Saturday, August 31, 2013

Duit raya ke SSPNi

 
 
Yippieeeee!!! Dapat duit rayaaaaaaa. Huhu....tapi anak-anak punya :p 4 keping jer sampol nan hado. 2 Kakak, 2 adik. Tapi isi nya berkepuk2. Bak kata "Warigh", Duit Den Bertingkek2....Masih dalam mood raya kan. Kiter soh seh soh seh pasal duit raya plak. Dah 5 tahun kiter terjebak ngan agenda ngutip duit raya anak nih. Kiter gak la yg jd kalkulator nya. Ngeh3 :p
 
 
 Yg ni assistant kiter. Kui...kui..kui...jd assistant kira duit sendiri ye kakak. Pantang nmpk ibu ngan duit2, mula lah dia nk nyibuk sama. Dasar mata duitan btol!!! Time org sibuk packing duit raya lam sampol dia nk menyelit, nk wat kira2 angpow pon dia nk tumpang skaki. Bukan reti kira pong. Abis2 sampai 10 jer no nya. Tapi sebab duit dia sendiri, kiter bg la dia wat apa yg patut. Atas nun kakak ngah gigih mengosongkan sampol raya yg dia collect. "Take out the notes kakak & pass it to ibu" Suka benau dia ibu bg arahan gitu. Kemain laju tangan bekerja. Sampai nk tersiat2 duit raya tu. Hiks. Lagi 1 yg wat dia xcited gilos nk wat sumer tu sbb in the end nya nnt dia nk kan sampol kosong tu. Katanya nk simpan letak lam beg dia. Apa2 lah kakak.....
  
 
Nampak tak kesungguhan & kerajinnan nya di situ. Seyes giler muka bekerja. Soh pandang kamera posing2 pon x mo. Siap warning ibu soh jgn kacau dia. Adiknya ntah kemana main kat luar. X diherannya pon nk join kakak & ibu. Jadinya kakak tolong ibu sorting duit raya adik gak. Masyuuuukkkkkkkk....budak2 ni. Alhamdulillah rezeki depa kan. Jauh beza ngan collection ibu dolu2. Kiter siang2 lagi dh pesan berpesan ngan dorang (esp kakak) soh menabung apa saja duit yg depa dapat. Last year ada buka saving akaun dorang kat RHB. Tapi duit raya tahun nih x ke sana pon perginya. Kiter cari pot lain plak nakkkkkk.
 

 
Haaaah! There u go....Abis membilang duit, dia menghitung sampol plak. Seronok dia dapat simpan sampol duit raya,  sama seronok cam dpt duit raya. Ingat nak kasi budak2 ni joli katak 10% duit raya dorang. Tapi cam x sampai hati lak. Ibu la yg kene blanja anak2 lps raya. Kakak mintak sling bag & adik nak atomen lagiiiiiiiik!!! Haishhhh
 
 
 
Al kisahnya, tahun 2008 kiter ada bukak akaun SSPN tuk Sara. Bukak akaun kat PTPTN KL Sentral. Dapatla gift pencil case & alat tulis. Pastuh ada niat cam nak tutup akaun tu sbb nak bukak ASB tuk dorang. Tapi sampai kesudah x tutup2, padahal PTPTN dah dok menapak opisnya 1 building ngan opis kiter. Lalu lalang depan PTPTN ada plak promo Merdeka-Raya. Setiap deposit simpanan yang dibuat akan dpt gift. RM50 akan dpt tabung telor, RM100 dapat tumbler air, RM200 dpt payung (kalo x silap ler). Lagi byk saving lagi best gift kowang dpt kot. Sebab ada PTPTN display kan beg sekolah la, payung pelbagai size. Cer kowang log in kat www.ptptn.gov.my Hehe...atas nun 1st bej tabungan anak2 kiter. Alhamdulillah....maceh PTPTN. Lepas2 tu...sowang, sowang opismate kiter lak p kuar masuk PTPTN nk dptkan gifts tu-while stocks last yer kawan2. So, dptlah Sara & Aqil sowang 1 tabung telor. Half-full dah pon tabungnya tapiiii duit ibu/ayah ler. Balik umah kiter wat pertandingan "masuk duit dlm tabung". Saper paling cepat penuhkan tabung memasing, duit2 tu dorang punyer la. Kakak pemenang!!! Adik slow motion jer kutip duit dari tabung lama masuk lam tabung telor tu. Happy la kakak dpt pow syiling ibu ayah bebanyak tu (^_^). Ok sekian~~~~~~~
 
 



No comments:

Post a Comment