Tuesday, February 7, 2012

Jalan-jalan ke Melaka


Haha...lama sungguh pics ni sumer terperap dlm draf...
Pastuh terpampang jer kt page tanpa kata :p
Kejadian mengambil masa kira-kira 22 Jan lalu (lama kan)
Kami 4 beranak, mak pak aku sama 2 adik laki
Join skali mak mertua & adik ipar pompuan
Bergeraklah kami ngan 2 kenderaan dari Seremban ke Bandar Hilir
Memula singgah ke Taman Mini Malaysia, tp tutup renovate
Bulan Mei baru bukak balik. Nk singgah Zoo Melaka full entry plak
1st stop kami naik Melaka River Cruise


RM10 dewasa & RM5 kanak2 utk 45 minit pusing ikot Sg Melaka
Very the excited kanak-kanak riang saya lam ni
c-Kakak memula takot2, adik nyer la yg kemain hero lagiii
Nasib x terjun lam sungai
Kat sini pon ada gak tren cam Putra LRT tu, tp x beroperasi


Sampai pon dh masok tengah hari & matahari mencanak atas pala
Dari tpt River Cruise tu kami jln kaki ke pot2 lain
Jauh gak la...nk mengelakkan kepayahan memaking kete nyer pasal
Lenguh lutut bejalan + kering tekak kami dok lepak warung cendol
Warung tu betol2 ngadap Menara Jam Besar
Hmmm....sedapppp....ilang haus...baru leh sambung jalan
Dari cini kami gerak plak nek beca pusing2 Bandar Hilir
RM20 sowang lam 45 minit gak la
4 beca kiter borong...ngeh3....1st time neh nek beca
Mada tadika cikgu bawk g Melaka x nek beca :p


Peh tu merayap la kami ke kawasan sekitarnya
P nek kapal besar yg tersadai tgh2 bandar tu kan
Yg x dan nk nek ialah Menara Taming Sari
X per lah...len2 kali kiter singgah g ek
Nak nek Menara tu RM20 sowang kalau x silap




Kami 4 beranak lam 1 beca
Bonda & ayahanda terchenta atas meriam :)



Ni acara dlm kapal...atas ni pemandangan dlm bilik kapten kapal
Lam kapal x leh pakai kasut.
Masa bayar tiket, dpt sowang 1 plastik beg
Gunanya wat simpan kasut nk masuk lam kapal nnt
Abis terjah kapal, kami g Muzium Samudera plak bersebelahan kapal tadi
Dlm tu dok citer segala hal mengenai khazanah laut


Yang ni plak pemandangan dalam perot kapal


Sebelum turun kapal kiter posing dulu
Ada 2 org x nampak dlm ini gambar
1. Aqil yg dok cangkung pandang bawah tu
2. Nizam-kameraman of d day
Best jln2 Melaka, pasnih plan nk g masuk A' FArmosa plak
Tapi ntah bila2 lah tuuuu. Ni pon kami p balik hari jer.
Ingt dpt la makan ikan bakar ke....tapiiiii x berjumpa pong
Katanya malam2 baru ada kedai ikan bakar tu ek
Hmm....sebab peram lama sgt story, lupa dh apa lg yg dibuat
Sok2 kiter p ukur pat lain lak kt Melaka Raya ni heh.

2 comments:

  1. best nye g melaka!btw, nnt if g lagi, naik la menara taming sari.saya da pena naik sekali. tinggi.gayat gak.hehe.kalo naik, leh tengok pemandangan seluruh bandar melaka.ohsem bebe!yup.ikan bakar memalm je bukak kat melaka tu.kene try jugak kak next time datang.best!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Tulaaa....Nad. X puas jln2 kat Melaka. Ingt nnt nk plan overnite kt sana lak....InsyaAllah.

    ReplyDelete