Saturday, March 9, 2013

My 1st Mini Pavlova

Okay stret to the point. Saya telah merajinkan diri membuat misi mustahil hari ini. Hehe, ada hati nak buat pavlova plak ibu Sara nih. Dah banyak kali usha-usha beberapa blog & intai2 resipi kat internet. Tapi masa tu x sampai seru lagi nak buat sdri. Ekceli aku nih memang suker kat pavlova nih. Masa wat mkn2 time birthday aku aritu pon order kat adik pavlova. Minggu ni balik TTJ. Sini ada mixer, jadi boleh la buat acara nih. Kalo nak bikin kat Cheras, mmg x kembang2 ler adunannya nnt :p Jom kiter tengok jadi ke x jadi mini pavlova aku tu. Resipi yang aku follow di sini yer.
 
 
 
Bahan-bahan yang diperlukan telur 6 biji.
Telur mesti dalam suhu bilik yer
Aku pakai 6 biji sebabnya telur tu gred B je.
Klu pakai Gred A 4 biji pon dah cukop.
Esen Vanila, gula kastor, tepung jagung, cuka makan,
whip krim, aneka buah-buahan & kertas minyak
 
 
Gula kastor nyer nak pakai dalam secawan je
Ni cawan yang aku guna tuk sukat
Cawan plastik IKEA
Kalau yang jaga kesihatan & x suka manis sgt,
kowang lower down the sugar lorr
 
 
Telur 6 biji tu nak pakai yang had putih jer tau
Egg yolk x terlibat dalam ini resipi
Leceh gak nak asing2kan putih & kuning telur
Rupanya kat internet dah dok ajar simple way
Pakai botol mineral kosong jer
Korang pi la google sdri
 
 
Aku pakai 3 jenis buah jer
Ni buah yg paling aku suka kalo ngan pavlova
Ada gak aku jumpa yg pakai peach la, plum la
Ikot suka la kan, tekak memasing :p
 
 
 
Ni time memukul putih telur & gula
Mixer Makcik Pekzah dengan rasminya telah dikuarkan dari kotak
Memula pukul la putih telur dulu sampai kembang
Then sikit2 masukkan gula sampai habis
jangan masuk sekali rap yer
Sudah tu, pusing mixer tu laju2 tahap gaban
Sampai dia jadi "meringue"
Then stopkan mixer dulu
Pehtu masukkan cuka, tepung jagung & esen vanila
Kacau guka tgn plak sampai sebati
 
 
Adunan yang betul ialah apabila korang terbalikkan mangkuk tu, bahan di dalamnya x tumpah. Meringue tu x boleh kene air tahu. Pastikan peralatan mixer tu pon kering. Kalo tak x menjadila meringue korang. Adunan dah tinggal suku lagi nak langsai. Hehe...yg x menahannya, adunan buat tempat lain, bakar nyer kat tempat lain plak. Hiks. Umah mak aku x der pembakar ker. Yg ado ketuhar gelombang mikro jer. Itu pon takat nak panas2 kan food jer. Aku try wat eksperimen bakar gak dlm tuh, tapi hangus & hancuss!!!. Haha...itam legam jadinya. Penyelamat keadaan ialah Mak Hajah saya lerr. Kebetulan time tu Pak aji & mak hajah ada hal kt luar. Aku pon hangkut meringue pavlova tu bawak p sana plak tuk sesi pembakaran. Sabar je encik somi jadi driver aritu. Bawak p Giant soh beli bahan, pastuh berangkut ke umah mak hajah plak. Padahal dia secubit pavlova tu pon dia x jamah. Huhu...sentap sedikit disitu. Tapi x leh nak salahkan dia sbb dia mmg x suka apa2 yg berkaitan dgn whip krim, keju & yg sewaktu dengannya. Tapi demi menjaga hati isteri & nk support isterinya yg tetiba rajin semacam kan...dia follow jer. Tq yer yunk. 
 
 
 
 
Okay, ni time membakar adunan meringue tadi
Aku tepek tu guna sudu jer
x pakai apa2 acuan pon
Cuma kene pastikan bahagian tengahnya ada mcm lobang
& yg tepi tu tinggi sket ala2 benteng
sbb nanti kat tengah2 tu ler nk letak whip krim
1st time buatkan, so terkial2 gak la nk kawal api
x tau aku suhu mcmn yg terbaik
main hentam jer
asal x panas sgt & x hangus
Kejap bukak katup pintu oven
nk tengok warnanya
intai dari luar cam x puas hati plak
dah la ngan rabun lagi
Mak hajah ckp menu asas telur ni x per
kalau bukak katup pintu oven
janagn bakar kek korang wat camnih
mau bantut kek tu nanti


 
 
Ni 2nd round nyer hasil 1st round bakar,
tepek whip krim & buah, terus kene balun dah.
X sempat nak snap gambar.
Mak hajah pon dah balik time siap bakar ni.
Cam hangus sket kan
 
 
Tadaaaaaa......amacam? OK ker idok?
Boleh la kotttt. Nama pon 1st try
Amatur lagi kan
Masuk kat mulut rasa pavlova jugak :p
Sendiri makan boleh ler
Petang tadi ada wat makan2 sket
Sajer dah lama x ajak pakcik makcik dtg umah
Nak tggu raya lambat lagi
Lagi pulak semalam pon birthday Sara
Ajak 3 buah family jer pon
Aku letak la seketul 2 pavlova ni tuk diorang
Abis jugak lah, hihi
Nanti kiter wat projek lain plak.
 
~ ~ XoXo ~ ~
 

2 comments:

  1. good job kak. practice makes perfect. 2nd try, 3rd try, 4try nant, boleh la ajak makan pavlova yang akak buat.jangan lupa kirim kat ishi atau halim bila diorang g crt shah alam nant ye :) nad

    ReplyDelete
  2. Hehe...tqvm Nadirah. In shaa Allah, boleh saje. Nad pon suker pavlova gak yer. Haha... akk takot kalo kirim kt Ishi/Halim, nnt Nad x sempat rasa plak :p

    ReplyDelete