Sunday, October 31, 2010

Ayah...Sara nak gosok gigi


Salam. Haaiiii....hujung minggu yg sgt sibuk. Byk mende nk citer tp X dan nk post. Ini kali mau citer hal anak2 lagi. My dear Sara skunk nih dh rajin nak gosok gigi. Kalau tidak memanjang asik nangis & x mo gosok gigi. Ada saja alasan. Sakit la, pedas la bla..bla....Sebelum ni belikan dia berus gigi biasa tu je. Slalu part gosok gigi ni ibu yg take over sbb ayah dia malas nk gosok kan. Tp skunk nih dengan bantuan berus gigi canggih...ayah yg amik alih job ibu. Kurang sket kojo den. Apa yg canggihnya? Huhu...ayah & ibu pon x pakai berus gigi cam Sara tau. Nk soh gosok gigi nyer pasal mahal sket pon x per la kan.

Last Sat kami org g Shah Alam. Men poin nk bawak Aqil g panel klinik hubby (kami g Klinik Anis @ Sec 2) tok dptkan ubat alergi muka & selsema. Jauh kemain jumpa doktor kan. Dah hubby malas nk g panel area KL..saya yg menurut perintah ni ikot sajo. Pastu...singgah la Giant kat Stadium. Beli barang2 dapor serba sket. Pastuh singgah plak Guardian. Kami p cari baby shower Seba Med. Adoiii...melayang lagi duit ibu. Nak wat caner..anak2 memasing kulit sensitip. Tgh cari brg2 ada plak SA kt Guardian tu promot berus gg Colgate percuma ubt gg skali. Cam best jer, aku pon amik 1. Guardian ada lak wat promo purchase with purchase. Kalau beli lebih RM40 leh beli brg2 terpilih ngan harga diskaun. Hubby intend nk amik 1st aid kit, tp dh abis lak. 2nd choice kami pilih berus gg electronik. Normal price lam RM20++ tp kami beli ngan harga RM16++. Dptla sebatang berus gg bateri operated ngan 1 refil berus nya.

So Sara now ni kemain rajin nak gosok gg. Agaknya best kot guna beros gg tuh. X sakit sbb x yah nk tonyoh2 cam biasa tuh. Dia pusing sdri jer. Ayah cuma gerakkn berus ke daerah2 gg Sara jer. Klu slalu ibu susah payah nk pujuk Sara soh gosok gg. La ni, dia yg ajak ayah gosok gg. Asal abis mkn je nk gosok gg. Hehe...ayah pon jd rajin nk gosok gg anak.


~Selamat menggosok gigi~

Saturday, October 30, 2010

My collection


Salam & hiiii....Rajin lak nk wat entry lately nih. Hehe, ni la koje bila sgt2 X bz. Hmmm....apa nak citer? Sblm nk citer, nak tnya dlu la. Korang suka kumpul apa ek? Mcm2 barang ada lam donia nih nk wat collection kan. Klu yg pompuan tu lg la belambak2 item lam simpanan kan. Sure punyer. Kdg2 brg yg X pakai pon masih nk simpan gak (aku la tu). Ada yg suka hbags (i like), perfume, kasut (i like), pinggan mangkuk, make up bla...bla...bla...u name it they got it! Laki suka kumpul apa ek? Jgn suka kumpul pompuan dh la yer...hehe

Aku X byk pon collection nih....klu ado pon mmg utk keperluan jer (ye kerrrr.....X cayolah kan, hik...hik..). Tp now ni tgh giat nk membiak kan collection fridge magnet cam ni ha >>>>>>>



[yg bentuk stereng kapal tu aku beli sdri masa g Bukit Merah, 6 ekor kura2 bunga tu my bro bg blk dr P. Redang . Same with turtle biru, yg kaler itam tu kwn syg bg blk dari ober-c & yg 1 mum tu aku p beli kt JJ present kt myself sempena Mother's Day]


Yg ni baru jaru jer dapat ari khamis lepas from mummy Nurul (opismate). Tq kak.

Ni la mummy Nurul. Ni pic ms 1st yr kt MdI WPKL (ms tu paggil JIM). Time tu dia lom jd mummy lagi.


