Tuesday, June 24, 2014

Salam Israk Mikraj dari A Famosa

 
 
Ni view dari unit Studiotel kami di A Famosa Resort pada cuti Israk Mikraj (27.5.2014-Selasa) yang lepas. Hmmm....yer story lama lagik. But this time x la lama sgt terperap. Sehari sebelum cuti sekolah pertengahan penggal bermula. Minggu tu ibu amik cuti rehat paling lama utk tahun ini-1 minggu uols. Sepanjang hayat bekerja kebiasaannya, cuti lelama ni time Raya jer. But once in a blue moon apa salah nya, yer dak? Kami dah berkampung dulu mula dari hujung minggu di TTJ, Seremban. Then petang Selasa baru gerak ke Melaka. Chek in kt A Famosa jam 4.00 ptg. Huh! Awat lambat nau En A Famosa? Checkout nyer kol 12 pm gak. Kali ni kami ke sini 4 beranak jer. Mmg nk ada sweet time 1 family sajo. Kali ni ibu book tru Groupon Gateaway. RM175.00 utk 2H1M tanpa makanan yer. Just the penginapan. Kami amik unit studio. Sampai hotel dh melewati jam 2.00 petang & since bilik dah ready kami dpt masuk awal.
 

 
 
Sampai2 jer anak2 bertuah 2 org ni dh kepoci ajak p swim. Adoiii la...mari kiter amik napas dulu dik. Memang dh kabar ke budak 2 org ni yg kiter ke sini nk mandi kolam taman tema. Ibu siap book juga pass masuk ke A Famosa Water World & Safari Wonderland (juga tru Groupon ==> RM103 utk 2 dewasa & 1 budak. Haha...Y 1 budak? Sebab nya, masa ibu book awal tahun & ibu bajet time tu adik petot je (bwh 90cm). Rupanya di hari kejadian dia terlebih suda! So, kene la top up 1 lg tiket walk in utk adik. Nasib ada diskaun bg yg bwk my kid. RM60 kalo x silap inc 1 set lunch. Tapi sudahnya kami x sepat amik the lunch set :(
Atas nun ayah ngah belek2 peta A Famosa checking the time table for Water World & Safari Wonderland. Tiket taman tema yg kami beli tu 1 pakej, so kiter kene redeem dua2 on the same day. We tot at 1st can redeem separately, so 1 day for Water World & the next day to Safari Wonderland. Laginya pulak, hari Selasa is closeday for Water Wolrd. So keputusan muktamad is both park kiter g esok jer la yer anak2. So today, we go tour the hotel & lepak2 dulu.
 
 
Ni acara wajib ibu
Hero sorang ni ngah adrenalin rush tu
Dia ndh all out nk explore the Team Park
 
 
Kakak yg dh 2 hari ponteng sekolah
X der rasa bersalah langsung 2 beranak ni :p
Kwn2 lain esk baru berjimba2, dia dh sampai Melaka
Ni pon excited kemain sbb dpt dok hotel kan
Bukan slalu dpt peluang gini
School break treats for kakak yer
 
 
So this is the pantry la kwn2
Ada kettle & freezer kecik
Siap ada mineral 3 botol
Nampak tak pintu belah kiri pantry?
Tu ada 1 bilik kosong
Nothing inside
MayB leh letak barang2 or nk tido pon ok sajor
Pintu belah kanan tu ada sinki & the veranda la
Sini x der dapor nk masak2 yer
 
 
Wah3....lom pape dorang dh cop katil memasng plak yer
Abis tu ibu ayah dh tido mana????
No..no..no...adik share katil ngan kakak
Ibu share ngan ayah. Ngeh3 :p
Malam tido kemain cepat lagi memasing
Pastuh lena diulit intan
Mana taknya, bilik ada akon kannnn
 
 
Alhamdulillah, biliknya amat selesa utk kami berempat
Berbaloi la dgn $$$ yg dilaburkan
Normal rate for studiotel ni RM400++
Jadi rerajin la intai kt Groupon yer
 
 
Dak jakun 2 org x pernah nmpk bath tub :p
Tu ngah riuh ler tu nk berkubang lam tab
 
 
Haaa...nmpk jer tb nyer gini
Ada Astro kamu tahu!
Gambar pon x herot berot
Clear jer cam flat skrin tv gak
Dapatla adik kakak layan katon
 
 
Ni wardrobe nyer siap ngan safety box
Atas tu ada extra pillow
 
 
Kami dpt unit hotel di Tower 1. Sumer skali ada 3 tower studiotel & ada 2 blok apartment. Apartment tu ada 3 bilik. Next visit nk try dok apartmenet dia lak. Leh angkut mom & MIL sama. Hotel nyer ada cafe gak. Menu yg depa dok canang is steamboat - RM25. Kami x layan sgt steamboat. Menu2 lain kami x tinjau pon. Service room pon ada kalo nk oder makan, tapi harganya membunuh la kat kami. Average for service room nyer charge is RM22.00 ++. Ada western & Malay cuisine. Mmg tak ler kami order kan. Jadinya mlm tu for dinner kami p kuar A Famosa. Mkn kt warung tepi jalan yg dok ada rumah2 kampung dlm Melaka tu. Not bad. Sedap gak. Siap kami tapau sebungkus nasi & daging masak merah balik hotel. Kakak & adik pon laju jer makan mihun sup. X teringat plak nk amik gambar & nama kedai pon x ingt. But insyaAllah, if lalu lagi leh cam ler. Cumanya kedai tu byk sgt ulat lampu. Gangu sket nk makan sbb anak2 asik menceceh soh halau ulat2 tu.
 
