Saturday, February 28, 2015

KIDZANIA PT1 - MARRY BROWN


Tahun 2014, tahun yg kami 1 family rajin berjalan. Adaaaaaa jer tempat nak diterjah. Nak2 kalo tempat2 yg x pernah g & yg menarik tuk anak2. Salah 1 tempat yg dh lama gak lah dok janji ngan anak2 ialah KIDZANIA! Cer korang ke SINI untuk maklumat terperinci. Sebelum tu kiter dah dok book tiket masuk melalui Groupon Tiketnya pakej tuk mak + ayah + 2 kids. Makanya sampai lah kami ke Kidzania pada tanggal 10.8.2014. Masa nih kiter dalam 1st trimester (lebih kurang 2 bulan camtuh). Ngah mabuk2 gak ler. Tekak ngah meragam. Tapi demi anak2 layankan ajer.


Sampai2 jer Kidzania kene beratur di bahagian collections tix for online bookings. Tunjuk I/C & My Kid bagai. Then dapatlah sorang 1 jam tangan. Kaler jam beza bagi yg buat aktiviti ngan yg dok melangok jer dlm tuh. Dah siap scan bagai jam tu baru leh boarding flight ke Kidzanian teritory. Iyerrr.....lepas tunjuk Groupon slip tu kiter akan dapat slip mcm boarding pass nak nek kapal terbang tu ha. Tapi x der lah airplane pon dalam yg akan bwk kiter. 

Guardian/Parents walaupon x main dlm tuh & hanya peneman anak2 jer tetap kene pakai gak mende alah nih. Parents yg ada anak bawah 8 tahun wajib dok dlm nih & X boleh tinggalkan anak sendiri. Kalo anak dh lebih 8 tahun kalo mak pak nk p tpt lain & tinggalkan anak2 dlm nih its ok. No temporary exits permited yer. So, kalo dh masok kene dok dlm nih sampai rasa jelak! Lagi 1, no outside food allowed. Sebelum boarding staf akan cek beg yg kiter bawak. X leh nk seludup masuk F&B yer. Dan bermulalah acara meng-explore daerah Kidzania. Korang akan dapat 1 peta kawasan. Basically, sumer aktiviti dalam nih akan mengikut peringkat umur atau ketinggian kanak2. If korang tergolong dlm kategori umur (4-17 tahun) @ ketinggian yg dibenarkan, boleh lah buat aktiviti tu. Utk Aqil yg baru 4 tahun & ngan ketinggian yg x baper nk menonjol x banyak sgt yg boleh dibuat. Utk Sara banyak sebab dia dh 6 tahun & agak tinggi. Cumanya, Sara tu jer yg berani ngan tidak jerrr. KErjaya dalam KIdzania ni mmg sama serupa mcm kerjaya sebenar di luar....."like dream come true" lah kan. Nak jadi doktor, bomba, engineer, peguam, posmen, salesman bla...bla...bla....cekidout kat web page Kidzania cepat! 


OK....ni ngah beratur kt CIMB Bank untuk amik duit KIdzania. Dalam nih sumer urusniaga x guna matawang betol2. Kidzania ada matawang dorang sendiri yang di panggil "KidZos" (notes) & "Zents" (syiling) Upon registration dapatlah dalam 50 KidZos. 


Yabedabeduuuuu!!!!!!!! Dah ada duit. Jom kiter tengok sama ada duit ni di beranak kan atau dilangsaikan. Duit akan bertambah kalo kiter buat tugasan (dapat gaji lah kan). Duit ni boleh gak utk di jolikan kt kedai2 yg ada dlam nih. KidZos & Zents ni kalo X abis kiter leh simpan sendiri utk next visit ke Kidzania. No expiry date yer. Atau pon kiter leh bukak akaun CIMB di Kidzania & buat saving & leh withdraw bila2 kiter dtg lagi ke Kidzania.


1st job dorang buat ialah keje kt kedai makanan segera MARRY BROWN. Keje sini apa lagi kan, kene buat burger lah. Time nih lom bukak lagi kedainya kene tunggu abang belakang tu ready ngan barang2 sat. Posing2 dulu depan kedai. Kat sini lah anak2 ini akan guna perkakasan yg sebenar dlm tugasan dorang. 