Ni yg plg latest bought by my hubby from Gambang, Kuantan.

Jadi kpd adik2, abg2, kakak2, pakcik2, makcik2 & kwn2 yg tingat nk bg ole2 kt aku time korang holiday or jalan2 tu...aku sgt2 suke dpt fridge magnet ni sbg kenang2an. Bg la kt aku 1 yer.

~TaTa~




Friday, October 29, 2010

$$$$

Salam & selamat kpd semua yer. Arini aku aku ada sket stress la. No. 1: Pagi ni rs x energetic nk mulakan ari sbb aku still rasa ngantok yg teramat sgt. Skunk nih susah nk tido lena sbb ada bdk kecik yg berjaga mlm nk susu.

No. 2: Lepas siap mandi time nk sarong baju tetiba leh plak zip baju tu tercabut. Adoyaii...tensen dh aku nih. Dh la nk tumpang org lg pg nih (due to hubby g kursus). Aku ikot my BIL & his wife to lrt Cheras. Apa lg aku pon sarong la bju kurung shifon kaler coklat. Senang.... x yah nk iron2 lg.

No. 3: Aku sarong kasut Nautifit (baru je beli yer...fresh dr kotak lg) tup...tup...cangkok kt kasut tu plak tercabot & aku proceed pakai teros (dlm pikiran aku cangkok tu leh d sambungkan on d way ke lrt nnt).Rupenye cangkok tu patah terus plak & X leh nk disambongkan. Arghhh!!! Tensen to d max. Ati dh panas nih. Haishh.

No. 4: Client walk-in w/out appoinment, STATISTIK (sigh), team member kurang sowang (sape nk tanggong keje dia nnt? x kan aku kot)

Pompuan klu dh tensen apa lg? Kne plak time bergaji nih...kene plak lg ngan ari jumaatnya. Shopping la aku dgn sakannya. Aku rs cam kene pukau la plak. Aku telah merembat item2 di bawah utk di bawa pulang...



Ada 1 kedai aked kt Jln TAR tu wat lelongan kot. Dorang lambakkan kain ela/cotton cam kt atas nih dgn harga RM10 sepasang (4mtr). Aku borong 4 helai. 1 aku hadiahkan kt mak (yg kaler biru/kelabu). Pastu aku terkenan ngan tudung Rozita Che Wan (bila la plak dia bertudung ek). Aku beli 4 elai. Pastu beli gak tudung lycra kaler soft pink.



Pastuh tingat lak kat my chumel kt umah tuh. Beli la kan dia selipar tebal ni ha.
Hmmm....duit pon tggl tok belanja ari2 jer (cukop ke tuuu??) Hehe

~The End~








Thursday, October 28, 2010

Ceramah & JPM

Hye geng. Arini patutnya aku coti sbb konon2 nk hanto MIL & PIL ke KJ (dorang nk g haji). Tapi last Tue aku kene cancel cuti khamis & ganti ke rabu. Nape aku cancel coti? Sbb aku kene attend ceramah (cam kursus gak la) kt JPM-Putajaya kol 2.30 pm. Ishh...sangup nye la aku cancel coti semata2 nk g kursus kan...baik je bunyinyerr. Gomen kan kene attend kursus min 7 hari/yr. Aku barulah dpt lam 2 hari je attend kursus tok 2010 ni ha. Klu X pasal nk cukupkan kursus X kose aku nk cancel coti. Hehe. Aku pair ngan Faiezah (memasing coti bersalin & x cukup ari kursus lg)

Memula dpt invtn kusus tu depa kata ada kenderaan rasmi anto, tp AGAIN last min call kata pajero dh kene sapu dek unit lain lak tok operasi they all. Hampeh tol la. Cano nk g ni ha? NBL 5040 dok elok lepak kt umh. Tp den lak x reti drive (tetiba nyesal sbb masih x der lesen memandu lg...huhu...)

