Saturday, June 15, 2013

Gulai lemak cili api

Selamat hujung minggu. Dah makan??? Apa menu tengah hari ini? Hari ni kiter ngah mood rajin nak masak. Lagi pulak umah kiter ada adik pompuan kioter yang dok ngan kiter ni ha. Meh tunjuk rajin sket. Bangun pepagi ajak orang umah p pasar. Hangkut ngan askar2 skali. Cadang-cadang nak menggulai. Lama plak X makan masak lemak cili api. Slalu oder je ngan mak...X pon p la umah dia, ada rezeki dia masak lemak dapat ler join semangkuk. Hihi :p Kiter ni x pernah lagi menggulai. Slalu wat gulai kari jer. Nama nak menggulai lemak ni X kompiden lagik. Jom nengok kiter wat 1st try nak...Cekidouttt the bahan-bahan yer
 

 
1 biji bawang kecik
1 biji bawang putih
sedikit halia
sebatang serai (di titik kan)
1 keping asam
 
 
dannnn...opkos ler ayam kan heronya!!!
Ni aku lumur ngan kunyit & garam dulu
pastu aku basuh balik & lumur semula ngan bahan yg sama
mak den yg ajar, basuh ayam sama kunyit dulu
kasi hilang bau2 yg X enak tu & leh hilangkan lendir2 ayam
den ikot yooor :)
ni aku pakai setengah ekor jer ayamnya
cukup tuk makan berlima
Leh cover lunch & dinner terus :p
 
 
Heroinnya mestilah santan yer
kalo ikot resipi emak kiter, dia soh perah santan sendiri
tapi kiter nak cepat malas sebenarnya
jadi beli jer santan RM2
 
 
Haaa...ni bahan wajib gak ni
Sekali lagi sbb malas kiter blend jer dlm mesin
kalo mak/uwan sah2 dorang tumbuk
Alaaa....masok dlm perut sama jer sudahnya
 


Sila sediakan kunyit secukupnya juga
 


kentang sesedap rasa
kot gila kentang letak la banyak
Ni 3 biji kentang yg cumel2
leh gak ganti kentang sama belimbing buluh
 
 
Cara masaknya senang jer. Tapi X kompiden nya pasal, berkali2 kot aku roger mak nak tnya camana nak masak. Dah lah mak ngah outing kt KL p cari kain nk buat bju raya. Marah dia kacau dia shopping :p Korang kecutkan ayam tu ngan bawang2, halia, serai, cili api & kunyit dulu tanpa minyak yer. Menu ni mmg x pakai minyak. Taruk la air skeeeet jer. Sbb nnt ayam tu akan kuarkan air gak.
 
 
Pastuh boleh la masukkan santan tadi
Cenggitu la rupanya yer
Kasi campor ngan air sket
Kang berlemak sgt & pekat plak gulai nya
agak2 dah nk dekat masak tu masukkan asam keping tadi
masukkan garam secukup rasa sama ketang tadi
 
 
Tadaaaaaa...siap untuk di makan 
Selamat mencuba. Hihi
 
 

No comments:

Post a Comment