Operasi dah nk mula. Pekerja2 dah siap utk menjalankan perniagaan. DIa ada limit utk tiap2 1 job. Biasanya max dlm 6-7 budak jer leh buat. Kalo ramai sgt kene Q lah kan. Wait f4 your turn kids! Now ni nk kene sarung apron & topi sebelum masuk kitchen. Sorang2 abg tu attend dgn sabarnya. Kt Kidzania ni ada bahasa or glosasary dia. Contoh macam kalo kt luar kiter greetings ppl ngan HELLO...kat sini dia gantikan hello tu ngan KAI. So memasuk jer dlm satu2 tpt tu mesti staf siti akan cakap "Kaiiiiii" sambil wat lambang peace kt dada.


Pakai topi plak yer, even bertudung pon


Dah ready memasing kt kitchen ngan bahan2 nak wat beger
Tu sumer bahan2 real la tuh, yg memang lepas siap leh makan
Yummyyyyyy!!!!!


Step by step di ajar mcmn nk sediakan beger yg pelanggan dok oder kt Marry Brown
Tu ngah cedok daging beger kot nk tepek atas roti


Haha....kat umah bukan main payah nk ikut arahan ibu/ayah
Kat sini kemain elok molek perangai ikut satu2 arahan abang beger yer dik
Tu ngah blajar camana nk bungkus beger
Pasnih leh bukak kiosk beger la kakak & adik :p


Bila nk siap beger adik nih
Laar dah ibu ayah tunggu kt luar hah


Ni ngah tepek vege atas beger
Kalo kt umah punyalah ibu x caya kakak nk wat sumer tu
But she did it here! 


Nah!!! Siap sorang 1 sebungkus beger
Air tu tambahan jer
Ayah p beli kt kaunter Marry Brown
Dapatlah gaji 10 KidZos sorang (kalo x silap la)
Beger tu abis ibu ngap
Dorang memasing dh kenyang agaknya masa buat beger
X heran pon nk perabih kan beger memasing
Lepas ni kiter sambung plak explorasi Kidzania dgn job lain yer

LETS MAKE MORE MONEY

$$$$$$$$$$$$$$$$$$




Friday, February 27, 2015

Umang Umang Chalet

Tarikh: 15.9.2014 - 16.9.2014
Lokasi: Umang-Umang Chalet, Melaka
Untuk maklumat lanjut mengenai chalet sila klik di SINI
Jenis bilik: Beach (1 katil  queen, LCD tv, meja hias, kipas, attached bathroom)
Boleh Muat:  2 dewasa (tapi kami sumbat je 4 beranak)
Unit di sewa: 4 buah
Harga Bilik: RM100.00/unit


Di pelantar cafe chalet
Sini leh lepak utk makan2
Tapi menu nya terhad
Servis pon x baper nk laju sbb chef nya x ramai


Ni jer sajian yang boleh di oder
Kami berbekalan hari tu
Malamnya diner kat Fort Supai Seafood Restauren


Masih lagi di pelantar cafe
Masa ni dok lepak sini sbb nk tggu check in 
Bilik kami booking x siap kemas lagi
Bilik2 kt Umang-umang ni cepat full house
Asalnya nk plan dok bilik yg lebih luas
Tapi sumer dh fully booked
Muka2 budak yg hepi kemain nk terjun laut


Buai laju2, sampai pokok sena
Bila la bilik ni nk siap haaaaaa?
Tadi kt pelantar, now ni ada budak dh x sabar nk explore
Tetiba nampak plak buaian kan
Muka pon ada senyum laaaaaa


Buaian nya 1 jer
Jadi bergilir la 2 beradik ni berayun
Best jer berbuai sambil angin bertiup sepoi2
Mengadap plak laut yg luas mata memandang
Hmmm.....besttttnyerrrrr
Kalo time air pasang, air akan naik sampai buai ni
Ni buaian pertama kt area chalet 


Desiran ombak di tepian pantai
Tenanggggg sesangat
Buat ibu mengandung cam kiter :-p


Dah makin mampir di gigi air nampaknya
Gerammm jer 2 beradik ni nampak air laut
Memasing dh x heran nk berbuai dah
Time ni air dh mula surut dah


Haishhh...bilik stil x siap lagi
Atok smart layankan cucu posing2
Muka Aqil yg dh stat moncong sbb x mendapat laut lagi
Sabarrrrrr dik!