 
Balik dari dinner ayah stop kt pintu masok
Ayah baik hati kasi can ibu & anak2 wat acara wajib
 
 
Yeayyyyyy!!! One happy boy
Ni 2nd day nyer story
Kami tros check out hotel seawal jam 9.00 pagi
Then dapatla  balik full deposit RM200.00 kami
Lupa lak nk inform, masa check in ritu kene wat deposit dulu
 
 
Ni time baru masuk & baru je sampai
Sesampai je dh ada Mr Jumbo dok sambut kedtgan
2 org tu ada hati nk cuit2 sang gajah tapi takuuuuttttt
Leh ride ngan Si Gajah ni - RM10 @ RM6 (x sure)
Tunggangan yg lain ada camel & poney jugak
Dlm kol 11.15 ada Animal Show (Gajah)
Dapat ler nengok gajah ni berinteraksi ngan trainer & visitors
Oso can feed the gajah with sugarcane
Tebu tu kene lah beli (RM5) tepi kandang
 
 
To kill time while waiting for Animal Show & safari ride
 
 
Ready awaiting truck for Safari tour
Kakak muncung sebab dia insist nk g mandi water park dulu
Tapi kami disuruh ke Safari Wonderland dulu
 
 
Me & my gurl
Baju kakak dh berlapis2
Sbb dalamnya dah dok siap sarung swimming suit
Bajet dpt mandi dulu, ngan tudung2 ilang
 

 
Energy adik x berkurang dok dlm nih
Ada jer akal & kelaku dia
 
Kt Safari Wonderland ni ada 2 bahagian
Part 1: Safari area (tpt ni kene g naik truck yer)
Masa dlm tu dpt la tgk binatang2 di habitat semulajadinya
Maksudnya all the animal x la berkurung bagai mcm dlm zoo
 
*****
Part 2: Kawasan binatang yg berkandang/berkurung
Macam gambar kt atas nun - The Poney
So kiter leh la g dekat2 & belai2 haiwan2 tu
Kalo kat safari nun x sampai plak nk sentuh
 
 
Haaa...mcm dlm pic ni. Ini dlm truck safari la
Masa ni sampai kat tpt beruang
If bernasib baik binatang tu yg akan approach kiter kt truck
Tapi hari tu, haiwan2 tu cam dh bosang jer ngan kunjungan manusia
Nampak sgt mcm kedatangan kami x diundang. Huhu T_T
Even kami ke tpt harimau pon Pak Belang tu cam nk lalu/selera
Dia menjauh plak bila truck sampai
Cuma singa yg nmpk agressive nk meloncat ke truck
Itu sebab singa tu kene dok dlm kepongan kot
 
 
 
OK, ni waktu kami dh kuar dari Safari & ready for fun splashing. Makanan kt sini mmg mahal la. Lom lagi bab souvenir. Slalu ada gak rembat the FM kan. Tapi kt sini x pandang pon FM nyer (sebenarnya dh x der tpt nk tepek FM-freezer dh sarat). Datang pepagi hari kat sini kami x sempat breakfast & sudahnya g lunch kt KFC Rembau yg baru bukak tu. Mmg mkn tahap lapar kebulur ler kan. Erk! Dah selamat hantar anak bini balik TTJ, ayah nyer terus sajer balik ke Cheras semula. Yelah...ayah x sambung cuti cam ibu. Yehuuuu.....ibu leh wat lek wat pis (>.<)
 
 
 
Muka budak happy dh dpt mandi kolam. Puas la depa terjun, tenggelam, timbul bagai dlm  kolam yg ada. Kt Waterpark ni ibu tukang layan anak2. Ayah dh serender naik dulu - Huh! X aci sgt. Kalo ikut ketinggian kakak dh lepas main mcm2 slide yg ada. Tapi kakak ni x kuat, cembeng lebih. Adik yg x lepas ketinggian plak yg beriya2 nk naik. Haishhh...tu yg buat ayah letih nk layan tu. Kat sini utk kanak2 ada 2 waterpark for dorang. Yg dewasa ada bnyk gak slide yg leh cuba. Berani ngan tak jer la kan. Dah 3 team park kami pergi termasuk yg ini (Bukit Merah Lake Town & I-City Water Park B4 this), sumer ibu x dpt nk rasa the slide yg bersimpang siur tu. Ibu leh tengok jer :( Overall cuti2 di A Famosa ni seronok la. Seronok bila tgk anak2 happy. Anak2 dpt ekpresikan diri masing2. Dapat tgk persekitaran yg lain dr persekitaran biasa di rumah. Dpt tgk hidupan lain selain manusia ciptaan Allah. Dapat belajar tentang alam. Dapat bonding wif mak ayah more than usual. Dapat kuatkan ikatan sesama siblings. Love each other more & more. Ehhh...byk lah lagi benefitnya when we hangout camnih kan. Okay...we're looking forward for next...next...next...trip to come.
 
 

2 comments:

  1. salam..
    thanks for info ni ye..based on ur exprience la..sempat ke kalau nk pegi dua park dalam satu hari..sbb planning nk ambil tiket safari+waterpark dlm ms satu hari je..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...
      sori sbb lambat sgt reply
      we all pon g 2 park dlm ms 1 hari jer
      sempat...tp mayb rushing ler
      takot uols x puas round plak kan
      rugi plak nnt.
      Tapi kalo x silap, if bli tiket pakej waterpark & safari tiket tu kene masuk both park on same date.

      Delete