Aku pon suggest la kt Faiezah we g sdri guna kenderaan awam kebanggaan sumer rakyat jelata iaitu ERL. Kol 1 dr opis jln kaki ke Bank Negara tggu komuter ke KL Sentral. Ble plak memasing cam x ingt nk tggu platform mana. Apolah...lama sgt dh x naik komuter laaa. Tgu la kami kt P2. Rege tix RM1.5 (dh up rupanyer tmbg, dlu klu x silap sengget jer).

Kol 1.38 pm smpi KL Sentral. Tix ERL dr KL Sentral-Putrajaya RM9.50. Kol 2 gerak ke Putrajaya. Ngantok tol la aku...sempat terlelap kejap. Bila terjaga , kami dh terlepas stn Putrajaya. Time tu jam dah kol 2.28 pm. Alamakkk.....cano leh x perasan nih. Sian Faiezah, dia 1st time naik ERL sah2 dia x tau. Aku la ni yg mamai.Haishh. Sapo soh ko lelap kan. Lewat la smpi jwbnya.

Kami pon stop kt stn Salak Tinggi. Tenang je kat cni-sunyi. Klu sowang2 cuak gak la. Kene tgu lg 20 min bru nxt tren smpi. Dr Putrajaya Sentral kami naik teksi. RM13 ko. Mahalnya! Akhirnya...kol 3.26 pm bru kami smpi. Ngan slambernya g reg nama kt kaunter luar Auditorium Blok B1. Dok la kami row plg belakang.

Kabur la plak...

Terang sudah


Ceramah arini tajoknya "Islamofobia & Dakwah: Kepimpinan, Peranan dan Tindakan Umat Islam". Penceramahnya ialah Prof Dr Badlihisham Mohd Nasir-Penyelidik Bersekutu Institut Kajian Rantau Asia Barat (IKRAB) UKM.

Tepat kol 4.30 pm ceramah pon settle. Blk kitowang naik bas Nadi Putra 101. Tmbg 50 sen jer. Murah giler plak. Nyesal naik teksi dtg tadi (mn tau pon tmbg bas murah cam tuh kan). Kami naik ERL sama tp aku stop kt stn Bandar Salak Selatan. Faiezah meneruskan journey smpi KL Sentral semula. Tix ke Bdr Salak Selatan RM5.30 jer.

Byk ari lagi nk cukupkan kusus tok 2010 ni. Kiter sambung len ari lah...

Malaysia 1st baby, children & parents expo




Jom ibu2 & ayah2 sekalian kiter g c2 nak? Cam menarik je kan. G la beli majalah Pa&Ma, isi form, submit during event & if lucky enuf leh dpt hadiah cabutan betuah on last day of d event. Btw...byk gak program2 len yg diadakan. Leh kiter lepak2 1 family & enjoy. Yuk!


Wednesday, October 27, 2010

Gunting rambut

Arini aku amik coti sbb my MIL & PIL nak dtg umah. Dorang nk g Mekah buat haji. Flight esok (Khamis-28/10/10). So asalnya aku dh apply coti for Khamis la, tp atas sbb2 yg X dpt nak dielakkan aku cancel cuti khamis tp aku amik sehari awal.

Time aku wat post nih dorang dh lama sampi umh & berehat. Pagi ari aku & mom g Pasar Besar Cheras beli barang dapur. Slalunya aku g beli ngan hubby, tp dia out station lak. So kene la beli apa yg patut2 jer. Balik dari pasar mandikan c kecik lak. Then siap2 nk masak.

Tgh dok2 sibuk ngan keje2 dapor, dtg la nyonya gunting rambut. Nyonya nih dah lama wat keje gunting2 rambut nih. FYI sejak aku kecik lagik aku gunting rambut ngan nyonya nih (sowiii...X penah tau pon apa nama dia). Dolu2 dia dok dkt2 je ngan area umh aku, tp dh bertahun da pindah ke Wangsa Maju (klu X silap la). So..aku main caling2 je klu nk kn khidmat dia.

Misi arinih ialah nak membotakkan pala c kecik Aqil. Rimas aku nengok rambut Aqil yg dok menjalar2 smpi ke lubang teliga. Dia plak asik dok kibas2 telinga. Ngan gatal ruam susu lagik. Cian anak ibu. Selain tu aku pon soh nyonya tuh gunting rmbut depan Sara. Aku pon nompang skaki gak gunting rambut. Rambut den dah panjang la, payah nk uruskan.

