Tuesday, July 20, 2010

~Muhammad Aqil~

Salam to all…waaaa lama tol X jenguk2 blog nih. Hehe, cam best la sgt kan nak jenguk2 yerr. So apa cer??

*

*

*

*

*

*

*

*

Alhamdulillah, aku dh selamat melahirkan anak ke-2 pada 18.7.2010 (due date patutnya 26.7.2010) jam 4.37 pg di HUKM secara normal. Bayi lelaki seberat 2.99kg tu kami namakan MUHAMMAD AQIL (Yang Terpuji, Berpengetahuan). Comey tak dia? Mestilah comey kan…sumer baby comey.

Sebelum tu, 3 ari sblm besalin (Rabu, Khamis & Jumaat) aku dh X keje. Aku amik cuti sdri (EL)sbb dh X terlarat sgt nk g opis. Kaki dh membengkak & pewot dh memboyot. Lg pon aku rs X sedap ati nk g opis (penah rs yg sama sblm lahirkan Sara dlu). 3 ari tuh aku dok berehat saje2 kt umah.

Ari Sabtu, aku wat rutin harian cam bese. Pastu ptg nya hubby ajak g Tmn Tasik Pemaisuri. Nak gak pegi tuh. Bwk Sara main kt playground. Slalunya aku ikot mn Sara & ayahnya main, tp ptg tu aku dok sowang2 kt kusi & tgk dorang 2 beranak main dr jauh jer.

Mlmnya lepas mkn spageti kami dok tgk tv citer SAHAM NERAKA. Klakar gak citer tuh. Sepanjang citer tuh, aku mula rs sakit2 pinggang & pewot. Cam memulas2. Aku dok diam lg. Then selang ½ jam sakit balik. Makin lama makin kerap sakit. Aku mula suspens. G la toilet , ada kesan darah. Sket jerr. Mulalah langkah pertama ke hospital. Call mak bg tau yg aku nk gerak g sepital dh ni. Minta my family dtg umh tgk kan Sara sbb ms tuh dia dh tido. Mujur juga, klu tida sure dia melalak nk ikot ayah hantar ibu g sepital.

Kat emegency O&G, memula dia cek BP. Amik particulars aku for registration. Then masuk blk pemeriksaan. Pewot kene balot ngan mesin apa ntah nama. Fungsinya nk tgk denyut jantung bb & nk pantau kotraksi. Lama gak kt c2. Ms tu sakit menjadi2. Misi kata bb ms tuh tgh tido. Dorang nk kejut bb bangun. Nape ntah? Pastuh doc cek laluan, bru 3cm. Then dorang soh aku masok wad dlu sbb katanya cam lmbt lg nk besalin. Yeker?? Aku rs cam kejap je lagi nih.

Masok la aku lam wad. Misi kasi bju soh tukar. Ms tu lebih kurang kol 1 pg kot. Aku pon stadby iPhone nak tgk sela masa sakit (smbil ber fb…hehe) Kejap pusing kiri kejap pusing kanan. Sakit la katakan. Sekeliling dh sunyi sepi sbb sumer patient dh tido ms tuh. Bila sela ms sakit jd 3 min skali & aku pon rs cam bb dh nk kuar, aku pon tekan la button kt pala katil panggil misi dtg. Lama gak la misi nk smpi. Misi pon g pggil doc. Dia cek lg laluan. Pecah kan air ketuban. Huhu…sakit nyerr. Pastu bru la aku ditolak masok labor room. (lebih kurang kol 3 pg). Owh…sepanjang aku kt wad my hubby kene dok luar. Aku dh pesan ngan dia jgn g memana sbb aku nk dia teman dlm labor room tuh. Sian tgk dia dok tido kt bangku luar wad ms tuh. Sob…sob…

Dlm wad bersalin, aku kene pakai lagi mesin yg dok lilit kt pewot tuh. Haishhh…rimas tol lah…tp nk wat caner, dh itu prosidurnya. Hubby kt sblh lebih tenang kali ni banding dulu. Dia dok baca Quran lam iPhone ni. Klu dulu dia dok borak2. Syg, org X lalu la nk borak time2 cam nih. Kalo dlu kemain ramai lg yg dok ngadap aku besalin. Tp kali ni ada sowang bidan & 2 misi jer yg ado. Kali ni, aku X amik ms lama sgt la nk teran bb kuar (dh ada pengalaman kannn…). Kol 4.37pg dgr suara bb nangis. Bidan angkat bb tunjuk kt aku nk soh cam jantina bb-confirm boy. Acara setrusnya ialah mengeluarkan uri & jahit menjahit. Ngeee…ngeee…seksa tau time tuh. Sakit bersalin dh ilang ada lak sakit lain.

Pastu…aku masok wad semula but this time with bb la. My hubby pon dh leh blk umh tido. Aku je yg X leh tido (sampi ptg aku X tido). X tau nape. Mujur X kolaps time mandi pg. Btw, this time misi x mandikan bb. Y ek? 2nd bb mmg they all x mandi kan yer. Hurmm…Sian Aqil. Aku suggest mandikan la bb tu gak. Sian dia X selesa. X kan la ibu yg baru melahirkan nak kendong bb p bwk mandi lak. Tgh hari my fmly dtg melawat. Ptg bru doc discharge aku sbb nk tggu bb berak & kencing. Balik la kami anak beranak ke umah pas tu.

Many thanx to all doctors, nurse & staf yg terlibat frm day1 till aku selamat discharge . Tggu la plak 3,4,5 thn lg ke I dtg lg ek. Hik…hik..hik…iyer kerrr tuu…..Insya-Allah la kan. Niway now ni my fmly da cukup pair. Hubby ada geng nk main PSP, aku pon ada geng nk p shopping. Hoyeyy….

No comments:

Post a Comment