Friday, June 13, 2014

Si Manis 6 di PD

 
 
Tenang jer laut tu kan. Rindu nk dok tepi pantai lagi. Berhari2 dok scroll pic album dlm enfon tanpa jemu. Hari dah berganti bulan pon tapi gambar dok lagi dlm album maya kt enset ni ha. X lalu nk hamparkan cerita tersurat tersirat di hari kejadian sebenar :( Mungkin pada kami, hari itu adalah hari bersuka ria & hari kami mencari ketenagan. Tapi pada sesetengah org hari tersebut mungkin hari paling buruk dalam hidup mereka.
 
 
Halatuju kami pada 8.3.2014 (Sabtu) ialah ke Port Dickson. Sempena ulangtahun Nur sara Afiqah yang ke-6. Bukan nk jadikan tradisi pon sambut2 birthday ni. Tapi kebetulan tarikh tu jatuh pada hujung minggu, jadi kiter buat ler apa yg patut demi anak tersayang kan. Perancangan dibuat seawal Dis 2013 lagi & tertunai juga pada Mac 8 yg lepas. Alhamdulillah! Kiranya ni 1st family vacation kami for 2014. Ibu dok usha2 Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) --> Booking (Dis 2013) --> Done (Confirm on Jan 2014). Now ni RPP kat PD kene booking manually & bukan online. All the way booking proses x der masalah. Cuma when come to payment part ibu ni buat messy sket. Hmmm...1st time kan. Nasib settle jugak.
 
 
Check in hotel cam biasa la kol 12 tengah hari. Kami pulak awal pagi dh sampai. Yelah...bukan gerak dari KL kan, kami dari TTJ, Seremban (umah mak). Sekejapan jer la kami dh ready di PD kan. Seb baik ada khemah, leh lepak2. Tapi ada jer gazebo yg kosong tepi2 pantai tu ha. Pon kami guna gak wat letak F&B yag dibekalkan dari rumah.
 
 

 
Beday gurl dilayan baik punyer ngan pakcik2 hensem :p
Tu ngah main cantum2 puzle
Belom tu as props ala2 party la kan
Nak buat party havoc x dapek dorrr
 
 
 
Omak den & MIL lepak kat pangkin
Kami tapau makan jer nak save bajet
Ada rendang ayam, sambal tumis, nasi  lemak, mihun
Ehh...memacam gak la menu terhidang
Makanan sumer mak & MIL yg sediakan
Kami just top up jajan2 jer
 
 
Happy birthday kakak!!!
Selamat ulang tahun yang ke-6
Semoga menjadi anak yg solehah
Birthday kek ni tempah dari The Famous Anis Magic Fingers
Kek Peacon Butterscotch yg superdelicious yummeh!
Memang berazam nk tempah lagi
Tapi nk try kek lain plak yer Kak Anis :)
Tq for making the birthday even more interesting
Samapi2 PD takut kek lembik, tumpang simpan kt receptionist hotel
Nk masuk bilik lom leh check in pulak
Kek ni tahan lama gak
Freezer hotel x muat plak nk simpan lebihan kek
Tapi kek AMF tetap sodap & elok
 
 
Birthday gurl yg happy
Nk nmpk lebih warna dlm party simple ni kiter beli la party pack
Ada belon, tiup2 ntah apa yg bunyi2
Siap ngan crown bagai, ada banner lagik
BAru leh feeling2 birthday party kan
 
 
Haha...adik cam x puas hati ngan kakak yer
Ntah apa ada dalam fikiran si adik tu ek
Kakak memanjang hari senyum melebar
Tapi adik pon enjoy sgt2 all the time
 
 
Sesi potong kek kakak sesama ngan adik gak
Both happy with teh kek
Adik request kek otomen for his coming birthday lak
Memula ibu nk amik kek princess
Tapi ayah plak cadangkan amik kek yg both pon can enjoy
Takut nnt adik x interested plak
Since both die hard fan Upin Ipin
We go for it la kan
 
 
 
The happy gurl in town that day
Wrapping je gedabak tu
Isinya ala2 jer
Token from Pak Ngah Ijam
Raket badminton with shuttlecock
Ada 3 set puzzles juga
Ohh...the pressie biasanya pak ngah akan kaunter check dgn ibu dulu la kan
takut terbeli hadiah yg sama or hadiah berulang
Huh! Demanding ek!
 
