita. Tetapi yg tersiratnya, mungkin Allah sedang menguji KITA semua. Byk betol dugaan, dikala saudara kita di Palestin juga sedang bertarung nyawa & dalam kita sedang menanti Syawal. Gembira kini suda berganti duka! Ya Allah...Ya Allah...Ya Allah. Lindungi kami & selamatkan kami dari lain2 bencana & musibah Ya Rabb.
 
 
Gambar diambil dari Google yg dikatakan merupakan kapal sebenar #MH17 sebelum berlepas ke KL (Di Amsterdam). Gambar yg dikatakan di ambil oleh salah seorang pemuda Belanda-Cor Pan, yg bergurau mengenai kehilangan 'kapal ini'.

 
Sudah pastinya trending di laman sosial #MH17. Hari ini genap Muhammad Aqil berumur 4 tahun. Dan seperti kakaknya Sara, Aqil menyambut hari kelahiran di saat kami berdukacita dengan perkara terjadi. Pada 8.3.2014 lepas sewaktu kami bercuti di Port Dickson, juga terjadinya kehilangan jiwa melibatkan #MH370. Suratan @ kebetulan, serahkan segalanya pada Allah. Cuma ianya akan menjadi satu tragedi hitam yg akan di bawa bersama setiap kali ulang tahun kelahiran putra putri ku :-( Buat Muhammad Aqil, doa ibu buatmu semoga menjadi hamba Allah yg terbaik di sisiNya sayangku. Semoga kamu menjadi imam terbaik buat bakal isteri & anak2mu, semoga kamu mejadi ketua keluarga yg adil. Semoga kamu beroleh pengakhiran hidup yg baik di dunia hingga ke akhirat kelak syg. (Huhu...mixed feelings. It brings tears to my eyes)
 
Mari kita hadapi segalanya ini seperti yg disarankan Mufti Ismail Menk di atas. Moga Allah permudahkan bagi kita semua. Jaga perilaku kita. Jgn sampai simpati kita meraih benci manusia & murka Allah pula. Terakhir kalam, jangan lupa TEMBAK DOA kita. Itu lah senjata orang2 Mukmin. Aminnnn....
 
#PrayForMH370
#PrayForMF17
#PrayForGaza
 
 
 

Wednesday, July 9, 2014

POPIA NESTUM RANGUP

 
 
Alhamdulillah dah 11 hari dah kiter posa kan. Setakat ni posa sy penuh tidak berkurang lagi. Ngeh3 :p Sana sini dah sibuk org mencari juadah raya a.k.a kuih raya kan. Sedari sebelum puasa lagi org dah start canang2 kan kuih raya. Buat masa ni kiter sendiri belum memborong sebarang jenis kuih raya. Setakat usha2 luar kedai tu ader lah. Tahun ni ingt nk cipta sejarah peribadi. Hehe, apa kata kiter buat ler 1, 2 macam kuih raya yg simple2 tu kan? Sambil2 buat dapat gak tapau2 kan tok mak & MIL. Akhirnya, hari minggu sudah tersiaplah biksut popia nestum kesukaan saya & adik2. Senang upenya nk membuatnya. Bahan2 pon sihat lagi berkhasiat. Kalo beli sebalang kecik tu je org dok jual RM18.00.  Kalo buat sediri ngan RM18.00 tu dapat berbalang2 pulak. Yukkk...ke dapor kiter!
 
 
Bahan-Bahan:
1. Kulit popia yg besar
2. Sebungkus Nestum *
3. Horlick 3 in 1 (nak pakai sepeket jer) *
4. Susu tepung *
5. Gula *
6. Minyak utk menggoreng

 
Ni rupa bahan2 yg bertanda (* )yg dah diblender halus
1 cawan nestum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu tepung

 
Kulit popia tu digulungkan
Katana gulungan tu jgnla rapat sgt
Hujung gulungan tu sy sapu ngan air je
Nak bagi kulit popia tu melekat x terbukak
Ada gak yg advice campurkan tepung gandum ngan air sket
Then buat sapu sbg gam
Then guntingla serong2 pastu leh gorang
Make sure kuali & minyak betol2 panas yer

 
Ini hasil nya selepas digoreng
Tiskan minyak nya yer
Udah tu leh la lumurkan lam adunan kisar tadi
Gaul kasi rata & sebati
 
 
Alhamdulillah siap suda
Rangup!!! Lemak berkrim!!! Sodappp
Dpt la mak kiter rasa sebekas
Tahun ni kiter kene kerah wat kuih raya la nmpknya :p
 
 
 

Friday, July 4, 2014

Bubur Lambok

Mementang mood ngah rajin masak kan. Kiter nk up post pasal masakan lagi. Ni citer kemarin. Menu ni pon mmg dlm wishlist time bulan Ramadan ni ha. Tapi kalo tahun2 sebelum ni slalu dpt jamah time hujung minggu jer. Itu pon kat umah mak jer la. Sebab nya blok mak tu mmg ada bubur lambok setiap hujung minggu Ramadan yg diedarkan secara percuma. Now ni kat param pon byk dh jual bubur lambok ni. Mcm2 versi ada. Jadi kali ni apa kata kiter try menu bubur lambok simple cara sy. Sebagai pemimat tegar bubur mmg akan menjadi hajat hati la kan nk makan dlm kuantiti yg byk. Jom kiter tgk bhn2nya.


