Friday, July 4, 2014

Bubur Lambok

Mementang mood ngah rajin masak kan. Kiter nk up post pasal masakan lagi. Ni citer kemarin. Menu ni pon mmg dlm wishlist time bulan Ramadan ni ha. Tapi kalo tahun2 sebelum ni slalu dpt jamah time hujung minggu jer. Itu pon kat umah mak jer la. Sebab nya blok mak tu mmg ada bubur lambok setiap hujung minggu Ramadan yg diedarkan secara percuma. Now ni kat param pon byk dh jual bubur lambok ni. Mcm2 versi ada. Jadi kali ni apa kata kiter try menu bubur lambok simple cara sy. Sebagai pemimat tegar bubur mmg akan menjadi hajat hati la kan nk makan dlm kuantiti yg byk. Jom kiter tgk bhn2nya.


Mestila ada beras kan :p
Sukatan ikot ler bapa yg korang nk tanak
smlm sy tanak sepot setengah
tu pon hampir penoh periuk hasilnya


Yg ni bhn kisar bwg besar 1 biji,
 bwg putih 2 biji & 
halia besar ibu jari korang
 
 
Ini isi ayam sama serai
Nak ganti ngan daging or makanan laut pon x ngapa
 

Sy pakai dlm setengah kiub je


Resipi rujukan sy pakai halba
jd bubuh ler jugak kan dlm sesudu

 
 
Ada resipi pakai sup bunjut
ada yg kene letak segala rempah ratus manually
sy guna ni jer yer
segala rempah tu dh combocombined skali
Senang jer...bancuh ngan air utk jd kan pes
mesti ada gak santan yer
en google ckp brand ni yg most wanted
so kiter pakai la dalam sekotak tu
 

Memula tumiskan la bhn kisar td sampai naik bau. Then letak masukkan rempah sup plak. Next letak serai. Pastuh masuk plak ayam yg dh cincang2. Nk letak daging pon ok. Ada resipi masukkan sama udang kertass. Hmmm....harap maklum. Makanan laut diharamkan lam umah ni. Kalo ada udang tu yg kasi manis2 sket lam bubur kan. X der udang kertas...udang kering pon accepted! Dah tu masukkan beras yg dh siap basuh tu yer. Sukat la air semoleknya. Bila nasi dh jd bubur masukkan santan td. Then masukkan plal sayuran campuran. Sy pakai yg ready made tu yg ada jagung, karot sama kacang pis. Korang rajin nk potong2 wat sdri lagi bagus!


Ok. Done! My most wanted bubut lambok for buka puasa
selamat melambok :p
have a try peoples


No comments:

Post a Comment