 
 
Salam jgn X salam yer
Tahun depan leh dpt hadiah lagi :p
Selalu dpt hadiah kt umah jer kan
Tahun ni lari dari kebiasaan
Kiter amik angin laut skali
Maceh Pak Ngah Ijam yg hensem
 
 
OK, yg ni pon pakcik hensem gak nih
Ni adik ipar yg dulu jauh telah kembali
Sebelum2 ni kemain susah nk nmpk pakcik Syafiq join
Sebab dulu dia keje & dok di Serawak nun
Sejak tahun lepas rasanya dia dh jd org semenanjung balik
Pakcik yg slalu jd mangsa sakat Sara
Ada jer yg si Sara ni x puas hati ngan pakcik dia
X bole lah pakcik ni nk melebih sket dr dia
 
 
 
 Dan2 tu gak bukak hadiah
Pakcik Syafiq bagi Buku Doa Harian Anak Solehah
Maceh pakcik Syafiq join beday trip Sara
 
 
 
Ni last day suda. Ngah lepak kat lobby sebelum cekidaut. Macam kebanyakkan hotel, kt sini check in kol 2 pm & check out jam 12 pm. Ni 1st time guna kemudahan yg gomen bagi. Berbaloi la ngan harganya kan. Apartment 3 bilik 2 bilik air ngan price RM115.00 (2H1M).
 
 
 
Paksu Faris & Pak Ngah Ijam
 
 
Sara ngan uwan (my mom)
1 of wishlist my mom is nk stay overnight di PD
Slalu kami dtg pergi balik jer
Dh lama mak dok ajak kami p rehat2 kt PD
Katanya kalo p balik hari cam slalu tu penat
Lepas ni kiter pusing pat lain plak yer mak
 
 
My 2 precious gems 
 
 
Lobby Hotel Puteri Beach Resort, Port Dickson. Sebelah kanan lobby tu lif nk naik ke bilik. Facilities mcm x byk jer. Kami pon X explore lebih. Kitorang just mandi kat pool dia jer. Sini lebih afdal bwk food sendiri yer. Sebabnya hotel ni x der cafe. Uols kene keluar untuk makan. Tapi mlm minggu kt PD happening. Pasar malam sepanjang2nya. Malangnya kami x singgah pon :( Time mandi pool x bwk kamera. So x dok pics kolam. X la besar sgt. Tapi kalo kat bdk2 dah cukop best kot. Pantai pon leh mandi manda & X ramai orang. Kat pantai ni ibu x turun ler. Ayah ngan anak2 sama pakcik2 jer la yg berendam kt pantai.  Sepatutnya ada 1 family in law gak. Tapi biras tu dh sampai masa nk melahirkan. So dia x fit nk join. So all together ada 9 org la dlm apartmen ni.
 
 
Mari kiter tour interior hotel plak nak
Masuk2 jer nmpk kitchen
Dapor & gas bagai tu X der la k
Tingkap tu patutnya ada langsir
Tapi masuk2 mmg dh lopong gitu
Roger hotel mintak pasang langsir
Tapi x kunjung2 tiba
Sudahnya kami amik 1 tuala tutup tingkap tu
If not, org lalu lalang kt luar tu dok intai je nnt
 
 
Next is living room
Mlm nya kami sampai, lepak sini get news pasal MH370
Tapi tv tu no Astro k
Siaran pon blur2
 
 
Ni master bedroom. Bilik beday gurl. Hiks :p
Kami 4 beranak dalam ni
Singkap jer curtain dh leh tgk pantai
 
 
Ada iron & iron board sama
Jaket purple tu not included k :p
 
 
Part of furniture dlm master bedroom
Luas gak master bedroom nya
If bwk toto leh la nk sumbat 3/4 org dewasa lagi
So mmg selesa bangat la for 4 of us 
 
 
Ni 2nd room oso ngadap pandai
Ni bilik pakcik2 Sara yg ganteng! 
2nd room & 3rd room bertentangan each other
diantaranya keduanya ada 2nd toilet
 
 
Ni 3rd room, bilik my mom & MIL
Sumer bilik ada aircond & well functioning
Sumer bilik pon ada wardrobe & dressing table
 
************
 
Kesimpulannya as a family kami enjoy ngan trip ni. But jiwa kacau gak dek misteri MH370 that time & for some of us still berduka cita till now rite. Back to our story, ibu doakan Nur Sara Afiqah terus membesar sebagai seorang anak yg solehah & kakak yg penyayang serta cucu yg menyenangkan. Semoga Allah berikan pengakhrian yg baik untuk kakak di dunia hingga ke akhirat nanti. Ayah, ibu & adik syg sgt ngan kakak!
  

2 comments:

  1. happy belated birtday my dear sarah....banyak n3 kak.layan je bace.-nad alakhir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentiu aunty nad. Lama terperap kan blog ni. Ngah rajin. Kang dtg Miss Lazy senyap blk. Napa x der kolum comment kt blog nad. X pat akk nk share feeling

      Delete