Mestila ada beras kan :p
Sukatan ikot ler bapa yg korang nk tanak
smlm sy tanak sepot setengah
tu pon hampir penoh periuk hasilnya


Yg ni bhn kisar bwg besar 1 biji,
 bwg putih 2 biji & 
halia besar ibu jari korang
 
 
Ini isi ayam sama serai
Nak ganti ngan daging or makanan laut pon x ngapa
 

Sy pakai dlm setengah kiub je


Resipi rujukan sy pakai halba
jd bubuh ler jugak kan dlm sesudu

 
 
Ada resipi pakai sup bunjut
ada yg kene letak segala rempah ratus manually
sy guna ni jer yer
segala rempah tu dh combocombined skali
Senang jer...bancuh ngan air utk jd kan pes
mesti ada gak santan yer
en google ckp brand ni yg most wanted
so kiter pakai la dalam sekotak tu
 

Memula tumiskan la bhn kisar td sampai naik bau. Then letak masukkan rempah sup plak. Next letak serai. Pastuh masuk plak ayam yg dh cincang2. Nk letak daging pon ok. Ada resipi masukkan sama udang kertass. Hmmm....harap maklum. Makanan laut diharamkan lam umah ni. Kalo ada udang tu yg kasi manis2 sket lam bubur kan. X der udang kertas...udang kering pon accepted! Dah tu masukkan beras yg dh siap basuh tu yer. Sukat la air semoleknya. Bila nasi dh jd bubur masukkan santan td. Then masukkan plal sayuran campuran. Sy pakai yg ready made tu yg ada jagung, karot sama kacang pis. Korang rajin nk potong2 wat sdri lagi bagus!


Ok. Done! My most wanted bubut lambok for buka puasa
selamat melambok :p
have a try peoples


Hari Mantai Kami



Banyak jam lagi ni sementara waktu buku. Huhu....poser ke idak??? Patut citer ni dlu kan. Yelah...mantai ni org buat sebelum masuk Ramadan kan. X der apa nk borak kt sini jadi meh kiter throwback2 jap yer. Sangat bagus Ramadan tahun ni jatuh hari minggu. Jadinya dptlah warga kota pulang ke desa berhari raya. Ehh..ehh...berpuasa bersama keluarga kan. Especially ngan mak pak kt kampong kannnn. Sama lah ngan kami2 ni ha. Sumer amik peluang pakat2 blk Seremban. Then lajak plak ke kampong nun di Rembau to be exact Kg Selemak. Mak Lang kami jempot gotong royong bakar lemang & wat rendang sempena nk masok Ramadan a.k.a MANTAI. Tempat korang paggil apa ek? 
 
 
Huaiiiii...sodap amek2 kan dpt mkn lemang panas2 tu yer. Makan plak ngan sepupu sepapat yg jarang2 dpt jumpa. Skali skala berkumpul camni mmg la seronok. Memang membuka selera. Buluh, daun pisang & ayam is sdn bhd ok. Org kg kan. Segala serbi ada jer keliling umah. Mak Lang kami pon mmg bela ayam kampong sama. Kelapa santan bagai pon sendiri2. Beras pulut ngan bhn tumisan lain2 jer la memborong di kedai. Itu hebatnya jd org kg. Hasil bumi x luak depan mata. Org panggil gotong royongkan...tapi aku berempat slalu ngelat. Kami asal dtg je tggl makan. Part2 masak bakar sumer mak2 & uwan2 yg handle. Haiiii la...manyak malas kan ini olang! Tebalkan muka jer la
:-p 
 
Jodohnya lemang dh tentulah rendangkan. Hari tu ada rendang ayam sama rendang daging. Tp lam pic ni rendang ayam kampong. Uishhhh...posa2 ni tgk rendang tu sabar je la yer. Makan ramai2 sambil lepak2 santai2 mmg terangkat uols. Mmg hari tu makan x pandang kiri kanan. Org kata mkn smpai puas! Alhamdulillah.
 
