Sunday, July 31, 2011

Ramadan datang lagiiii.....



InsyaAllah....esk kiter akan berpuasa kembali sempena Ramadan Al-Mubarak. Malam ni mari kiter sama2 solat sunat tarawih yer. Semoga puasa kiter selama sebulan yg akan dtg diterima Allah dgn ganjaran yg paling baik. Dikesempatan ini sy mohon ampun & maaf ats segala salah & silap pd keluarga, sanak saudara, kwn2, bos2 & klien2. Sesungguhnya yg baik itu dr Allah swt & yg buruk itu adalah kelemhan diri sy sdri. Mcmn kiter punya peluang utk melakukan kesilapan, begitu juga kiter sentiasa ada peluang utk memperbaiki kesilapan tersbt. Mari kiter gunakan Ramadan ini sbg ruang utk peluang yg kiter nantikan itu.
   
                                                  
Lafaz Niat Puasa Sehari


Doa Berbuka puasa


~~ :: Selamat Berpuasa :: ~~



Published with Blogger-droid v1.7.4


Saturday, July 30, 2011

Mandi Manda-Part 1

Salam & hiiiii all. Agak lama tidak menghapdet blog.
Nk BW pon jarang2 lately ni.
Sblm kiter poser meh nk share xtvt me & anak2 couples of day B4
Story Aqil dpt present sempena Yr-1 Buffday dia dh up 
Ni kesinambungan dari n3 buffday & present la pulok
Ahad lepas after acara makan2, aku dgn rasminya
mengembangkan 3 tiers pool for my kiddos
Ni lah acara yg paling ditunggu oleh they all
Acara dirasmikan dihadapan Tuan penyumbang hadiah
& disaksikan oleh atok & uwan2
ayah time ni ngah ZzZzZzZz.......
Acara telah diadakan di belakang umah 



Memula kiter kene isi air dulu la kan kasi penuh kolam
Baru leh berendam ngan syiokknya
xtvt ini WAJIB dgn pengawasan org dewasa ok.
Kang tang memasal jadi tajuk utama sotkabar



kexcitedtan mereka sgt teserlah
w/pun kolam sekangkang Aqil je....kih3
pak ngah Ijam selain jd pool guard kene jd DSLR cameraman oso



Sara: Aqil...Aqil...tu tengok pak ngah amik gambar
Aqil: Eee...cibuk la kak long ni, org nk mandila bukan nk amik gambar

Aqil lam kolam kejenya asik nk menepuk air
Suka giler bila ada percikan2 air
Sara plak prektis berenang dgn gaya kuak lentang



Fimnally we come 2 the end
Bila soh benti memasing wat muka toyer
Monyok x mo kuar kolam
Tgn kaki dh kecot2 pon nk berendam lagi
Ok2...stop2...sok2 kiter men lagi ek
Nnt kiter blk umh wan kiter hangkot kolam ni mandi sana plak
Leh ibu wat n3 Mandi-Manda Part2 lak
Dah...jom masok umah


Published with Blogger-droid v1.7.4




Tuesday, July 26, 2011

Bila uwan merempit.....


Kejadian berlaku pada hari Ahad lepas lebih kurang jam 11 lebih pagi
Aku baru abes siap ngemas umah yg cam tongkang pecah
Hari tu ada small event kat umah aku sempena beday Aqil
Keputusan drastik oleh encik suami utk hangkot mak dia dtg KL
Huh. my MIL dijemput khas dari Seremban dgn KIPS
"Fuyooo....wan naik motor la ibu" dialog Sara yg aku reka. Kih3


Cecepat dia turun motor. Gigil lutut gaknya menunggu masa nk sampai kan
Kowang jgn g tau my FIL tau  ~~ Gegegeee ~~
Alhamdulillah...semuanya selamat yer
Dia pon dh dok elok balik Seremban semula Isnin lepas
Tp balik idok le naik motor lagi
Sowang dh jempot sowang g tolong antor balik la plak kan
Mekasih la pd incik Enamul Hassan atas job itu.
K la...itu jer. Tq for reading.