Aku suka gunting ngan dia sbb aku X yah nk susah payah kuar umh, save duit minyak kete ke, parking ke, sbb tukang gunting dtg sdri ke umah. Pastuh bila dh miang dek gunting rambut tuh aku leh terus zassss...mandi. Senang kannnn.....hmm...settle gunting rambut nyonya tuh cas RM23 tuk kami bertiga.
Jom kiter layan pics kt bawah nih.


...Ni gambar time rambut pacak2...


...sesi gunting meggunting pon bermula (ibu lak nyibuk nk posing2)...

...nyonya tu kata Aqil baik je dok diam...


...hampir siap dah...


taraaa....Aqil setelah di botakkan....




Waktu tido


Hi uolz. Rini nak citer pasal anak2 sket. They all ni grow so fast la. Pejam celik pejam celik c Sara dh nk masok 3 thn & Aqil pon dah 3 bln lebih. Kerenah they all pon da macam2. X larat den nk control. Escply si kakak nyer la.

Aku slalunya tido ngan adik & Sara akan tido ngan ayah dia kt blk lg 1. Hv to separate la...katil x muat nk gathered we all. Adik X leh pisah ngan ibu coz nk nyusu. Kakak lak mmg dari kecik tido same ngan kitorg so, bila dh ada adik ni dia X mo ngalah. Last Monday aku tido bertiga ngan budak2 je...bapak budak tido sowang. Cian syg...Sara tidonya lasak kemain. Aqil lak baru nak menunjukkan kelasakan yg sama gak.

Cer korang nengok memasing nyer pose tido. Hahah....


*


*


*


*


tgk la, Aqil pon dh tido pusing2...ibu asik kene betolkan jer

caner la korang tido nih...mcm2 pesen

Rilek jer c Aqil kene smack down ngan kakaknya

Eh...tido ngan buku lak c Sara nih. Tp reti ke baca tuh. Hehe...teddy X tinggal. Sok sok Aqil lak hangkut toys gak atas katil...aduyaiii...

K la...tu je post pasai anak2 yer...babuy






Tuesday, October 26, 2010

Nak g jenjalan lagi la...

Bukit Gambang Resort City, Kuantan, Pahang, Malaysia

Ada sesape penah sampai sini? Best tak? Ok tak? My hubby now out for kursus until this Fri. Mana yer? Kat cni la. Ermmm...jeles la ngan dia sbb slalu dpt attend kursus kat tempat2 yg menarik. Aku? Balik2 g JPM, Putrajaya & paling X best kat PERTAMA KOMPLEK (my opis la). Buweekkk...naik jelak dah. Suka sgt g tempat2 cenggini. Korang suke gak ker? Seronok bila dpt berjimba ngan anak2 kat tempat2 camnih. Tapi tu la...nak cari time yg sesuai payah la. Bila aku free, hubby lak bz, bila hubby ok, aku lak X ok. Bila ada gud timing, bajet lak lari. Cano tuh??
Aku nak g jenjalan lagi larrr....

Friday, October 22, 2010

TELATAH DI OFIS

~KoRanG PoN aDa RaSa CaM Ni GaK Ke?~


Bila boss tak ada di ofis cid:image001.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila boss panggil
cid:image002.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila kene attend meeting
cid:image003.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila boss suruh gi training
cid:image004.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila time tea break
cid:image005.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila nk dekat2 pukul 5ptg
cid:image006.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila esok hari cuti
cid:image007.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila dpt
'assignment' baru dr boss cid:image008.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila
'assignment' yg boss bg susah giler nk buat cid:image009.gif@01C9BF3D.4D720C80


