Friday, July 4, 2014

Hari Mantai Kami



Banyak jam lagi ni sementara waktu buku. Huhu....poser ke idak??? Patut citer ni dlu kan. Yelah...mantai ni org buat sebelum masuk Ramadan kan. X der apa nk borak kt sini jadi meh kiter throwback2 jap yer. Sangat bagus Ramadan tahun ni jatuh hari minggu. Jadinya dptlah warga kota pulang ke desa berhari raya. Ehh..ehh...berpuasa bersama keluarga kan. Especially ngan mak pak kt kampong kannnn. Sama lah ngan kami2 ni ha. Sumer amik peluang pakat2 blk Seremban. Then lajak plak ke kampong nun di Rembau to be exact Kg Selemak. Mak Lang kami jempot gotong royong bakar lemang & wat rendang sempena nk masok Ramadan a.k.a MANTAI. Tempat korang paggil apa ek? 
 
 
Huaiiiii...sodap amek2 kan dpt mkn lemang panas2 tu yer. Makan plak ngan sepupu sepapat yg jarang2 dpt jumpa. Skali skala berkumpul camni mmg la seronok. Memang membuka selera. Buluh, daun pisang & ayam is sdn bhd ok. Org kg kan. Segala serbi ada jer keliling umah. Mak Lang kami pon mmg bela ayam kampong sama. Kelapa santan bagai pon sendiri2. Beras pulut ngan bhn tumisan lain2 jer la memborong di kedai. Itu hebatnya jd org kg. Hasil bumi x luak depan mata. Org panggil gotong royongkan...tapi aku berempat slalu ngelat. Kami asal dtg je tggl makan. Part2 masak bakar sumer mak2 & uwan2 yg handle. Haiiii la...manyak malas kan ini olang! Tebalkan muka jer la
:-p 
 
Jodohnya lemang dh tentulah rendangkan. Hari tu ada rendang ayam sama rendang daging. Tp lam pic ni rendang ayam kampong. Uishhhh...posa2 ni tgk rendang tu sabar je la yer. Makan ramai2 sambil lepak2 santai2 mmg terangkat uols. Mmg hari tu makan x pandang kiri kanan. Org kata mkn smpai puas! Alhamdulillah.
 
 
Yg lagi best kebabom tu ada plak sepupu den belanja durian kampong. Walaweii....terbaik! Siap ada durian tembaga. Haha...toksah tnya la apa beza durian tembaga ngan durian lain2 tu. Mmg den x tau pon. Al kisahnya...akak sedara yg telah mendapat APC jd dorang ni mmg murah hati slalu belanja kaum kerabat bab2 mkn2 ni. Maceh la Kak Leli ku atas bauk budimu. Moga tahun2 dpn dpt APC lg yer kak. Moga murah rezeki akk sekeluarga. Si adik belanja durian. Kakaknya plak dok tapaukan kami sorang 1 family ngan sebekas besar baulu sedap. Ya Allah....rezeki2. Kau murahkan lagi rezki hamba2 Mu yg slalu beramal baik Ya Allah. Sungguh2 memasing makan durian wlu pon cuaca ngah panas membahang kan. Lantakkannnn.
 
 
Haha...hero2 ngah sodap menyuap tu ha!
Sampai x perasan aksi mereka di rakam.
Dr yg bujang ke bapak org. 
 
 
Lagi aksi org kampong menjamu selera. 

 
Ok. Watamat. Akhir kalam moga setiap apa yg kiter kerjakan di bulan Ramadan mulia ini akan mendapat keberkatan dari Illahi. Selamat berbuka semua.

No comments:

Post a Comment