Published with Blogger-droid v1.7.4


Wednesday, July 20, 2011

Aqil @ 1

Anak teruna aku dah cukup setahun 18.7.2011 yang lepas
Alhamdulillah...dia membesar 1 tahun ni dgn baik
Happy tgk perkembangannya
Aqil dh mula berjalan, tp dia x rajin nk buat selalu
Dia rajin merangkak jer
No worries darl...take ur sweet time
Ibu & ayah dia mmg x plan pon nk sambut birthday Aqil
Huh...time Sara kemain lagi kan! 2 tahun sambut
Tp pak ngah Ejam & wan dok tanya2
Ish...ni yg x bole ni...


 Tapi lom apa2 dh ada bungkusan hadiah tok Aqil
Kotak berbalut tu Pak Ngah Ejam bagi
Yang pemukul + bola merah atok bagi
Ibu & ayah???
Bagi kasih sayang...hehe


Anak beranak sibuk unwrap the things
Chaiyok2...koyakkan itu kertas Aqil
Kakak yg dah paham apa itu hadiah pon tukang koyak sama
Sah la dia yg lebey2 excited ngan hadiah tu
Maklumla....Aqil bukannya heran pon 


Tuuuu diaaaa.....
3 tiers pool for my kids
Ekceli kan....ibu lah yg tolong request hadiah ni dari Pak Ngah
ngeh...ngeh...ngeh
Tqvm Pak Ngah Ejam
Pelampung dah ado for both
Tuuu... pengepam kat ayah nk kasi pool tu kembang
Yeayy...yeayyy kiter g picnic nak pasni



Ooopsss....sila abaikan keadaan umah yg sepah2 tu yer
Dh bukak hadiah, sah2 la Sara wat main kan
Ikotkan Sara, dia soh isi air dan2 tu gak
Ayok!!  Banjir lak kang umah ibu
Utk kasi can...biar la dowang lepak2 dok dlm pool jer
Tunggu la kiter balik TTJ yer anak2
Baru leh berendam puas2
Hmm...masih berkira2 nk wat ke tak 
Kalo wat pon among my family je kot
K la...to Muhammad Aqil, Happy 1st Year Birthday dear
Ibu sayang Aqil sgt2


Published with Blogger-droid v1.7.3


Sunday, July 17, 2011

Hello...Hello


Mcm2 ragamkn anak2 ni. Masa kecik2 ni sibuk nk jadi cam org dewasa. Dh besar t sibuk nk jd cam budak balik. Hmm...cam anak bujang sowang ni. La ni dh pandai nk bertelepon. Sbnrnya dia ngah pegang remote tv tu. Tp dibuatnya jadi telephone. Kretip kan depaa ni. Bijak...bijak...siap ngan gaya cam ngah sembang2 tuuuu. Bila sebot je... "hello...hello...." t Aqil letak tapak tangan dia kat telinga. Ngan mulot kumat kamit sebot "aa..aa..aa..". Kalo ada apa je kat tangan, mende alah tu la jadi tepon.

Minggu depan genap Aqil setahun. Kejapnya masa berlalu. X puas arr tgk anak2 time kecik ni. Tetibe rasa cam nak dowang ni kecik2 gini jer. Kang dh besar, sibuk ngan urusan sekolah la..nk p main ngan kengkawan la. Dh x kisah mak ayah sgt. Nk peluk cium pon mesti dowang rimas kan. Huhu...tapi tu time dowang behave la. Kene time dowang ngamok2...haish, mula la ibu ayah membebel pot...pet...pot...pet... Pehtu Sara mesti sound ibu dia "Ibu jangan marah Sara tau" Huh...aku dulu bila kene marah diam membatu. Sabor je laaa. Kepada anak2 sekalian, ibu sayang kamoo. Muah2

Published with Blogger-droid v1.7.2

Friday, July 15, 2011

Postor....Postor....




Hoyeyyy....hoyeyyy... Hadiah aku dah sampai. Lama dh tunggu ni. Hehe. Aritu kan ada aku war2kan aku dpt no. 3 contest tudung oleh Naura Makwa @ Naura Fashion. Ptg td masa amik anak2 dr umah mak, dia kasi 1 bungkusan pos laju. Lom nengok aku dh leh tau dr sape. Jom kiter nengok apa isi lam parcel ni. Yuk.



