Saturday, October 16, 2010

Mom's Little One




Salam, skunk ni life dh tambh bz . Anak dh 2 org laki sowang (hehe…mn lak nk dpt 2, 3 kan??), hse work lagi…pastu ngan opis lagik. Sebot psl opis, aku dh stat keje 17.9.2010. Ms tuh kengkawan masih sakan berayer lg. Opis pon sunyi jer. Unit aku ada la 5 pegawai ngan 2,3 org kerani je. Sumer bos tarak. Yahoooo…opis ni mcm aku yg punyer jer rs nya.

Wah…wah…wahh…meja aku kaw kaw sepah nyer. Yela…2 bln cuti kan. Fail melambak2 kiri kanan atas bwh. Mn nk mula pon aku X taw. Tetiba rs blank. Menambahkan rs malas nk keje (bila la ms nya aku nk rajin nih). X mo citer pasal keje lah. Nak citer apa ek?? Hurmm...

Dulu masa ngah ngandung aku suka baca Pa&Ma (masih lagi pembaca setia hingga kini).Senang nak rujuk hal2 keibubapaan ni. Lebih2 lg bab penyusuan ibu. Caner nak mulakan penyusuan ibu dari jam pertama kelahiran, caner nak kasi byk susu, caner nak storing susu, caner nk bg bb susu, bla..bla...bla.....sumer la ado kt c2. Tp aku usha2 gak sumber2 lain cam kt tenet ni ha. Hasilnya...Sara dpt nyusu sampai 6 bln jer. Tu pon campor. Adoyaiii...X cukup berilmu la tu gamaknya.

Jadi la nih...aku berazam nk teruskan penyusuan ibu kt Aqil-kalau bole smpi dia cukop umur 2thn. 1st step aku mula adakan stok susu sebulan sblm aku stat keje. (Time Sara sulu lg 2 minggu nk keje bru tehegeh2 nk pam susu)

Hehe...aku pon g la beli storage milk Mom's Little One ni ha. Cooler bag with 3 reusable ice pack tu harganya RM99 & 6 botol storage milk 5oz tu RM35 (ada promo, klu tak RM39). Ist day keje after long leave tu ari jumaat, break panjang, X tau nk wat apa (sebenarnya mmg hajat nk jln shopping pon, hehe) aku g la Maju Junction. Jumpa la ngan booth Mom's Little One ni. Apa lg, amik la 1 kan. Hasilnya.....

@

@

@

@

@


X cukop lg...bekas nih pon aku wat simpan susu gak.

Tapikan...kuantiti susu cam kureng la bila stress. Haishhh...cano nih. Keje kt opis tu mmg memanjang stress nyer. Ish...cam dh citer bab keje lak nih. X mo...X mo.

So, tiap hari yg tenang aku dpt pam 2X kt opis. Skali belah pg & skali belah ptg. Tp klu time2 yg bz tuh...skali je dpt pam. 1st bb dlu hubby blikan pam susu Pureen nih.

Nk wat comparison, aku bukannye penah guna yg lain pon. Tu pam yg baru beli. Pam yg lama dh rosak sbb jatuh. Nk beli yg patern lain takot X ngam plak. Beli jek yg sama. Alhamdulillah...stakat ni Aqil masih lg minum susu ibu shj. X cam Sara dlu, aku stat keje jer dia dh campor susu.

Byk benefit ngan susu ibu nih. Leh jimat duit beli susu formula (susu pon nak naik harga kan), bonding ibu & bb pon kuat, ibu leh cepat kurus, jimat ms X yah bancuh2 susu kan. Itu shj story kali ini. Sok sok kiter story mory g ek. Daaaa....





No comments:

Post a Comment