Saturday, January 5, 2013

Mulanya di sini....


Hehe...muka budak baru nk balajar. Sengeh2 jer manjang kakak yer. Hepi sgt la tuh. Muka best frenz menten jer straight cam tuh. Masa ni sekitar jam 11.30 pg semalam. Sara sampai dulu kat sekolah dari ibu ayah. Kol 11 pagi tu kami hantar dia naik van sekolah depan umah uwan. Nk training dia naik van sekolah sendiri. Yelah...lepas2 ni x der dah ibu ayah nk cuti bertenggek nunggu kakak kat sekolah heh. Sehari ni jer tempoh training nyer. Nak sangat kan naik bas sekolah. Semalam secara officialnya anak sulung saya ni bersekolah. 2 hari sebelumya settle bab pendafaran & sesi chit chating cikgu2 ngan mak pak murid2. Ok...paham dah saya ngan segala misi, visi & matlamat sekolah. Terima kasih cikgu2 sebab terima anak sy sebagai salah seorang pelajar. FYI cikgu, kami baru terima surat dari sekolah pagi semalam. Nemaiii...pos opis cuti panjang sambut nuyer kott. Besar harapan saya cikgu2 dpt sama2 tgk2 kan anak sy untuk tempoh 4 jam sehari tahun ni. Besar tggjwb cikgu2 nih. Kalo sy dok tempat mereka, bkn bdk2 sekolah ni yg melalak2 nk balik, tapi sy kot org pertamanya yg angkat kaki dulu. Hihi...seyes, sy x ada iltizam utk mejadi pendidik. Jadinya sy sgt kagum & tabik spring kat cikgu2 sekolah ni, wlupun hanya cikgu tadika jer. Saya akan patuh semua pertauran seklah & akan sedaya upaya memberikan kerjasama yg terbaik. Wahhh...panjang pulak ibu Sara ni membebel ek?! Ok, where were we? Oh, pasal Sara naik van kan. Lps je Sara dok elok lam perut van, kami bertiga berdesup ke sekolah. Kami punya lah tunggu depan masjid, rupanya van benti belakang masjid. Yelah...tadikanya pon area situ. Apada ibu nih. So...nengok Sara dh dok molek dok kat kantin ngan bff dia Fiona. Yang x tahan tu, masa kami sampai tu, dia dh siap keluarkan pensil kaler, buku mewarna ngan pengasah pensil & pembaris segala!! Alahai anak ibu, nak menitik plak air mata ibu. Tetiba!!! "Dah!! kemas2 cepat masuk balik semua ni dlm beg. Dlm kelas nanti kakak sambung buat keje balik ek" membebel si ibunya :p Kt kantin ni nanti abis ilang semua barang2 kakak. 



Ok, time for milk & kurma. Tp 1st day ni kurmanya x dok. Mayb x stock up lagi kot. Ni 4 pelajar pertama yg beratur amik susu. Sara yg no 3. Jgn culas minum susu & mkn kurma ye syg. Sok2 klu ibu x tggu lagi, beratur elok2 cam nih tau. Fiona yg no 4. Hehe...kiut jer depa nih.



Now, finish ur milk gurls. Susu Dutch Lady perisa cekelat. Hmmm...sedap kan kakak. Alas perut sebelum mula kelas ok. Tapi awalnya kt umah tadi ibu dh soh makan gak. Roti canai & sardin.





Haaaa...yg bju ijau ngah sengeh tu la cikgu kelas Sara. Namanya Cikgu Rohani. Dia handle kelas Siti Khadijah. Masa ni dh kol 12 t/hari. Murid2 dh kene assembly kat khemah sebelah kelas. Memasing disuruh beratur mengikut kelas. Time nih, mak pak pon sesama masuk barisan gak. LOL. Pls ladies & gentlement, give ways to our childrens lor. Camno cikgu nk wat keje  neh :p



Lihatlah...memasing dh ngalahkan cikgu plak. Haishh. Dah la ngan panas berbahangnya. Kami tgk dari belakang jer. Sara pon dh x heran ngan ibu ayah dh. Dia dok ralit ngan environment baru nya itu. Biarlah, its her time to explore. Asalkan Sara OK.



Syiannnn...adik dh x der kawan nk main & gadoh. His lovely sister gone for schooll oredy. X der geng mulalah cari pasal nk cranky. Ayah yg dr awal watch & brief dr jauh jer. Dia x koser nk bersesak & berpanas ngan yg lelain. Asal dia tgk anaknya ok, tip top, he doing fine.



