Saturday, February 28, 2015

KIDZANIA PT1 - MARRY BROWN


Tahun 2014, tahun yg kami 1 family rajin berjalan. Adaaaaaa jer tempat nak diterjah. Nak2 kalo tempat2 yg x pernah g & yg menarik tuk anak2. Salah 1 tempat yg dh lama gak lah dok janji ngan anak2 ialah KIDZANIA! Cer korang ke SINI untuk maklumat terperinci. Sebelum tu kiter dah dok book tiket masuk melalui Groupon Tiketnya pakej tuk mak + ayah + 2 kids. Makanya sampai lah kami ke Kidzania pada tanggal 10.8.2014. Masa nih kiter dalam 1st trimester (lebih kurang 2 bulan camtuh). Ngah mabuk2 gak ler. Tekak ngah meragam. Tapi demi anak2 layankan ajer.


Sampai2 jer Kidzania kene beratur di bahagian collections tix for online bookings. Tunjuk I/C & My Kid bagai. Then dapatlah sorang 1 jam tangan. Kaler jam beza bagi yg buat aktiviti ngan yg dok melangok jer dlm tuh. Dah siap scan bagai jam tu baru leh boarding flight ke Kidzanian teritory. Iyerrr.....lepas tunjuk Groupon slip tu kiter akan dapat slip mcm boarding pass nak nek kapal terbang tu ha. Tapi x der lah airplane pon dalam yg akan bwk kiter. 

Guardian/Parents walaupon x main dlm tuh & hanya peneman anak2 jer tetap kene pakai gak mende alah nih. Parents yg ada anak bawah 8 tahun wajib dok dlm nih & X boleh tinggalkan anak sendiri. Kalo anak dh lebih 8 tahun kalo mak pak nk p tpt lain & tinggalkan anak2 dlm nih its ok. No temporary exits permited yer. So, kalo dh masok kene dok dlm nih sampai rasa jelak! Lagi 1, no outside food allowed. Sebelum boarding staf akan cek beg yg kiter bawak. X leh nk seludup masuk F&B yer. Dan bermulalah acara meng-explore daerah Kidzania. Korang akan dapat 1 peta kawasan. Basically, sumer aktiviti dalam nih akan mengikut peringkat umur atau ketinggian kanak2. If korang tergolong dlm kategori umur (4-17 tahun) @ ketinggian yg dibenarkan, boleh lah buat aktiviti tu. Utk Aqil yg baru 4 tahun & ngan ketinggian yg x baper nk menonjol x banyak sgt yg boleh dibuat. Utk Sara banyak sebab dia dh 6 tahun & agak tinggi. Cumanya, Sara tu jer yg berani ngan tidak jerrr. KErjaya dalam KIdzania ni mmg sama serupa mcm kerjaya sebenar di luar....."like dream come true" lah kan. Nak jadi doktor, bomba, engineer, peguam, posmen, salesman bla...bla...bla....cekidout kat web page Kidzania cepat! 


OK....ni ngah beratur kt CIMB Bank untuk amik duit KIdzania. Dalam nih sumer urusniaga x guna matawang betol2. Kidzania ada matawang dorang sendiri yang di panggil "KidZos" (notes) & "Zents" (syiling) Upon registration dapatlah dalam 50 KidZos. 


Yabedabeduuuuu!!!!!!!! Dah ada duit. Jom kiter tengok sama ada duit ni di beranak kan atau dilangsaikan. Duit akan bertambah kalo kiter buat tugasan (dapat gaji lah kan). Duit ni boleh gak utk di jolikan kt kedai2 yg ada dlam nih. KidZos & Zents ni kalo X abis kiter leh simpan sendiri utk next visit ke Kidzania. No expiry date yer. Atau pon kiter leh bukak akaun CIMB di Kidzania & buat saving & leh withdraw bila2 kiter dtg lagi ke Kidzania.


1st job dorang buat ialah keje kt kedai makanan segera MARRY BROWN. Keje sini apa lagi kan, kene buat burger lah. Time nih lom bukak lagi kedainya kene tunggu abang belakang tu ready ngan barang2 sat. Posing2 dulu depan kedai. Kat sini lah anak2 ini akan guna perkakasan yg sebenar dlm tugasan dorang. 


Operasi dah nk mula. Pekerja2 dah siap utk menjalankan perniagaan. DIa ada limit utk tiap2 1 job. Biasanya max dlm 6-7 budak jer leh buat. Kalo ramai sgt kene Q lah kan. Wait f4 your turn kids! Now ni nk kene sarung apron & topi sebelum masuk kitchen. Sorang2 abg tu attend dgn sabarnya. Kt Kidzania ni ada bahasa or glosasary dia. Contoh macam kalo kt luar kiter greetings ppl ngan HELLO...kat sini dia gantikan hello tu ngan KAI. So memasuk jer dlm satu2 tpt tu mesti staf siti akan cakap "Kaiiiiii" sambil wat lambang peace kt dada.


Pakai topi plak yer, even bertudung pon


Dah ready memasing kt kitchen ngan bahan2 nak wat beger
Tu sumer bahan2 real la tuh, yg memang lepas siap leh makan
Yummyyyyyy!!!!!


Step by step di ajar mcmn nk sediakan beger yg pelanggan dok oder kt Marry Brown
Tu ngah cedok daging beger kot nk tepek atas roti


Haha....kat umah bukan main payah nk ikut arahan ibu/ayah
Kat sini kemain elok molek perangai ikut satu2 arahan abang beger yer dik
Tu ngah blajar camana nk bungkus beger
Pasnih leh bukak kiosk beger la kakak & adik :p


Bila nk siap beger adik nih
Laar dah ibu ayah tunggu kt luar hah


Ni ngah tepek vege atas beger
Kalo kt umah punyalah ibu x caya kakak nk wat sumer tu
But she did it here! 


Nah!!! Siap sorang 1 sebungkus beger
Air tu tambahan jer
Ayah p beli kt kaunter Marry Brown
Dapatlah gaji 10 KidZos sorang (kalo x silap la)
Beger tu abis ibu ngap
Dorang memasing dh kenyang agaknya masa buat beger
X heran pon nk perabih kan beger memasing
Lepas ni kiter sambung plak explorasi Kidzania dgn job lain yer

LETS MAKE MORE MONEY

$$$$$$$$$$$$$$$$$$




No comments:

Post a Comment