Thursday, July 3, 2014

Baked macaroni cheese



Alhamdulillah dah 5 hari kiter posa kan. Bln2 posa ni memasing asik dok pk menu buka & sahur je la yer. Nak2 yg mak2, akak2 tu kan. Pening pala mikir apa nk masak. Ker kamu2 sekalian rajin menapak ke param? Hmmm....stakat ni bru skali je sy ni dpt menjejak kaki ke param. Hari Isnin lepas dpt gak la ke param di PKNS (area opis). Tu pon beli 2 macam je - bubur lambuk (RM3) & kuih tako (RM2). Sebenarnya nk bli kuih pelita/sampan. Tp terbeli kuih tako plak. Rupa jer sama tp lain rasanya yer. Ntah bila plak dpt p bli kuih sampan a.k.a tepung pelita idaman hati sy & anak dara kt umah tu. Almaklumlah nk sllau ke param @ bazar ni mmg x la kan. Dengan ramainya org pastu ngan harga kemain mahal skarang. Lagi bagos masak sdri yer dak! ( tapi sy lom pandai buat kuih tepung pelita :-p). Jadi keje sy hari2 now ni ialah cari En Google mintak resipi ngan dia :-). So smlm punyer citer sy teringin nk masak...di ulangi...teringin memasak yer. Bukan teringin nk makan. Sy nk masak macaroni cheese baked. Beside tu..teringin nk mkn pon yer juga! Cume lebih kpd nk try menu tu ha. Sbb senang mau bikin.
 

 
Google punyer google ini hasilnya. Lupa plak asal usul resipi ni. Dpt dr blog mana pon lupa. Sbb pic tu sy print skrin jer dr tepon canggih. Tgk kan pd bahan2 & cara tu senang je kan. Mostly bhn2 yg mmg dok ada kt umah jer. Tapi sy ni slalu ngelat bab2 resipi ni. Adaaaa jerblah yg sy x letak @ follow (atas sbb2 tertentu).
 

Ni hasil lepas 1 step iaitu menggoreng makaroni td. Smlm x der serbuk kari sbb dh kehabisan. Bila last mengkari pon sy dh lupa. Heeee :p Ni sy goreng cam sy nk wat spageti bolognise tu. Campak2 bwg segala ngan serbuk daun basil, serbuk paprika, serbuk lada itam, sos prego, sama hotdong (wat ganti ayam/daging); sama sayur pilihan. Jadilah cam gambar atas nun.
 

Haaa.....ni part kuah putih plak. Tu makaroni yg digoreng td dh selamat berendam lam kuah putih. Kuah ni pon x follow resipi penuh. Sbb nya x dok tepong gandum plak. Aduyaiii....umah sy ni dapor x bapa nk berasap. Bersawang ado la. Ngeh3. Pastu keju yg ada pon parmesan jer. Patotnya kene campak skali lam kuah tu mozarella cheese. Jd hasilnya kurang lemak berkrim la. Tp still ada rasa keju ok. Next time buat sy buat ngan full resipi la yer. 
 
 
Tadaaaa!!!! Siappppp suda. Nyum3. Hilang kempunan sy. Tp tulah...lam umah ni sy sorang je layan menu ni. Anak2 lebih suka makaroni cheese cam kt KRR. Si ayah nya plak mmg bolayan menu ada unsur cheese ni. Nasib wat x byk. Hmmm....esk nk try menu apa plak ek? Any idea kawan2?????
 
  
 

No comments:

Post a Comment