Atok & kakak yg memang kaki posing


Hah! Bersidai bawah pokok plak
Kakak dh tangggal tudungnya
Pak Ngah & Pakcu pon dh ke laut tu. Hiks :-p
Kami masih lagi menanti bililk untuk siap!


Rasanya ni dah masuk 2nd day. Pagi hari ke-2 (last day). Budak ni pepagi buta dh bangun main korek2 pasir. Malam semlm memasing tido nyenyak jer. Ibu jer yg x dpt sgt nk tido. mayb sbb bertukar tpt kot. nasib bwk siap2 penghalau nyamuk letrik tu. sbb bilik kami paling hujung & dekat ngan belukar. kalo tak mau berperang ngan nyamuk2. Kat chalet ni leh camping gak. Nk bwk khemas sendiri boleh nk sewa ngan chalet pon boleh. Kalo sewa ngan chalet RM40 kalo x silap. Area pantai chaletni x boleh nk bakor membakor yer. Jadinya no BBQ!!! Kawasan chalet ni adalah kawasan lindungan warisan. Terpelihara dari sebarang kerosakan. Pengunjung siap kene bayar fi utk "warisan" ni. Murah jer fi nya. Toksah risau. Sini kalo nak memancing pon ada tempatnya. Kalo nk buat family day ker seminat ker, kursus ker sumer boleh. Calling2 jer pemilik chalet. Mereka akan bereskan. Nak berbasikal pon ada gak utk dewasa & kanak2. 


Wewittttt!!! Time cintan cintun pon x pernah bercanda tepi pantai cenggini. Siap berbuai bagai kan. Ok, time ni kami dh siap selamat check in bilik memasing. Anak memasing ada tukang layan. Mak ayah apa lagi, amik can berdating bwh pokok. Masa ni kandungan dah nk masuk 3 bulan kot. Lebih kurang laaaa.... Sepanjang kat sini, ibunya mmg x la mandi laut kan. Takut plak ngandung2 ni masuk laut. Ayah nya jer yg layan anak2 mandi manda.


OK. Ni guradian budak2 sepanjang di sini. Kikikiiiiii. Maceh pakngah, pakcik Syapik tolong melayan budak2 ni. Kekadang pakcik2 ni yg di kerjakan dek budak bedua tu. Ni lepas bekfes 2nd day. Kakak ngan pijama tido lagi. Amik angin pagi tepi pantai. Syiokkkk!!! Segar jer. Ni buaian ke-4 yg ada kt chalet tu & juga betol2 depan bilik kami.


Ayah bonda yg turut serta dlm percutian kali ini. Bonda dh selalu ikot. Tapi ayahanda yg selalu x merasa. Tapi untuk kali ini gigih membodek dia utk join sama. Bonda & ayahanda 1 bili. FIL & MIL 1 bilik gak. Kami 4 beranak 1 bilik & yg bujang2 bertiga tu sebilik. Tempat ni telah direkemen oleh sepupu saya...Abg Syam. Credit to him sebab intoduce tpt yg eksklusif ni. 


Mak buyong fefeling manja2 tepi pantai
Sambil cover2 perot. Haha :-p


Eh..eh..eh...x abis dating lagi ker???


Banyak toi buai kt chalet ni
Syok berendoi sambil tengok laut
Gesel2 kaki kt pasir pantai yg halus mulus tu kan


Tudiaaaaa. Memasing dh hangkot pengorek
Dah siap ngan uniform mandi
Jap g nak melenjan main air laut plak
Ayah la tukang layan
Ibu dok tepi jer main fon & snap2


Ni rupa interior dalam bilik kami


Bangku utnuk berjemur mendapatkan cahaya sang suria


Pantai dah mula ramai ngan pengunjung2 lain


Sesi mandi manda
Yg bujang2 (Pak Cik Syafiq, Pakcu Faris & Pak Ngah Ijam)
Sakan melayan anak-anak buah 
Air lautnya x lah jernih pon & x lah plak kotor


Hmmm....shedapnya eskem Aqil tu
Ngah kelaparan lepas mandi


X abis sesi korek mengorek lagi


Hamboiiiii....kemain sungguh
Patotnya kene pakai spek hitam tu syg


Walau ada simbahan cahaya matahari, 
tp tetap best sbb ada angin bertiup gak
Rileks, damai & tenang jer