Ten..ten...ten...bestnya. Huh! Galok cam x penah dpt hadiah kan. Ada tudung selai ngan note 50X2. Moh kiter p melaram plak ngan tudung Yuk.


Syiria tuu. Aku mmg x penah pakai tudung jenis syiria ni. Memanjang aku sarongkan tudung yg ada awning. Ekceli penah ku beli selai, tp bila pakai nmpk cam huduh jek. Pastu aku pas ker adik ipar. Rounded face aku ni cam x kene jek nk pakai syiria. Menonjolkan lagi kechubbyan aku. Hah....Cer tgk kalo x caya. Bulat nau muko den kan. Inner syiria ni ada kedut kt depan. Ni kan pesen yg ngah IN skunk ni. En suami kata nmpk cam pelik je gaya tudung camni. Aku pon rasa cam alien je bila pakai tudung camnih. Bukan salah tudung & tukang kasi tudung ni yer. Aku yg not in ngan pesen cenggini. Sara tu pon tompang eksited ibu dapat hadiah. Dia yg mmg suka melaram p amik tuala dok lilit2 kat kepala wat tudung.

Tu yg aku tukar jd gini lak. Kalo camni laling I kata ok. Duit tu leh wat p soping tudung lain plak. Hiks. Tu je la koje nye ek. Perabis duit. Ok la....tu je yg aku nk share kat sini. Ada saper2 wat contest g?? Roger2 la ek. Kalo rajin leh I join sama. To Naurah...sekali lagi terima aksih yer atas kesudian memilih saya sebagai pemenang tpt ke-3 (^_^).


Published with Blogger-droid v1.7.2


Friday, July 8, 2011

Makan Bersuap

Suwet jer nengok Sara suapkan adik dia
Sebenarnya kan ada apa2 pon lam mangkok tu
Sara testing2 men masak2 ngan adik dia
Dah siap masak, suap adik bagi makan
Ibu tukang tengok jer.  

 Kakak dh tinggalkan adik sowang2
Adik pon suap sendiri jek
Abes pinggang mangkuk ibu jadi barang menan kowang kan
Bola sebijik depan mata x nak plak wat men
Menan memasing sebakol dok elok lam bilik
Tula budak2 kan.Memang suka wat apa yg org tua buat

Sekian utk kerenah anak2 kali ini.

Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, July 7, 2011

Adegan yg x ingin dilihat

Haishh....tgk ler anak dara sowang ni
Ibu bukak baju adik nk p mandikan
Dia leh melaram baju adik wat tudung kepala plak
Ado2 sajo tau budak neh nk bikin ibu hot

Dah melaram bagai soh plak ibu snap pic dia
Mek sowang ni mmg suka posing2
Ibu lak mmg suka layan dia amik gambar
Sara...Sara....attention seeker toll
~ But U R my sweet candy gurl ~

Published with Blogger-droid v1.7.2

Wednesday, July 6, 2011

Rumah mak

Bestnya la hai kalo dpt balik kampung kan? Masa aku kecik2 rumah kampung aku rumah papan lagi. Tapi peredaran zaman ni...anak2 aku hanya merasa rumah kampung modern-rumah batu. X der dah acara kejar2 ayam, men pasir, masuk sungai, panjat2 pokok, men masak2 belakang umah. Anak2 sekarang dok terperok lam umah ngan PSP, DVD player la, Astro Byond & segala macam gajet yg mak pak bg. Dua-dua atok & wan rumah batu. Jadinya x jauh bezala ngan life kat Kolumpo tu. Cuma skali skala bila balik umah uwan aku dulu merasa la suasana kampung yg sebenar.