 
Yg lagi best kebabom tu ada plak sepupu den belanja durian kampong. Walaweii....terbaik! Siap ada durian tembaga. Haha...toksah tnya la apa beza durian tembaga ngan durian lain2 tu. Mmg den x tau pon. Al kisahnya...akak sedara yg telah mendapat APC jd dorang ni mmg murah hati slalu belanja kaum kerabat bab2 mkn2 ni. Maceh la Kak Leli ku atas bauk budimu. Moga tahun2 dpn dpt APC lg yer kak. Moga murah rezeki akk sekeluarga. Si adik belanja durian. Kakaknya plak dok tapaukan kami sorang 1 family ngan sebekas besar baulu sedap. Ya Allah....rezeki2. Kau murahkan lagi rezki hamba2 Mu yg slalu beramal baik Ya Allah. Sungguh2 memasing makan durian wlu pon cuaca ngah panas membahang kan. Lantakkannnn.
 
 
Haha...hero2 ngah sodap menyuap tu ha!
Sampai x perasan aksi mereka di rakam.
Dr yg bujang ke bapak org. 
 
 
Lagi aksi org kampong menjamu selera. 

 
Ok. Watamat. Akhir kalam moga setiap apa yg kiter kerjakan di bulan Ramadan mulia ini akan mendapat keberkatan dari Illahi. Selamat berbuka semua.

Thursday, July 3, 2014

Baked macaroni cheese



Alhamdulillah dah 5 hari kiter posa kan. Bln2 posa ni memasing asik dok pk menu buka & sahur je la yer. Nak2 yg mak2, akak2 tu kan. Pening pala mikir apa nk masak. Ker kamu2 sekalian rajin menapak ke param? Hmmm....stakat ni bru skali je sy ni dpt menjejak kaki ke param. Hari Isnin lepas dpt gak la ke param di PKNS (area opis). Tu pon beli 2 macam je - bubur lambuk (RM3) & kuih tako (RM2). Sebenarnya nk bli kuih pelita/sampan. Tp terbeli kuih tako plak. Rupa jer sama tp lain rasanya yer. Ntah bila plak dpt p bli kuih sampan a.k.a tepung pelita idaman hati sy & anak dara kt umah tu. Almaklumlah nk sllau ke param @ bazar ni mmg x la kan. Dengan ramainya org pastu ngan harga kemain mahal skarang. Lagi bagos masak sdri yer dak! ( tapi sy lom pandai buat kuih tepung pelita :-p). Jadi keje sy hari2 now ni ialah cari En Google mintak resipi ngan dia :-). So smlm punyer citer sy teringin nk masak...di ulangi...teringin memasak yer. Bukan teringin nk makan. Sy nk masak macaroni cheese baked. Beside tu..teringin nk mkn pon yer juga! Cume lebih kpd nk try menu tu ha. Sbb senang mau bikin.
 

 
Google punyer google ini hasilnya. Lupa plak asal usul resipi ni. Dpt dr blog mana pon lupa. Sbb pic tu sy print skrin jer dr tepon canggih. Tgk kan pd bahan2 & cara tu senang je kan. Mostly bhn2 yg mmg dok ada kt umah jer. Tapi sy ni slalu ngelat bab2 resipi ni. Adaaaa jerblah yg sy x letak @ follow (atas sbb2 tertentu).
 

Ni hasil lepas 1 step iaitu menggoreng makaroni td. Smlm x der serbuk kari sbb dh kehabisan. Bila last mengkari pon sy dh lupa. Heeee :p Ni sy goreng cam sy nk wat spageti bolognise tu. Campak2 bwg segala ngan serbuk daun basil, serbuk paprika, serbuk lada itam, sos prego, sama hotdong (wat ganti ayam/daging); sama sayur pilihan. Jadilah cam gambar atas nun.
 

Haaa.....ni part kuah putih plak. Tu makaroni yg digoreng td dh selamat berendam lam kuah putih. Kuah ni pon x follow resipi penuh. Sbb nya x dok tepong gandum plak. Aduyaiii....umah sy ni dapor x bapa nk berasap. Bersawang ado la. Ngeh3. Pastu keju yg ada pon parmesan jer. Patotnya kene campak skali lam kuah tu mozarella cheese. Jd hasilnya kurang lemak berkrim la. Tp still ada rasa keju ok. Next time buat sy buat ngan full resipi la yer. 
 
 
Tadaaaa!!!! Siappppp suda. Nyum3. Hilang kempunan sy. Tp tulah...lam umah ni sy sorang je layan menu ni. Anak2 lebih suka makaroni cheese cam kt KRR. Si ayah nya plak mmg bolayan menu ada unsur cheese ni. Nasib wat x byk. Hmmm....esk nk try menu apa plak ek? Any idea kawan2?????