Ni jadual Sara. Alhamdulillah, seimbang dunia & akhirat. Selebihnya ibu ayah la yg kene top up. InsyaAllah, mudah2an menjadi pelajar yg baik yer kakak & anak solehah yg menggembirakan ibu & ayah. Hari Jumaat x der xtvt fizikal. So pakai uniform. Tp uniformnya masih x sampai2 lagik. Baju sukan pon x dpt lagik. Dahla ibu beli bju putih tu selai jek. Aduyaiii. Kami x tunggu sampai ptg. Kakak masuk kelas je kami pon balik. Sat g ayahna nk masuk masjid yg sama semula tuk semayang Jumaat lak. Masa tu, sy soh la ayahnya p ngintai Sara kejap. Ayahnya mereportkan kakak doing fine jer. Time tuh dia rehat & cikgu bg makan buah. Nampak jer ayahnya x kisah pon nak balik ker, nk kuar kelas ker. Siap lambai2 ayah & salam ayah. Kol 4 baru kami bertangga kat sekolah lagik. Kali ni nk intai Sara camana gayanya balik sekolah ngan van Kak Adeq.



Kak Adeq nih dok x jauh dari umah my mom. Dia 1 family mmg incharge bab2 transport bdk2 g balik sekolah. RM40 sebulan. Memula nk naikkan van Pakcik Sarip. Tapi pakcik tu dh lama x bwk budak sekolah tadika Islam Az-Zubair. Nasib ada Kak Adeq ni. Ingt last minit hired dia x mo. Klu x... payah gak nk mikirnya. Bagus gak Kak Adeq ni, dia siap buat list student yg naik van dia. Pastuh siap buat riben & ikat kat beg murid2. Beg Sara ada riben kaler hijau kuning. Orang Kedah kot noooo. Lg 1 Kak Adeq ni sdri ada anak umur 5 tahun sekolah ngan Sara. Cuma kelas je lain. Jadinya, dia pon akan turun & masuk sekolah sama ngantor anak & amik anaknya sendiri. Alhamdulillah, by now I know Sara will be ok. InsyaAllah.



Petang tu, kami ngintai dari jauh jer. Niatnya x mo bagi Sara nampak. Klu x nanti dia propa jerk cam mak dia :p Ada sy uploadkan video Sara lam kelas sesi nk balik umah dah kt dlm FB. Alih2 dia nampak gak. Pastuh mulalah sengeh, segan2 plak. Bila kelas bersurai, ingtkan dia akan dok tercari2 ibu ayahnya. Hmm....nan hado la kan kakak. Dia buat hal sendiri jek. Mendesup g main kat taman ngan bff. Tgk tuh...kami dh pesan abis klas terus naik van balik umah. Dia dan lagi seround 2 kat taman. Haishhh...



Wahh...ni kalo dibiarkan agaknya dh malam pon x kisah nk balik kan kakak. Siap panjat2 bagai. Kalo ngan ibu ayah x merasa la kan nk panjat2 gitu. Haishhh....tahan jer ibu ni tgk dr jauh. Heii...ringan jer nk g sana pot...pet...pot...pet ker dia. Kami perhatikan dari jauh, Kak Adeq tu mundar-mandir cari anak muridnya nk soh balik. Tuh lagi 1 keje yg mencabar gak. Mekaseh la Kak Adeq!!! Bila Sara selamat dok lam van, kami pecut plak balik tggu bwh umah wan. Dlm kol 4.30 ptg van sampai. Lama gak kami tgk van tu dok diam x gerak2. Sampai 2X dia bukak katup pintu van. Ahh...sudah, apahal plak si Sara x mo turun nih. Dari dlm kete sy nmpk Sara dok tujuk2 tgn ke depan. Ishhh...ni mesti dia dok arah Kak Adeq tu p hantar kt umah kami. Tapiii...akhirnya, dia turun gak dari van & terus naik atas. Fuhh...alhamdulillah, I think Sara lulus for day 1 ni. Hopefully dia x buat mistake for next week onwards. Well done kakak!!! Ibu proud of u. Tqvm for being a good gurl, x notty & well behave. Lega hati ibu.        



Ni plak keje sekolah 1st day schooll. Haha....apo nih kakak???

Jadi la kannn...org baru nk blajar. Kang marah2 sgt dia x mo p sekolah plak

Semangat balik umah bukak beg tunjuk kt ibu ayah homework. Siap kerr??



Huisshhh, ganas tol buat homework. 

Seb baik kt school dok atas kusi & ada meja.



Alololooo....adik Aqil pon nk join sama kaler2 lah

Hmmm...ni la kekdahnya, beli kaler kakak, kene beli tuk adik sama

Kalo x, mau bercakar nnt. Kakak dpt kaler panjang, adik yg pendek cukop

Pensil kene beli sekotak & bagi 2. 

Nasib adik x ngamok2 nk beg sekolah gak.

Alhamdulillah...everything went well so far. 

Di sini barulah permulaan sahaja. 

Masih jauh lagi hala tuju mereka. 

Just doakan yg terbaik buat anak2 ini.

Ibu akan usaha & doakan yg terbaik buat 

Nur Sara Afiqah & Muhammad Aqil. 



No comments:

Post a Comment