Monday, February 21, 2011

Kursus BTN

Haiiiiii......uolz. Nampaknya kiter mengimbas kenangan silam la yer. N3 lately ni asik ungkit citer lama jek. Ini kali nk gebang2 pasal trip aku p Besut & Kuala Terengganu. Hehe..ni bukan trip g jenjalan ek. Aku kene p kursus tau. Kursus BTN. Masa kejadian ni Sara telah ku pos balik Seremban Jaya dok ngan wan dia. Ayah plak jd owang bujang sat seminggu. Kowang penah g tak? Owang cakap kursus ni kiter kene attend 1X sumur idop. Yekerrr? Saper yg dh g time skolah or blaja x yah g dah time kije? Hmmm....i hv no say la bout dat. Kursus tu 5 hari. Masa kejadian ialah sekitar Mac 2009 (kalo x silap). Walaupon agenda utamanya tok kursus, tp entirely aku syiok & enjoy jek.....dapat g tempat org best la kan. Siap naik kapal terbang lagik. Hehe...kalo nk tau tu la 1st time aku naik kapal terbang. Kami ikot Air Asia jer...kebetulan masa tu ada tiket murah. Tapi pegi je la...balik kami wat rombongan Kak Limah naik bas. Kursus 5 ari jer, tp kami X-10 trip lagi dua ari nk p rayau2 bandar KT. Kami sewa home stay kawan atas kawan. Kursus BTN ni bese la kan...semangat patriotik kowang akan membara2. Kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan & menerima latihan ala2 tentera gitu. Pelatih2nya garang2 kooo....pastuh slang Ganu nyer agak pekat. Food pon ngikot selera sana la. Baju sepanjang masa itam-putih. Selain dari kelas kenegaraan, ada gak i ari waktu riadah p panjat bukit. Apa ntah nama bukit tuu...lupa suda. Kawasan kem kat Besut dikelilingan pantai, tp bukan pantai tok mandi manda kot. Cam pantai tok nelayan2 jer. 


Flight kami ke KT malam. Tu yg ala2 malap jerr. Muka2 xcited nk terbang ke KT.

Lam flight sebelum bertolak, 45min dh sampai KT

Ni kat homestay, nk gerak g kem dah ni. 

Ni la tempat kami bermalam sebelum & selepas kem. Kalo saper2 ada rs nk g KT & ngah cari2 tempat nk stay, leh la p try dok sini. Teres 2 tinggkat, 1 master bedroom + bilik mandi + aircond. Pehtu ada 2 lagi bilik & 2 blk mandi lagi. Ada dapor, peti ais, dinning hall, tv pon ada. 

ketibaan di kem, baru pas collect selimut after registation

Kelibat murid2 yg nk p kelas kenegaraan. Gedik2 lagi nk posing2.

Ni team aku. Nama grp kami Jalur Gemilang

 Ni masa atas bukit, belakang kami tu laut cina selatan. Best geng ngan depa nih. Gila2 & happening. 

Hari terakhir kami di kem. Bergambar sat kt mercu tanda kem. Bila ntah leh sampai sini lagi. Maksud aku KT bukan kem ni yer. X mo dh g kem nih. Hehe

Ni lepas abes shopping kat Pasar Payang. Apa jer ek aku borong masa nih. Ermm...baju batik tok En Adam (yg sgt dia menyampah nk pakai...huhu), baju kelawar tok aku & Sara, kain batik, FM, kopok losong, bla..bla..bla...x ingat dh apa lagik

Berbondong2 kami usung hasil belian hari tu. Dtg 1 beg jer, balik dh berbeg2 jadi nya.

Ni kat area Masjid Kristal. Sejuk kat sini dek hembusan angin. Apa ntah nama sungai ni.

Sara menggayakan baju kelawar yg ibu beli. Hehe...comot plak tu..pd hal baru pas mandi nih. La ni x muat dh baju nih. Dulu Sara ketot, skunk nk melampai. 

Abaikan me yg ngah posing gaya apa ntah. Fokus pd masjid kristal tu yer. Cantikkan. Biler mlm dia akan tukar2 kaler. Time nih dh nak masok senja. We lepak sini sampai magrib ke isyak. Sementara nk tunggu bas balik malam kang. Sajer amik bas mlm, masok je leh babam. Subuh baru kami sampai KL. Tekedek2 En Adam tunggu kat Hentian Putra yg kat The MAll tuh (btol ke nama hentian tu??). Insya-Allah bulan Jun nnt kalo panjang umor kami nk p KT lagik. Tp dpt ke tak p jalan2 camnih x tau g la. P ngantor rombongan kawen. Harap2 ada la belas ehsan owang nk bwk kiter p jenjalan lagik kan. Hehe.









1 comment:

  1. Salam fadzilah..kebetulan nm kt sama dan nm anak kt juga sama ;)
    Nk tny, homestay mn yg awk stay aritu? Bpe smlm ek? Jauh x dr tmpt btn?

    ReplyDelete