Tuesday, November 17, 2009

Sepetang di stesen komuter

Semalam petang aku & hubby dah janji nak ke Mid Valley. Ada hal rumah tangga sket kat saner. Hik..hik..hik...Kitowang janji jumpa di Mid Valley. So Hubby gerak dari Shah Alam & aku gerak dari opis. MEmula ingt nak amik komuter dari Bank Negara terus ke Mid Valley. Tp rasa cam jauh sgt jer. So aku decide amik LRT ke Bandar Tasik Selatan & amik komuter dari sana jer ke Mid Valley. Ari ujan, tp X lebat. NAsib aku bwk payung.

Citernyer...tgh aku dok tggu komuter kat stesen Bdr Tasik Selatan tu aku ternampak la 4 beranak (ibu & 3 org anak) sedang menuruni anak tangga (tangga tu agak curam & tinggi gak). X semena-mena aku rasa berdebar2. Ntah apa pasal. Aku tgk tgn kanan ibu dok ngendong baby dlm pantang (aku agak dlm sebulan lebih). Tgn kiri dia lak tgh pimpin sorang budak laki umur dlm setahun setengah & depan dorang ada sorang budak pompuan lebih kurang 3 tahun (turun tangga sendiri jerk). Dorang pon lalu depan aku jalan terus ke hujung stesen. Dok kat kusi besi. Peliknya...aku X abis bedebar lagi. Dari mula aku nmpk they all aku risau dgn budak2 tuh. Terpikir camanalah pompuan ni nak guard anak2nya. Kesian pon ada. Aku bersoal jawab dgn diri sendiri (mana suami pompuan nih? mana ayah budak2 nih?). Lagi satu...aku asik dok terbayang muka Sara jer bila pandang budak2 tuh.

Then aku pon g lah dok dekat ngan dorang (dok kat bench sebelah dorang). Aku pon stat la berbual ngan akak tuh...

Aku: Baper bulan baby akak tuh?
Akak: Sebulan lebih. Dalam pantang lagi...ada 2-3 hari lagi nak abis pantang.
Aku: (Dlm hati: Haaa? dlm pantang lagik. Ishh beranih tol dia kuar jln2 dgn anak2 kecik time camnih) Yg abang nih baper umur?
Akak: Setahun 4 bulan
Aku: (Dlm hati: lebih kurang Sara laaaa...) Kakak baper umur plak?
Akak: 3 tahun.

Tanpa terus ditanya, akk tu pon citer la yg dia odw nak ke Mid Valley (sama la kiter yer). Dia nak g beli barang2 anak kecik dia yg masih X cukup. Dia soh si ayah belikan tp si ayahnya X tau (baisalah lelaki...tau buat anak jer...hehe). Katanya lagik suami dia tunggu kat Mid Valley, t dorang jumpa kat sana ler. Aku pon offer la nak tolong tgk kan salah sorang anak dia, tp dia kata X per sebab dia dah biasa jalan sendiri dgn anak2 dia sblm nih (mesti dia cuak kan, ingt aku nak culik anak dia ker). Aku bagi tau la yg aku pon nak ke Mid Valley gak. Dia tanya aku dah ada ank ker? (hmmm...X gaya org dah ada ank ke aku nih?) Aku citer la anak pompuan aku baya anak laki dia. Dia kata anak laki dia lahir bulan 4, 2008. Katanya lagi...dia mmg dah biasa jalan sendiri...sblm nih dia g KLCC dgn budak2 tu jer (masa tuh lom ada baby kecik lagi).

Tak lama lepas tuh komuter pon sampai. Aku tolong pimpin si kakak. Nasib anak2 dia jenis yg nak dgn org. Takut gak aku kalau budak2 tuh X mau dgn aku. Ada sit kosong , dpt lah kami semua duduk. Sebelum smpi Mid Valley kitowang borak lagik. Akak tu citer sblm nih dia keje, antar anak kat umah pengasuh. Tp tahan 1 bulan jer sebab org tuh X tahan jaga anak dia. Katanya budak2 tuh asik nangis2 jer. Akk tu citer lagik, dia penah nmpk dgn mata kepala sendiri anak pengasuh tuh sepak anak dia (ishh...ishh..ishh..apa punya pengasuh). Bila anak dah 3 org nih, akk tu pon benti keje sebab X caya org lain jaga anak dia. Dari pemerhaian aku, budak2 tuh X la lasak mana pon. Elok jer...dengar kata plak tuh. Ala kalau lasak pon tahap biasa2 jer. Budak2 la katakan. Tp X lah hyper. sampai jer kat Mid Valley...kami bawak haluan masing2. Hmm...lega rasanya bila dorang X der depan mata. X tau knapa aku rasa X tenang kalau tgk akk tu jalan dgn anak2 dia jer...rasa cam X selamat jer. Risau kalau budak2 tuh kene tolak ker, jatuh kat landasan ker, tersepit ke masa nak kuar masuk komuter ker. Ishh..bad thinking tol aku nih. Terasa cam aku yg dok tempat akk tuh. Caner la rasanya yer. Aku kalau jalan sorang dgn Sara jer pon dah rasa susah hati. Tp kalau benda X baik nak jadi, kat umah pon leh jadik gak kan.

Monday, November 16, 2009

IKEA

Syok tol g IKEA nih. Hampir tiap2 minggu kitowang g IKEA (semalm pon g IKEA gak). Umah kami yg memang sempit & kecik tuh dh jadi padat kerana IKEA. Hehe...I like it. Sampai kan mak pon dah terpengaruh dgn IKEA nih. Kene lak dgn my hubby yg suka wat DIY. Lagi lancar aturcara. Tp sian dia...dinding umah kami tuh keras gilerst. Baper kali tukar mata drill.

Skunk nih aku memang X sabar nak balik umah. Home sweet home....Rumahku Syurgaku....Tapi tulah...kan best kalau dah ada umah sendiri....Bila lah nak ada umah tetap sendiri ek? "X per, sabar Eila, belom rezeki lagi"