Sunday, March 3, 2013

Pusat Sains Negara

Sabtu lepas kami bawak anak-anak bersuka ria kat Pusat Sains Negara. Planning dah lama nak ke sana tapi masa jer yang selalu x mengizinkan. 2,3 kali lalu lalang depan PSN tu nampak ada iklan pameran Star Trek. En somi pon soh google pasal entry pameran tu kat web site PSN. Tiket utk dewasa RM20 & kanak-kanak RM10. Hari tu kami pergi berlima. Pak Ngah nyer ngikot sama. Kol 8.30 pagi dah gerak dari rumah. Masuk je area PSN tu dah siap ada "Parking Pusat Sains Negara" & the parking area is next to Suruhanjaya Sekuriti. Nampaknya kene menapak la nak ke PSN sbb PSN tu letaknya seberang jalan dari Suruhanjaya Sekuriti. Nasib ada jejambat so X yah la nak tekedek2 lintas kot main road. Tapi al-kisahnya, bila kami sampai depan post guard kat PSN tu diorang tegur. "Encik datang dengan kereta ker" En somi mengiyakan la. Then abang guard tu soh kami p amik kete bawak masuk sini sebab katanya awal2 pg gini x ramai pelawat lagi, so boleh paking kete kat main area PSN ni. Ooooooo.....baiklah. En somi pon patah balik g amik kete semula. Kalau tak jenuh gak la nak menapak & mendaki sampai ke tempat utama. Dah beli tiket kami p sarap dlu. Nak cepat punya pasal kat umah tadi ibu sempat buat air nescafe ayah jer. Ibu sedniri pon x minom lagi. Hihi :p
 
Masuk2 je PSN ada akuarium ala2 cam Aquaria tu. Tapi x la seluas Aquaria tu kan. Along teh way nak ke bilik pameran Star Trek: Jouney to The Stars tu ada macam2 alatan & aktiviti yang melibatkan sains. Kawasan yang luas seswai tuk anak2 berjimba2 :p
 
 
Lepas sarap kami lepak2 jap kat kawasan luar PSN. Ada swimming pool uollls. Jakun jap. Ni pot kesukaan anak2, mak budak pon suker :p Best kannnn. Nak dtg lagi la next time. Kami x tahu pon ada kolam mandi-manda, jd x bawak la baju manda segala. Seb baik Sara & Aqil X memberontak nak main kolam. Kalo tak haruuuu. Tu yg amik model import kat kolam renang. Hiks, anak sapo la tu? X nampak plak any signbord pasal nak mandi kolam nih. FOC kot.
 
 
 
 Ni plak kawasan keliling sebelum sampai kolam renang.
Penuh kehijauan. Sejukkk je mata memandang.
Ada macam2 alatan or mainan leh try kat sini 
 
 
Ni salah satu darinya lah
Max Climber...bacalah dianya penerangan kat atas nu
Tapi cam x terang jer kan. Hihi
Pak Ngah pon sama jadi budak2
Eh...tu seswai ke tok budak2? Haha
Alat ni leh tepek kat pokok kelapa ke, pokok derian ke
Mesti senang nak amik buah kan.
Men panjat2 jek
 
 
Budak2 ni di paksa dek ibu try Spinning Top tu
Pastu soh ayah & Pak Ngah pusingkan
Lom suku pusingan memasing dah jerit2 nak turun
Haishh, X trill langkong la kamoo
Seb baik size ibu ni gedang
kalo tak ibu la yang dok pusing2 atas tu
 

Ni lagiiii taman permainan tok kanak2
Ibu pon tumpang lalu gak atas menan2 tu sumer
Cam best jek
 

 
Ni Teletubes nama diberi
Tapiiiii harap maaf saya X tau caner nak njoy ngan mende ni
Cer korang paham kan sket tok saya
 
Ok...penat lepak luar yg dah mula nak panas kami pon masuk
Ni antara super exciting moments with the kids
They love it soooo much. Ngan ayah2 explore sama
Kene plak waktu sampai tu x ramai umat manusia lagi
 
 
Good daddy with super good kids :)
 
 
Haha...this is what I did inside :p
X der keje lain, memento syok sendiri



 
We having our great times here in National Science Centre
 
 
Kat dalam kapal Star Trek (kapal la sgt kan) tu x leh amih gambo. Ni jer yg boleh dizahirkan. Ekceli 2 gambar yg kiri tu kami amik berbayar. Dlm perut kapal tu ada pot2 yang dibenarkan pelawat melaram & posing2. RM15 for single normal photo. Ada gak pakej + side effect yg bagai2 dgn harga below RM50. Sooooo...itu sahaja yg boleh dokongsikan. Overall, mmg best lepak sini. X buang masa & x rugi duit pon :p Cara kami mengeratkan kasih sayang. Tq ayah bawak kami ke sini, nnt kiter dtg lagi yerrrr. tq PSN too :)


No comments:

Post a Comment