Bila dpt tau adalah mustahil untuk siapkn
'assignment' bosscid:image010.gif@01C9BF3D.4D720C80
OT untuk 2 jam
cid:image011.gif@01C9BF3D.4D720C80
OT untuk satu malam
cid:image012.gif@01C9BF3D.4D720C80
Boss suruh kita buat OT waktu weekend
cid:image013.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila dah terbuat silap
cid:image014.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila berjaya
'perform' sikit jer cid:image015.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila gagal, kecewa nk mati
cid:image016.gif@01C9BF3D.4D720C80
Bila org finance lambat byr claim staff
cid:image017.gif@01C9BF3D.4D720C80

Bila dpt tau takder BONUS tahun nih cid:image018.gif@01C9BF3D.4D720C80

20 Rules in any office

1. Rule 1. - The Boss is always right.

2. Rule 2. - If the Boss is wrong, see rule 1.

3. Those who work get more work. Others get pay, perks, and promotions.

4. Ph.D. stands for "Pull Him Down". The more intelligent a person, the more hardworking a person, the more committed a person; the more number of persons are engaged in pulling that person down.

5. If you are good, you will get all the work. If you are really good, you will get out of it.

6.. When the Bosses talk about improving productivity, they are never talking about themselves.

7. It doesn't matter what you do, it only matters what you say you've done and what you are going to do.

8. A pat on the back is only a few centimeters from a kick in the butt.

9. Don't be irreplaceable. If you can't be replaced, you can't be promoted.

10. The more crap you put up with, the more crap you are going to get.

11. If at first you don't succeed, try again. Then quit. No use being a damn fool about it...

12. When you don't know what to do, walk fast and look worried.

13.. Following the rules will not get the job done.

14. If it weren't for the last minute, nothing would get done.

15. Everything can be filed under "Miscellaneous" .

16. No matter how much you do, you never do enough.

17. You can do any amount of work provided it isn't the work you are supposed to be doing.

18. In order to get a promotion, you need not necessarily know your job.

19. In order to get a promotion, you only need to pretend that you know your job.

20. The last person that quit or was fired will be held responsible for everything that goes wrong

22.10.2010


Pagi ni sarapan MdI WPKL telah disediakan oleh CIK KIN. Makan apa? Nasi lemak. Cik Kin cater the food. Tp org len yg blanja. 1 of officer kt cni nak transfer ke HQ, so dia blanja semua staf nasi lemak. Tenqiu..tenqiu..tenqiu...nnt blanja la lagik yer. Tp aku lak pagi nih bwk bekal (hubby pon bwk bekal sama gak)-spagetti goreng. So...nasi lemak Cik Kin tu aku reserve ke lunch time. Sambil mkn sambil on9 (huhu...dok lam opis jer time break). Plan asal nk g JPN kt Maju Junction p collect my kid Aqil. Hehe...ibu lupa plak nk bwk surat beranak Aqil la. Alamak...caner leh lupa lak nih. Jwbnya nxt week la yer.

Monday, October 18, 2010

Air Alkali

Salam, hye geng...ada ke geng aku nih? hehe.
Arini penat sgt rasa bdn. Sebenarnya hari2 pon aku penat.
Badan pon cam sengal2 jer. Caner nk buat bg badan ada tenaga ek?
Owh...ckp pasal tenaga ni kan, time lunch td, ada sorang kwn opis wat demo.
Dia skunk tgh nk melariskan produk dia. Produk apa?
Botol air alkali...apa tuh?
Botol stainless steel dlm dia ada batu yg leh buat air yg disimpan dlm botol tu jd beralkali.
Katanya byk kebaikan air alkali tuh.
Td aku join dia nyer test. Caner test dia?
Dia soh aku berdiri tegak, pastuh depakan tgn kanan (ikot la tgn mn yg kuat)
Sambil tuh bengkokkan kaki kanan ke belakang (hehe...dpt tk bygkan caner?)
Aku rs bdn X seimbang (asik goyang2 jer).
Dia guna 2 jari (telunjuk & jari tgh) tekan tgn yg aku depakan tu ke bwh. Apa jadi?
Sure la aku rs nk jatuh kan.
Then dia renjis2 air yg diisi dlm botol alkali tu kt tgn kiri aku.
Ujian yg sama dilakukan cam td. Hasilnya???
Aku dpt rs bdn stabil bila diri depa tgn sambil bengkokkan kaki.
X mcm memula td, bila dia tekan tgn kanan aku plak, aku leh tahan tekanan tersebut & X jatuh u.
Waaa...terpegun kejap kan.
Katanya air alkali nih cepat meresap dlm badan & dpt memberikan tenaga serta merta.
Ha...klu korang tau air apa dlm dunia ni yg tinggi kandungan alkalinya?
Tau kerrr??? Air Zam-Zam la kan.
Cam berminat la nk beli botol tu. Harganya RM300.
Kawan aku tu kata leh byr 2X.
Botol tu di dtg kan dgn beg nya skali.
Ble arr...gaji nnt aku bawa pulang 1.
Adioss

