Monday, September 16, 2013

Selamat Hari Malaysia

 
 
Wajah segar bugar kami 3 beranak di pagi Hari Malaysia
Selamat Hari Malaysia kepada semua warganya
Today is our bonding time!!! Lets have fun
Where toooooo???? 
 
 
Ok2...ini bukan di litar Sepang yer uols. Ni trek kete kawalan jauh di Taman Tasik Titiwangsa, KL. Haha....my kiddos keto nya x dok, menempek je tepi trek tengok org main. Gigih mereka2 ini pagi2 buta main kete kontrol ni ha. Asalnya kami nk ke Zoo Negara. Dengarnya entrance free on Malaysia Day. Yeker korang??? Ada yg pergi? But then kami dh 2X mengulang ke Zoo Negara tahun2 suda. Soooo....ibu lah yg bertggjawab menukar hala tuju hari ini :p Tgk org meligan ngan kete kontrol tu, budak2 ni mulalah berzikir kt telinga ibu ayah minta dibelikan kete kontrol jugak. Huh! Anak2 sekalian, kalo dibeli pon ayah mung dulu yer yg take incharge. Komer2 x cukop haul nk join main. Okeh, abis 15 minit situ moh kiter gerak ke sudut lain pulak yer.
 
 
Hoooo....ini persinggahan wajib!!! Mohon berhenti yer kalo mau selamat :p X pernah puas & x pernah jemu ngan playground. Kalo demam boleh cargas jer kat sini kannnnn. Playground sini mmg kebabom besaunya. Belambak & luas kawasan playground nya. X lah semak & sesak or mayb waktu tu pagi lagi kot. Riang gumbira la 2 kanak2 di atas bermain tanpa mempedulikan ibu ayah. Si ayah la yg gigih berkejaran sana-sini monitor the kids. Ibu??? Jadi reporter & tukang amik gambar. Hiks. But be carefull k, sbb ada alatan yg not in good condition & bule mengundang bahaya. X well maintain I guess. 
 
 
Spot my 2 kids~~~~Haha...not in the pics lorrr. Ni view from gazebo. Ibu ler tuuu yg rajin dok panjat gazebo 2 tingkat nk snap2 pics. So this the 2 part of playground yg ado. Ada 1 lagi belah kanan x tersnap plak gambo nya. So x yah lah gado2 or rebut nk main playground kan. Enough for all the kids nak lompat2, panjat2 bla...bla..bla...My 2 kids tu kalo dok sini sampai ptg pon x ngapa. Ibu ayah la yg letih. Mayb ayah letih lebih lagiiiiii kot.
  
 
Gazebo yg dimaksudkan bagi kegiatan ibu sebagai reporter & jurugambar. Hahaha :)Wokeh...next, moh kiter move on ke next trek! Oooppsss....B4 that, apa kata kiter sarap dulu nak? Lapor kan. Kiter dok lepak2 mkn2 kt tepi tasik mejamu nasi lemak 2 bungkus, kuih 3 macam, sandwish telor, teh tarik, nescafe tarik & milo ais.
 
 
Woraite....mayb this is new to us. Never try B4. But kami tau ler sini leh naik kuda. Few time dh dok kabor ke budak2 sini ada kuda & leh naik kuda. Only today the lucky day we got chance to do so. So be alert on the schedule ya uols & the ongkosnya oso :) So cheappppppp kan???

 
 
Yippie....5 tix amounting to RM5
RM0.50 x 2 kids = kereta kuda
RM1.00 x 2 adults = kereta kuda
RM1.00 x 2 kids = naik kuda
All for 1 round only
 
 
Beratur...beratur.....anak2
Tunjukkan tiket yer
This session anak2 je yg naik
Ibu ayah dok tengok dari tepi jer
Coz dlm tuh dh ada penjaga kuda
Depa yg dok round wif the kids
 
 
Adik naik dulu. Wahhhh...ibu ayah impress!!! Coz we tot dia akan gelabah & cuak or takot. Rupanyaaaa.....suker giler. Sebelum2 ni kalo jln kt Tmn Tasik Permaisuri tu bila jumpa kuda jer takot, lariiii. Soh tounch2 kuda pon nangis2 x mo. Mayb kuda tu besar sgt yer dak. Kuda kt sini kiut miut jer. Poney gituuu. Pastu ada plak podium tok dorang panjat naik kuda kan. Jadi nmpk cam kuda tu sama tinggi je ngan dorang ek. Eh..eh..ye ker? Hahaha. Sebab adik petot, ayah tolong up adik kasi dok atas kuda tros.
 
 
 
Okeh, mari kiter tgk gelagat kakak plak. Yg ni rasanya lagi terlebih berani. Kakak yg paling bising & kepoci nk naik kuda. Ekceli, kami dh on the way nk balik dh sbb dari kol 8 lebih sampai kol 10 kot kat situ. Tetiba nmpk ada kereta kuda lalu kt trek. Masa memula kami sampe trek kosong lagi.....so a bit frust di situ. But finally budak2 ni merasa gak experience naik kuda. Yehuuuuuu!!! Kids happy ibu ayah lagi ler happy (wlu pon ibu x dpt naik kan). Turn kakak lebih smooth sbb ayah just tgk kan aje. Kakak leh panjat naik sdri. sebelah tu pon dok ada pakcik bju merah yg tolong eskot kakak & kuda. Kakak pon sporting gak. X kekok , x cranky, x apa...sumer A/OK!!! Camnih kiter leh dtg naik lagi yer.  Tapiiii rasanya kuda kakak ni yg cranky a bit kot. Dlm byk2 kuda yg ada lam tuh, kuda kakak sowang jer yg leh stop dok kunyah2 daun & bunga bagai kt tepi padang. Yg pakcik bju merah plak leh dok lepas tgan jer rilek kasi Sara tunggang sendiri. Kuda2 lain dok elok pakcik2 pegang talinya jadi tak ler kuda tu meliar nk p mkn daun ke hapa kan. Haha...tapi memang kelakar la. Kakak dlm berani dia ada sket la cuak bila tang kuda p stop jap mkn daun tepi padang. Hahaha....bila kuda tu kene sergah dek pakcik, meloncat kuda nk pecut lari. Sebaik pakcik bju merah cepat tarik balik tali & control the kuda. Kakak plak being gud gurl pegang erat the tali.
 
 
Kakak dgn kuda yg cranky. Pakcik bju merah bukak pagar & hantar kuda masuk kandang. Kuda yg kakak naik kene kuarantin sbb not in good condition. Kuda tu x sarap lagi kot. Siannnn kuda tu. Budak lain stop 1 round kat podium tu, tapi kakak siap bwk kuda kuar padang & hantar tepi kandang. Then pakck tu kasi can la we all 1 family posing2 ngan kuda sebelum kuda say bye2. Ibu the fotograper yg amik gambar & yet sendiri nyer gambar x dok! Nemai...kompem kiter akan repeat & ibu plak posing & opkos nak naik kuda gak.
 
 
 
 
Turn ibu pose ngan anak2 kt area kereta kuda plak. Part ni ibu & ayah naik skali. Kami naik 1 round jer. Esok2 kami nk mai lagi. Banyak manfaat menunggang kuda ni. Dalam Islam berkuda merupakan 1 riadah yg sgt baik. 1 riadah yg juga menjadi amalan Nabi. Leh baca SINI pasal Terapi Berkuda. If we google dlm Quran pon surely byk mention pasal kuda. Klinik Bima Sakti add more info pasal aktiviti berkuda. Hah! Apalagi? Moh la kiter sesama amalkan yer. Ok for now & tata :) 
 
 

No comments:

Post a Comment