Mak aku la ni dh berulang alik KL-Seremban hampir tiap2 ujung minggu. Aku sekeluarga pon now ni aktif balik kampung. Reason being, bcoz umah my mom kat TTJ Selatan dh pon siap & mak metua aku kini dh bowing keseorangan di rumah. Jadi dengan adanya kami dapatlah menengok2 umah baru mak & menggembirakan mak metua den tu ha. Ciann dia, anak sampai 7 owang, tp sumer bersepah2 kat tpt owang. Tinggalla dia terkontang-kanting berdua laki bini. Pak metua den x heran sgt kot sebabnya dia ada xtvt dia sdri after pencen. Mak hajah tu yg lonely. Nk kami bawak ke Kolumpo...ermmm....err...payah plak kang. Sara mmg akan aku passing kt umah mertua time kami di Seremban. Biarla dia puas2 ngan cucu during weekend. Instead of taking away Sara from us for a longer period. Hiks. Yang omak den tu plak kemain la dia tahun nih...owang ada umah baru la katakan. X senang ati dia dok Cheras tu dah. Hati dh melekap tros kt TTJ Selatan ni ha. 



Ni tempat kami lepak2 nonton Astro. 
Cosy jer ruangnya. Interior pon very the simple.

Ni contoh org melepak2 di ruang tamu yer

Kiter masih di ruang tamu. My fav spot.


Ni dapor kering. Table top  & the kabinet tu make up yer. 
X dop lam plan pemaju perumahan.

Ni ruang makan. Sekangkang kera jek dari dapor kering tadi.

Mulalah mode rasa cam nk pindah dok Seremban jer. Encik suami...apa kata kiter transformers je ke Seremban ni ha. Encik Bos boleh tak luluskan saya pindah ke opis di Seremban. Pelessssss......huhu.

Published with Blogger-droid v1.7.2


Tuesday, July 5, 2011

My new toy song


Atok ku pulang dari kedai
Atok ku belikan kereta
kereta kecik wana pink
boleh ku bawa keliling umah


Pon...pon...pon 5x
kereta kecikku berbunyi
marilah Aqil mari naik
boleh ku bawa jumpa nenek

Published with Blogger-droid v1.7.2



Monday, July 4, 2011

Bila Aqil kene campak


Cian Aqil. Ni masa dia kene demam campak
Alhamdulillah...dh baik dh la ni.
Memang dia grumpy abes
Suhu badan pon mencanak naiknya



Nengok la tu...cam dh berjerawat lak muka cumel Aqil
Ngan2 ibu skali rasa miang2 & gatal2
Ibu pon x kene g Aqil...huhu


Mostly the red dottie byk kat area muka & tangan jek
kat kaki x nampak pon
mesti x abes kuar lah tu, leh kene g ke in future?
Harap2nya tidak lah kan. InsyaAllah.
Aku bg la Aqil minum air kelapa
Pastu ada yg advise soh tepek bedak sejuk, tp idak le aku buat
Ada plak yg soh cari daun mambu 



Ni rupernya daun mambu
Jujurnya aku x kenal cemana rupe tumbuhan dgn nama saintifik 
Azadirachta indica Syn. Melia Azadiracta, Antelaea azadirachta, Melia indica
Tanya ngan mak pon dia tatau gak
Dah google kt sini pon masih blurr kat mn nk ku ketemu dgn pokok mambu ni
Last2...time tu mmg kami blk kampung & tanya la ngan mak hajah 
Dia tau & katanya ada jer kt umah jiran India dia nun.
Tp masa nk amik time tuh dh senja plak
Aci tu kata jgn petik daun time2 senja...itu pantang larang
Aci tu ckp lg, kalu mau amik, esk juga dtg
Kasi taruk itu duit sikit (pengeras kot)
Hmm...mak hajah pon idak koser la nk ngambik nyer
Alih2 esok pepagi ada delivery daun mambu 
Hehe....pak sedaro den a.k.a Pakcik Kasah yg tolong bwk kan
Aku campur lam air mandi Aqil & gosok2 kt badan dia
Alhamdulillah dgn izin Allah mujarab je daun mambu tu
Sekian & terima kasih krn membaca


Published with Blogger-droid v1.7.2

Saturday, July 2, 2011

n3 cekik darah


Lokasi: Q Bistro, Sri Permaisuri
Menu: Spaghetti bolognise (meat)
Harga: RM17.90

Published with Blogger-droid v1.7.2




Mommy's Little Helper


Hiii all. I'm getting bz dizzy. 
Too much of housework. 
Pity ibu, so I decide to help her coz I love ibu.

Published with Blogger-droid v1.7.2