Memasing dapat 1 sorang pengorek tanah
Ibu cari kat D.I.Y jer
Sakan la wat tapak sulaiman lah, istana la, korek lubang lah
Wat bukit lah


Masih setia explore tanah tepi pantai
Awal2 aktiviti baju pon x lencun lagik


Ni 1 lagi interior dalam bilik kami
Ada flat skrin tv size kecik jer
Signal tv x baper baik
Memang x dapat nk layan tv pon
Plug ada 3 jer. X cukop
Elok kalo bwk extension sdri kalo rasa2 nk lebih
MAna nk cas tepon, iPad ngan nk cucuk ppenghalau nyamuk lagi


Ni interior dalam bilik ayah bonda Ku


Beach boy & beach kids!!!


Tempat beradu dalam bilik kamiSimple sangat2Ekceli bilik ni lebih sesuai utk coupleKalo berfamily mcm x bape sesuaiTapi nk wat camana, bilik yg best2 dh x dok kanTapi nak gak try tempat ni kanNext time kiter repeat dok bilik yg atas2 nun plak yerSiap berekon bagai kan


Pemandangan depan bilik kami. Waktu air surut cenggini la rupanya. Kalau air pasang air naik sampai pokok2 tu. Rumusannya semua enjoy dok chalet ni, tapi memasing komplen nk bilik yg ok sket len kali. Ok2. Sok2 kiter try dapatkan bilik2 yg lebih selesa di sini. Mayb U2C kene tambah lagi la bilik2 yg sedia ada. Permintaan asik penuh je kan. Lagi 1 minta pelbagaikan hidangan makanan utk ala carte. Kalo x kene lah kami melilau keluar cari makan. Lain-lain korang p lah intai2 web page U2C tu yer.




Thursday, February 26, 2015

Tekwando yang tak menjadi



Kepada sapa2 yang berminat nak hantar anak join tekwando area Sri Permaisuri & kawasan2 terdekat boleh calling2 no di atas yer. Gigihla ibu meriki tempat nak hantar anak belajar tekwando. Rupernya ada jer sekolah dia aturkan. Tepon cikgu tekwando, dia soh mai datang bwk anak & join sesi cobaanl dulu. Kalo betol2 berminat & sesuai baru register. 

Masa : 3.00 ptg - 4.30 ptg
Hari : setiap Sabtu (sebulan 4x)
Yuran bulanan : RM20
Pendaftaran : RM30 (ngan buku RM10)
Uniform : RM100
Terbuka untuk pelajar bermula dari 5 tahun ke atas


Nah! Tudia Sara yang dok meng-split. Fuhh....cam x caya plak dia leh wat cenggitu skali. 2 org yg dok diri tu ler teachernya. Muda belia lah gak tukang ajar nya. Student yg dok ada tu ada yg dh tali pinggang putih, kuning & hijau. Ni kejadian masa minggu ke-2 sekolah. Hmm...malang skali, tu yg pertama & terakhir Sara join. Sebabnya dia x kuat kuda2...haha. Dengan alasan penat & x larat. Sebenarnya Aqil pon ada sama join testing session nih. Tapi adiknya lagi x menahan! 5 minit pertama lagi dh melepek. Aqil bajet masok2 jer teros di ajak berlawan. Sekali kene belajar kuda2 lah, split la. Hok hek sini sana, sudahnya budak tu mencabut cari ibu ayah. Haishhh...kt umah kemain lagi bersilat memasing kan. Nasib x sign apa2 lagi. Kalo x melabor duit ayahnya. OK...nampaknya usaha untuk mengkorek lagi minat, bakat & kebolehan anak2 perlu diteruskan.



Wednesday, February 18, 2015

Projek 3.0 for 2015



Alhamdulillah...dengan izin_nya
Diberikan rezki lagi
Lebih manis bila mendpat rezki di bulan Ramadan yang lepas


Cek sendiri urin di opis pada minggu pertama Ramadan
Terus +ve (hati mula nebes & takotttt) :(
Setelah hampir 2 minggu lewat period
Memacam dlm pikiran...mixed feelings summore
3 bulan simpan hingga ada kekuatan utk share


Terus donlod apps Android: WomanLog Pregnancy Pro v.1.4
My 1st Day for last period: 4.6.2014
InshaAlah will hv new family member on 11.3.2015
Alhamdulillah!!! Tq Allah
Semoga dipermudahkan hingga melahirkan