Sunday, October 17, 2010

CuTi-CuTi

Ni citer bln Jan lepas. Hik…hik..lama giler perap citer kan. Basi dh pon. X po la…suko ati eden la kan. Blog eden.

Aku mmg dh lama plan nk g jln2 kuar dr town KL & N9. Selama idup ni asik 2 tpt ni je la yg slalu aku rayau. Bosan sudah. Akhirnya aku bjaya menggoda hubby tok g ke Bukit Merah Lake Town Resort. Aku angkot mak & MIL aku sama. Turut serta 2 org adik aku & 3 org adik hubby. Kami gerak ngan dua kete.

Sblm tuh aku dh siap booking online Suria Apartment 2 blk. Ms nih aku tgh ngandungkan Aqil lebih krg 3 bln. Kami betolak dr KL ari Sabtu 23.1.2010 & blk semula esoknya. Kitowang cuma g wet park jer…yg lain2 tu len kali la kiter tinjau yer sbb fulus ngak cukup. Hehe…

Kesimpulannya best dpt main2 air & pastu layan je pics kat bwh ni yer…

V

V

V

V

V

Apartment Suria

Ruang tamu apartment

Permandangan dari balkoni apartment ngadap tasik

(p/s: pulau kt tgh tu Pulau Org Utan)

Master bedroom

Seronok tol dia dpt berendam lam kolam.

Ayah pon sama gak

Kolam ni kami yg kongker time tuh…X der org lain. Best2

Ari ujan lak time kt wet park, seb baek dh puas mandi. Grrr….sejjuukkkk.

Nx trip X taw ke mana plak. Any suggestion?


Sunyi lagi....


Salam. Huhu...ibu sedey....SUNYI lagik. Nape? Sara gone again.

My PIL dtg pagi td. Sesajer je nak lepak2. Al maklum la my FIL dah pencen skunk nih, tu yg rajin kemain bejalan. Lg pon mak ng g cari telekung (dorang g shop kt Jln TAR) nk wat p Mekah (nk g haji dah dorang...Insya-Allah)

Ptg lepas asar & pas siap jamu minum ptg (pancake+kopi+teh) dorang pon balik.
Atok & wan dok sound2 Sara ofer ajak ikut blk kg sama. Sara diam jer. Ayah dia pon dok bertalu2 tanya c anak nak ikot ke tidak. Anaknya diam jer, tp body language cam nk ikot. Ibu nye pon mulala nk cembeng. Hehe...aku ni sensitif sket la. Cepat emo. Nape ntah. Ker...sumer ibu pon cam tuh ek? Hurmm...Sara X yah la itot.

Wan dah dok baik pimpin tgn cucunya bwk ke kete. Ibu lg la x keruan. Sudahnya, dgn kuasa VETO ayah...Sara pon ikot la dorang blk ke Seremban Jaya semula. Sentap la ibu sowang2 lam blk. Pastuh ayah dia lak yg X keruan. U better keep ur promise nxt time syg. If not...

Walhal, baru je kitorg jemput dia minggu lepas. X ilang lg rindu, Sara dh X der kt umh balik.


Suka tgk Sara berimaginasi sendiri. Tuh dia tgh imagine g shopping kat JJ beli pampers.

Sara cukup suka main h/p ibu & ayah. Pastu dok berangan ckp kt tepon sowang2.

...Tudung ibu jd telekung Sara wat solat yer...

...Sibok nk nolong ibu ngemas gak...


Huhu...sunyi umah X der Sara...